Φύγαμε για Σύβοτα: Δροσιστικές βουτιές στην Καραϊβική της Ελλάδας!

pisina5

Ήταν, πριν η Εγνατία τα φέρει κοντά μας και το Υπουργείο Τουρισμού μας τα συστήσει ως την ελληνική Καραϊβική, ένα από τα σκονισμένα διαμαντάκια της ηπειρωτικής ακτογραμμής.
Από εκείνα που πρέπει να σου τα συστήσουν, ή έστω να ψάξεις για να τα βρεις. «Μέχρι το ’82 το χωριό δεν είχε ούτε δρόμους ούτε ρεύμα. Αν ήθελες να πας στην Ηγουμενίτσα, ένας τρόπος υπήρχε μόνο: το καΐκι. Του πατέρα μου» λέει ο Κώστας, καθισμένος στο τιμόνι της βάρκας με την οποία πηγαινοφέρνει τώρα γύρω στα εκατό ηλιοκαμένα άτομα τη μέρα, κάθε μέρα, από τα Σύβοτα στο νησάκι του Αγίου Νικολάου. Αλλάζουν οι καιροί.

Μια Πισίνα με τιρκουάζ νερά

Η πιο φημισμένη παραλία της περιοχής, η ξακουστή Πισίνα είναι η ατραξιόν-σταρ του μικρού ακατοίκητου νησιού του Αγίου Νικολάου, ακριβώς απέναντι από τα Σύβοτα. Το όνομά της δεν είναι καθόλου τυχαίο: Τα νερά της είναι τόσο τιρκουάζ και σμαραγδένια, και ταυτόχρονα τόσο διάφανα, που δημιουργούν την αίσθηση ότι κολυμπάς σε κανονικότατη πισίνα. Αίσθηση που ενισχύεται από το γεγονός ότι, όσο βαθιά και αν κολυμπήσεις, αν κοιτάξεις προς τα κάτω μπορείς άνετα να διακρίνεις και το μικρότερο βοτσαλάκι του βυθού. Η παραλία είναι στρωμένη με χοντρή άμμο, και ψιλό βοτσαλάκι σε σημεία, ενώ τα βράχια στο πίσω μέρος της προσφέρουν απλόχερα σκιά τις ώρες που χρειάζεται περισσότερο -από το μεσημεράκι και μετά. Οι τρόποι για να βρεθεί κανείς στην Πισίνα είναι δύο: Ο οικονομικός, με το βαρκάκι του Κώστα που έρχεται εδώ τρεις φορές τη μέρα από τα Σύβοτα, και κοστίζει 5€ για να σε πάει μόνο στην Πισίνα και να σε γυρίσει πίσω, ή 10€ αν θέλεις να κάνεις και και τον γύρο των δύο νησιών, για να θαυμάσεις τα εξωτικά νερά τους και την Σπηλιά στο πίσω μέρος του νησιού του Αγίου Νικολάου. Ο δεύτερος τρόπος -που συμφέρει κατά βάση τις μεγάλες παρέες- είναι να νοικιάσετε το δικό σας βαρκάκι από τα Σύβοτα, και να το κατευθύνετε μόνοι σας όπου επιθυμείτε. Το κόστος γι’ αυτό είναι 30€ για τέσσερις ώρες (συν όση βενζίνη χρειαστείτε, η οποία χρεώνεται έξτρα) ή 50€ για όλη την ημέρα -και πάλι, χωρίς τη βενζίνη.

Περπατώντας… στο νερό της Μπέλα Βράκα
Μπέλα-Βράκα-Σύβοτα

Η έτερη… σταρ της περιοχής, η παραλία με το περίεργο όνομα Μπέλα Βράκα, είναι προσβάσιμη οδικώς, στα 5 λεπτά από το κέντρο του χωριού -αν και προϋποθέτει λίγο περπάτημα, αρχικά στη στεριά και εν συνεχεία στα ρηχά νερά της για να φτάσετε στην παραλία. Η οποία παραλία είναι ουσιαστικά… δύο παραλίες, χωρισμένες μεταξύ τους από μια στενή λωρίδα ανοιχτογάλαζων νερών. Το βάθος τους ανάμεσα στις δύο παραλίες δεν ξεπερνά ποτέ το ύψος του γόνατου, αλλά σημειώστε ότι θα χρειαστείτε παπουτσάκια θαλάσσης ή έστω σαγιονάρες για να τα διασχίσετε αποφεύγοντας τα απανωτά «άουτς» που προκαλούν τα βοτσαλάκια στον βυθό τους. Αφού φτάσετε στην απέναντι παραλία, από την οποία ξεκινούν τα windsurf και τα μικρά βαρκάκια με πανί για να εξερευνήσουν τα θαλάσσια περάσματα τριγύρω, θα ακολουθήσετε το σύντομο μονοπάτι μέσα από το δάσος, για να βρεθείτε σε μια τρίτη, μεγαλύτερη παραλία με εξίσου διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά και θέα στο πυκνό πευκοδάσος απέναντι.

