Η πικρή ιστορία του ταμειακού ελλείμματος των 4.7 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Φιλιατών και η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής - Του Πέτρου Μίντζα




Επανέρχομαι για πολλοστή φορά στο μείζον θέμα του ταμειακού ελλείμματος των

4,7 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Φιλιατών, το οποίο σημάδεψε την περιοχή μας, την πόλη μας, αλλά και της ψυχές των κατοίκων γενικότερα.

Υπενθυμίζω λοιπόν σε όσους έχουν επιλεκτική μνήμη ή μνήμη χρυσόψαρου, ότι σύμφωνα με τα πορίσματα των Ορκωτών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι διενήργησαν το 2011 οικονομικό έλεγχο στο Δήμο Φιλιατών, υπάρχει ταμειακό έλλειμμα που πλησιάζει τα πέντε (5) εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι λίγοι οι Δημότες που υποψιάζονται ότι η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του Δήμου είναι πολύ μεγαλύτερη, διότι εκκρεμεί ακόμη ο διαχειριστικός έλεγχος (νομιμότητα των δαπανών).

Το ποσό των 4, 7 εκατομμυρίων ευρώ που λείπει από το ταμείο χωρίς μέχρι σήμερα να βρεθούν οι τελικοί αποδέκτες, είναι αστρονομικό για τα οικονομικά δεδομένα του μικρού και φτωχού Δήμου Φιλιατών.

Η υπόθεση έφτασε πριν έξι (6) χρόνια στον Εισαγγελέα και με απόφασή του επιβλήθηκε η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, στον Δήμαρχο εκείνης της περιόδου (2002-2010) και σε δύο Αντιδημάρχους, καθώς και στην υπάλληλο της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου.


Η ανάκριση κράτησε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και με την περαίωσή της, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις εναντίον του πρώην Δημάρχου, δύο Αντιδημάρχων

(οι οποίοι δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή) και της ταμία, για υπεξαίρεση στην υπηρεσία ιδιαίτερα μεγάλου χρηματικού ποσού, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για απιστία στην υπηρεσία, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Η εκδίκασης της υπόθεσης του ελλείμματος στο Δήμο Φιλιατών, θυμίζει, σήριαλ δίχως τέλος, καθώς ο βασικός κατηγορούμενος πρ. Δήμαρχος και η συγκατηγορούμενή του, έχουν πάρει μέχρι τώρα δύο φορές αναβολή.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα, η δίκη αναβλήθηκε για ένα χρόνο, γιατί απουσίαζε λόγω ασθένειας η πρώην ταμίας του Δήμου.

Αξιόπιστες μαρτυρίες λένε ότι, η ιατρική βεβαίωση που χορηγήθηκε στην ασθενή (;) και στην οποία βασίστηκε η αναβολή της δίκης, την υπέγραψε γιατρός ο οποίος ήταν βοηθός του πρ. Δημάρχου στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Φιλιατών, στην οποία εργαζόταν ο πρ. δημοτικός άρχοντας μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2016 που τέθηκε σε αργία, με απόφαση που υπέγραψε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο πρώην Δήμαρχος, τέθηκε σε δυνητική αργία τον περασμένο Νοέμβριο για ένα τουλάχιστον χρόνο, με το αιτιολογικό ότι εκκρεμεί ακόμη σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για το έλλειμμα των 4,7 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Φιλιατών κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Δήμαρχος.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της κακοδιαχείρισης στο Δήμο Φιλιατών την περίοδο 2002-2010, έχει και η Νέα Δημοκρατία, της οποίας τυγχάνει ακόμη και σήμερα πρωτοκλασάτο στέλεχος ο πρ. Δημοτικός άρχοντας.

Μεγάλο μερίδιο πολιτικών ευθυνών έχουν και προσωπικά οι Βουλευτές (ο πρώην και ο νυν) της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και τα τοπικά κομματικά επιτελεία της, που παρείχαν το 2006 κάθε δυνατή στήριξη στον πρώην Δήμαρχο για να εκλεγεί για μία ακόμη τετραετία, παρόλο που είχαν διαφανεί οι πρώτες ενδείξεις για φαινόμενα κακοδιαχείρισης (σκάνδαλο 8-80) στο Δήμο Φιλιατών.

