ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΕΥΡΕΣΗ ΝΕΚΡΗΣ ΒΙΔΡΑΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΑΝΑΚΟΛΗΣ




Στις 2 Φεβρουαρίου 2017 εντοπίστηκε νεκρή βίδρα στο ύψος του 7ου χμ. Ηγουμενίτσας- Σαγιάδας με εμφανή σημάδια χτυπήματος από διερχόμενο όχημα.
Η πηγή και ο παρακείμενος βάλτος της Ανάκολης βρίσκεται στο Β-Α άκρο του κάμπου της Κεστρίνης πλησίον του επαρχιακού δρόμου Ηγουμενίτσας - Σαγιάδας. Είναι μια πηγή με αργή ροή νερού που δημιουργεί ελώδη περιοχή και διαρρέει προς τα δυτικά της πεδιάδας μέσω ρέματος. Χαρακτηρίζεται από πλούσια υδρόβια βλάστηση κυρίως φραγμιτών και έχει ιλυώδες υπόστρωμα. Πλέον η παλιά κοίτη δεν τροφοδοτείται καθόλου από το νερό του ποταμού Καλαμά, παρά μόνο από το μοναδικό «φρέσκο» νερό που προέρχεται από τις πηγές της Ανάκολης. Το παρακείμενο μικροϋδάτινο οικοσύστημα (έλος ανατολικά του κεντρικού δρόμου) σε μικρή απόσταση (≈500μ.) από την πηγή της Ανάκολης καλύπτει έκταση μερικών εκατοντάδων τ.μ. και γειτνιάζει με ελαιοκαλλιέργειες.
Η βίδρα (Lutra lutra), ένα υδρόβιο θηλαστικό και μοναχικό είδος (εξαιρείται η περίοδος αναπαραγωγής) και αποτελεί το κορυφαίο αρπακτικό των υδάτινων οικοσυστημάτων. Θεωρείται ένα από τα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά της Ευρώπης. Αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των υδάτων και γι’ αυτό προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Το άτυχο ζώο συλλέχτηκε -με όλες τις προφυλάξεις που απαιτεί η συλλογή νεκρών ζώων- και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για αρσενική βίδρα, μήκους 1,08 μέτρων, βάρους περίπου 8 κιλών. Πραγματοποιήθηκε λήψη δείγματος ιστού για επιστημονικούς σκοπούς ενώ θα γίνει συλλογή οστεολογικού υλικού για οστεομετρικές αναλύσεις (Φωτογραφίες).
Στο συγκεκριμένο σημείο έχει αυξηθεί ο αριθμός σύγκρουσης άγριων ζώων με διερχόμενα οχήματα και για το λόγο αυτό ο ΦΔ Αχέροντα Καλαμά σκοπεύει να τοποθετήσει πινακίδα ενημέρωσης των οδηγών για την ενδεχόμενη διέλευση άγριων ζώων ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα ατυχήματα.

Ο ΦΔ Αχέροντα Καλαμά ευχαριστεί τον επιστημονικό υπεύθυνο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και πρόεδρο του ΦΔΕΔ Σαμαριάς, Δρ. Π. Λυμπεράκη για την πολύτιμη βοήθειά του σχετικά με τη διαδικασία λήψης δειγμάτων και διατήρησης του ζώου για περαιτέρω μελέτη.



Εικόνα 1: Η ευρύτερη περιοχή της Ανάκολης 


Εικόνα 2: Δορυφορικό απόσπασμα όπου φαίνεται το σημείο εύρεσης της νεκρής βίδρας πλησίον του Έλους Ανάκολης (γαλάζιο πολύγωνο) και των πηγών (κόκκινο σημείο)




ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΕΥΡΕΣΗ ΝΕΚΡΗΣ ΒΙΔΡΑΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΑΝΑΚΟΛΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΕΥΡΕΣΗ ΝΕΚΡΗΣ ΒΙΔΡΑΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΑΝΑΚΟΛΗΣ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.