Και πού αλλού βουτάμε;

Πέρα από τις δύο σούπερ σταρ της περιοχής, τα Σύβοτα αγκαλιάζει μια γαλαζοπράσινη αλυσίδα πολύ πιο «γήινων» αλλά εξίσου γοητευτικών παραλιών. Οι κοσμοπολίτικες αμμουδιές της Μικρής και της Μεγάλης Άμμου, με τα πεύκα τους να φτάνουν σχεδόν στο κύμα, το εξωτικό Μέγα Ντράφι με τα σμαραγδένια του νερά, η Ζάβια με την εξωτική απόχρωση στα νερά και τον ελαιώνα στο πίσω μέρος της και η οικογενειακή Ζέρη με τις νεροτσουλήθρες της είναι μερικές από αυτές. 


Υπέροχη επίσης η Αγία Παρασκευή, με το καταπράσινο νησάκι που «κλείνει» τον κολπίσκο της (οι λάτρεις της κολύμβησης φτάνουν άνετα τις ακτές του με μερικές παραπάνω απλωτές) και το εκπληκτικό της ηλιοβασίλεμα.


Αξίζει, τέλος, να οδηγήσετε τα 12 περίπου χιλιόμετρα από τα Σύβοτα ως το Καραβοστάσι, μια από τις ωραιότερες -και μεγαλύτερες- παραλίες της περιοχής. Διάσημη από τότε που γυρίστηκε εδώ η θρυλική διαφήμιση του Nescafe με τα άλογα, η τεράστια παραλία συνδυάζει χρυσαφένια άμμο και πολύχρωμα βότσαλα. Τα παγωμένα νερά του ποταμού Παραμυθιώτη καταλήγουν εδώ στην θάλασσα, χωρίζοντας την παραλία στα δύο, ενώ αν ακολουθήσετε το μονοπάτι μέσα από το φουντωτό πευκοδάσος που την πλαισιώνει θα βρεθείτε στον αρχαιολογικό χώρο του Δυμόκαστρου, για να απολαύσετε την πανοραμική θέα στο απέραντο τιρκουάζ του Ιονίου.

Απογευματινές βόλτες στο χωριό
SYBOTA 0408 (4)

Η αλήθεια να λέγεται: Αν περιμένετε ομορφιά και γραφικότητα εφάμιλλη με εκείνη των παραλιών του, το χωριό των Συβότων μάλλον θα σας απογοητεύσει. Τα πλακόστρωτα δρομάκια του στολίζονται σε σημεία από μερικά γραφικά σπιτάκια, και η παραλιακή περαντζάδα είναι ωραία για απογευματινές βόλτες με χωνάκι παγωτό ανά χείρας και χάζι στα κότερα και τα καΐκια, η γενικότερη αίσθηση όμως που αποκομίζει κάθε νεοφερμένος επισκέπτης είναι ότι το χωριό μοιάζει φτιαγμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των (πολλών, πάρα πολλών) επισκεπτών του.
Αυτό, βέβαια, δεν είναι απαραίτητα κακό: Σημαίνει, εκτός των άλλων, και ότι στις διακοπές σας δεν θα σας λείψει τίποτα -είτε αυτό λέγεται διαφορετικά μπαράκια για να έχετε να διαλέγετε, είτε καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, είτε ιταλικό παγωτό, είτε ταβερνάκια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι πλάι στο κύμα, είτε μεγάλα σούπερ μάρκετ για να ψωνίζετε και να μαγειρεύετε στο κουζινάκι του studio σας, για έξτρα οικονομία.


Φύγαμε για Σύβοτα: Δροσιστικές βουτιές στην Καραϊβική της Ελλάδας!  Φύγαμε για Σύβοτα: Δροσιστικές βουτιές στην Καραϊβική της Ελλάδας! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 05, 2022 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.