Δημοσιογραφικοί κύκλοι στη Θεσπρωτία, αφήνουν να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται οι διαδοχικές αναβολές της δίκης, να είναι μέρος σχεδίου προκειμένου η υπόθεση να παραγραφεί, συνδέοντας μάλιστα αυτή τους την εκτίμηση με το γεγονός πως η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Φιλιατών, δείχνει πλήρη αδιαφορία και δεν ασκεί καμία πίεση για να λάβει τέλος η πολύκροτη υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου στο ταμείο του Δήμου.

Οι Δημότες διερωτούνται, γιατί άραγε η σημερινή Δημοτική Αρχή σιωπά εκκωφαντικά και προσπαθεί να πνίξει την υπόθεση;

Γιατί άραγε όταν κάποιος ευαισθητοποιημένος Δημότης επισημαίνει δημόσια στη Δημοτική Αρχή, ότι έχει ιερή υποχρέωση απέναντι στους Δημότες να προασπίζεται τα συμφέροντά τους, οι κύριοι της Δημοτικής Αρχής χάνουν την ψυχραιμία τους και κρυπτόμενοι πίσω από το γραφείο τύπου του Δήμου, τον στοχοποιούν και του κάνουν και ένα περιποιημένο λασπόλουτρο;

Είναι προφανές γιατί η Δημοτική Αρχή ενοχλείται και αντιδρά με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, όταν εγκαλείται δημόσια για την πλήρη αδιαφορία και την αμεριμνησία της, για ένα τόσο σοβαρό θέμα διαφθοράς που μας αφορά όλους μας και το οποίο συγκλόνισε όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά ολόκληρο το πανελλήνιο.

Διότι, ο νυν Δήμαρχος Φιλιατών την περίοδο 2002-2004 ήταν το δεξί χέρι (Αντιδήμαρχος-Αναπληρωτής Δήμαρχος) του Δημάρχου εκείνης της περιόδου, και η πλειονότητα των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξής του, ήταν την αμαρτωλή οχταετία (2002-2010) στενοί συνεργάτες του ομοϊδεάτη τους πρ. Δημάρχου, ο οποίος διώκεται για δύο κακουργηματικές πράξεις.

Η Δημοτική Αρχή, δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι οι περισσότεροι Δημότες έχουν φτάσει στα όριά τους και διερωτούνται, πότε επιτέλους θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου και να λογοδοτήσουν οι φερόμενοι ως κύριοι υπαίτιοι, για το μεγάλο «πάρτι» που είχε στηθεί στο Δήμο Φιλιατών την αμαρτωλή περίοδο 2002-2010.

Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος-εξοργισμένος και απαιτεί να μάθει που πήγαν τόσα εκατομμύρια ευρώ.

Πρέπει να αποφανθεί τάχιστα η δικαιοσύνη, αν τα χρήματα

(4. 700.000 €) που λείπουν από το ταμείο του Δήμου και καλούμαστε να πληρώσουμε τώρα εμείς με τις υπέρογκες αυξήσεις που μας επέβαλλαν τόσο στα δημοτικά τέλη (200%) όσο και στα τέλη ύδρευσης (60%), τα καταχράστηκαν οι παραπεφθέντες

κατηγορούμενοι ή έβγαλαν φτερά και πέταξαν μέσα από τα χρηματοκιβώτια.

Αν η Δημοτική Αρχή, δεν ορίσει δικηγόρο που να είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και ανάλογης επαγγελματικής εμπειρίας, για να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής (και όχι ουδέτερος παρατηρητής) στη δίκη που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου, δικαίως οι Δημότες θα της καταλογίσουν τεράστιες ευθύνες για συγκάλυψη-κουκούλωμα οικονομικών ατασθαλιών.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω με έμφαση, πως αυτοί που παρείχαν κάθε δυνατή στήριξη και είχαν αγαστή συνεργασία με αυτούς που κατακρεούργησαν και ασέλγησαν στο Δήμο Φιλιατών, δεν δικαιούνται να ομιλούν και να κουνάν το δάχτυλο στους Δημότες.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Πέτρος Μίντζας  


 
Η πικρή ιστορία του ταμειακού ελλείμματος των 4.7 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Φιλιατών και η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής - Του Πέτρου Μίντζα Η πικρή ιστορία του ταμειακού ελλείμματος των 4.7 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Φιλιατών και η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής - Του Πέτρου Μίντζα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.