Τα αρχαία Γίτανα της Θεσπρωτίας εμπορικό κέντρο στο Ιόνιο - Τι αποκαλύπτουν οι αμφορείς, που ανακαλύφθηκαν





Τα αρχαία Γίτανα της Θεσπρωτίας αποτελούσαν εμπορικό κέντρο στο Ιόνιο. 
Αυτό, αποκαλύπτουν τα θραύσματα εμπορικών αμφορέων, που ανακαλύφθηκαν, κυρίως στηνς αγορά της πόλης. 
Μεταξύ των διαφόρων τύπων αμφορέων, που βρέθηκαν στις ανασκαφικές έρευνες, συγκαταλέγονται οι κερκυραϊκοί αμφορείς, οι οποίοι κυριαρχούν κατά το β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ. και κατά το α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ.. 
Ανανωρίστηκαν επίσης αμφορείς από την Κνίδο, συμμάχου της Κέρκυρας, του 3ου αι. π.Χ.. Αλλά και ροδιακοί των μέσων του 3ου αι. π.Χ. έως και το α΄ ήμισυ του 2ου αι. π.Χ.. 
Κατά τον 2ο αι. π.Χ. πόλεις της Ιταλίας από τις περιοχές της Απουλίας, της Καμπανίας, των Τυρρηνικών και Αδριατικών ακτών της Ιταλίας, δραστηριοποιούνται εμπορικά στα Γίτανα. 
Ανανωρίζονται τύποι όπως ο Lamboliall, αμφορέας κατάλληλος για τη μεταφορά λαδιού, τύποι των ομάδων Dressel, Crecoitalic, Brindisi κ.ά. 
Σύμφωνα με τη δρ. αρχαιολόο Καλλιόπη Πρέκα-Αλεξανδρή και την αρχαιολόο Σταυρούλα Αργυρού (συνεργάτη ανασκαφικής και ερευνητικής ομάδας της συστηματικής ανασκαφής των Γιτάνων Θεσπρωτίας), η συσχέτιση της εμπορικής δραστηριότητας των διαφόρων πόλεων με την παραγωγή των Γιτάνων, όπως προκύτει από τα διάφορα εργαλεία, τη νομισματική κυκλοφορία κ.λπ., υποδηλώνουν την οικονομικήκαι και κοινωνική κατάσταση της πόλης.


 
Τα αρχαία Γίτανα της Θεσπρωτίας εμπορικό κέντρο στο Ιόνιο - Τι αποκαλύπτουν οι αμφορείς, που ανακαλύφθηκαν Τα αρχαία Γίτανα της Θεσπρωτίας εμπορικό κέντρο στο Ιόνιο - Τι αποκαλύπτουν οι αμφορείς, που ανακαλύφθηκαν Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.