Η σκήτη του αη-Νικόλα στον Καλαμά - Του Πέτρου Μίντζα




Η σκήτη του αγίου Νικολάου, ήταν χτισμένη σε μικρή φυσική εσοχή μέσα στο βράχο στη δυτική όχθη του Καλαμά. 
Σε απόκρημνη θέση πάνω από το ποτάμι και απέναντι ακριβώς από την Παλιά Ουζντίνα (Πέντε Εκκλησιές). 
Το μονοπάτι που οδηγεί στη σκήτη του αγίου Νικολάου, ξεκινά δίπλα από το παλιό πέτρινο γεφύρι της Μπόλιανας, το οποίο ένωνε κάποτε τις δύο όχθες του Καλαμά. 
Σύμφωνα με την παράδοση την εποχή που άκμαζε η γειτονική Ουζντίνα (16ο-17ο μ. Χ. αιώνα), ένας μοναχός ονόματι Νικόλαος, έχτισε το εκκλησάκι-ασκητήριο και ασκήτεψε σ’ αυτό για αρκετά χρόνια.
Επειδή η πρόσβαση ήταν πολύ δύσκολη -ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες-, λέγεται ότι οι κάτοικοι της Παλιάς Ουζντίνας είχαν επινοήσει έναν έξυπνο τρόπο για να στέλνουν στον μοναχό-ασκητή τρόφιμα. 
Είχαν δέσει τη μία άκρη ενός χονδρού σχοινιού σε έναν βράχο στο ψηλότερο σημείο του λόφου της παλιάς Ουζντίνας και την άλλη σε έναν βράχο δίπλα στο ασκητήριο.

Έβαζαν μέσα σε ένα σάκο τα τρόφιμα τον κρέμαγαν στο σχοινί και λόγω της υψομετρικής διαφορές ο σάκος κυλούσε μέχρι το ασκητήριο. 
Σήμερα δεν υπάρχουν ίχνη που να θυμίζουν την ιερότητα του χώρου. 
Σώζεται μόνο ένα μικρό τμήμα του τείχους σε χαμηλό ύψος.
Στην παιδική μου ηλικία, τα καλοκαίρια σκαρφάλωνα πολλές φορές στη σκήτη, μαζί με τον αδερφό μου Γιώργο και τον αξέχαστο παιδικό μου φίλο καθηγητή της ιατρικής Χαράλαμπο (Μπάμπη) Μπάτση, καθώς και με άλλα παιδιά από τη Μπολιάνα, τη Ραβοστίβα και την Ουζντίνα.

Σήμερα λόγω του ότι το μονοπάτι είναι πλέον αδιαπέραστο, για να σκαρφαλώσει κανείς στη σκήτη του Αγ. Νικολάου, θα πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένος στην αναρρίχηση!
ΠΕΤΡΟΣ ΜΙΝΤΖΑΣ 


Η σκήτη του αη-Νικόλα στον Καλαμά - Του Πέτρου Μίντζα  Η σκήτη του αη-Νικόλα στον Καλαμά - Του Πέτρου Μίντζα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.