Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής και η Μονή της Βέλλιανης στο Προδρόμι της Παραμυθιάς - Του Μάριου ΜπίκαΓεννήθηκε στην πόλη Χεβρών και ήταν συνομήλικος του Ιησού Χριστού.

Γονείς του : ο ιερέας Ζαχαρίας και η Ελισάβετ, συγγενής της Παναγίας.

Ονομάστηκε : Πρόδρομος επειδή με τα κηρύγματα του ετοίμασε το δρόμο για τον ερχομό του Χριστού. Και Βαπτιστής, διότι βάπτισε και τον Ιησού Χριστό.

Απεβίωσε το 36 μ. Χ. επί βασιλείας Ηρώδου του Αντύπα δι’ αποκεφαλισμού. 

΄Ηταν ο μεγαλύτερος και ο τελευταίος Προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης.

Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του έξι (6) φορές το χρόνο και είναι ο μόνος άγιος, μετά τον Ιησού Χριστό και την Παναγία, που γιορτάζει τα γενέθλιά του (24 Ιουνίου).

Θεωρείται προστάτης των Μοναχών.


Οι γονείς του

Οι γονείς του ήταν καθ’ όλη τη ζωή τους πολύ ευσεβείς. ΄Ατεκνοι. Η μητέρα του είχε φθάσει σε μεγάλη ηλικία. Κάποια μέρα ο πατέρας του ο Ζαχαρίας, ενώ βρισκόταν μέσα στο Ναό, δέχτηκε την επίσκεψη του Αρχάγγελου Γαβριήλ :

- Ζαχαρία, του είπε ο Γαβριήλ. Θα γεννήσεις υιόν και θα τον ονομάσεις Ιωάννη.

- Και πώς θα γίνει αυτό, αφού η γυναίκα μου βρίσκεται σε μεγάλη ηλικία;

Αυτό είναι η εντολή του Θεού. Και, επειδή δεν πίστεψες στην εντολή του, από τώρα και μέχρι να γεννηθεί ο υιός σου, θα μείνεις κουφός και άλαλος.

Μετά από εννιά μήνες η Ελισάβετ γέννησε υιόν, τον οποίο ο Ζαχαρίας ονόμασε Ιωάννη. Από τη στιγμή δε πού έγραψε πάνω σε μια πλάκα το όνομα Ιωάννης, τα αυτιά του άνοιξαν και η γλώσσα του λύθηκε.

Η ζωή του στην έρημο

Για πολλά χρόνια ο Ιωάννης έζησε ασκητική ζωή στην έρημο της Ιουδαίας. Φορούσε ένα μόνο ρούχο, κατασκευασμένο από τρίχες καμήλας, μια δερμάτινη ζώνη στη μέση και έτρωγε άγριο μέλι και ακρίδες (βλαστάρια από φυτά και δέντρα). Δίδασκε τα πλήθη με τη φράση « Μετανοείτε, ήγγικε η βασιλεία των Ουρανών », εννοώντας τον ερχομό του Χριστού.

Ο αποκεφαλισμός του (Αποτομή)

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος δίδασκε στα πλήθη την αλήθεια και κατέκρινε την υποκρισία και ανήθικη ζωή. Επειδή ο Βασιλιάς της Ιουδαίας Ηρώδης ο Αντύπας, γιος του Μεγάλου Ηρώδη, συζούσε με την Ηρωδιάδα, γυναίκα του εν ζωή αδερφού του, ο Ιωάννης τον κατέκρινε στα κηρύγματά του. Ο Βασιλιάς για να απαλλαγεί από την κριτική του, τον έκλεισε φυλακή. Εκεί αργότερα, μετά από επιθυμία της Σαλώμης, κόρης της Ηρωδιάδας, στρατιώτες του Ηρώδου του Αντύπα τον αποκεφάλισαν και του πρόσφεραν την κεφαλή του σε χρυσό πιάτο.

Το τέλος των τριών δημίων

Σύμφωνα με την παράδοση, ο μεν Ηρώδης με την Ηρωδιάδα απεβίωσαν άδοξα σε εξορία, η δε Σαλώμη απεβίωσε μαρτυρικά, ενώ προσπαθούσε να περάσει τα παγωμένα νερά ποταμού και ο σπασμένος πάγος ως μάχαιρα δημίου της απέκοψε το λαιμό.

Η Μονή της Βέλλιανης στο Προδρόμι της Παραμυθιάς

Πολλές είναι οι μονές που τιμώνται στη μνήμη του Ιωάννου του Προδρόμου. Μια από αυτές είναι και η της Βέλλιανης στο Προδρόμι της Παραμυθιάς που τιμάται στο Γενέθλιόν του (24 Ιουνίου). Η εν λόγω Μονή βρίσκεται υπό τελεία κατάρρευση. Για την Διάσωση και Αποκατάστασή της έχει σχημα-τιστεί Επιτροπή με την επωνυμία ΕΔΑΜΑΠ. Η ΕΔΑΜΑΠ αποτελείται από έξι (6) μέλη. Πρόεδρος δε αυτής είναι ο Δρ. Χρήστος Δημ. Σιώζος, ιατρός – συγγραφέας.

Οι προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΔΑΜΑΠ για την Διάσωση και Αποκα-τάσταση της Μονής είναι μεγάλες και αξίζουν κάθε έπαινο. Στις προσπάθειες αυτές πρέπει να συμβάλλει καθένας από μας ώστε από κοινού να πετύχουμε το ποθητό αποτέλεσμα.

Θεία Λειτουργία έμπροσθεν του Καθολικού της Μονής του Ιωάννη του Πρόδρομου στο Προδρόμι Παραμυθιάς κατά την ημέρα του Γεννεθλίου του Αγίου 24.06.2016

(Φωτογραφία : Δρ. Χρήστου Δημ. Σιώζιου, ιατρού – συγγραφέα )

Θεία Λειτουργία στη Μονή του Ιωάννη του Προδρόμου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΑΜΑΠ, θα τελεσθούν στον αύλειο χώρο της Μονής της Βέλλιανης στο Προδρόμι, ΄Ορθος και Θεία Λειτουργία μετά Αρτοκλασίας στις 25 Ιουνίου, ημέρα Κυριακή. Η προσέλευση των πιστών από τα γύρω χωριά, Καριώτι, Βέλλιανη, Προδρόμι, Καμίνι – Ζερβοχώρι και Ξηρόλοφο - Ραχούλι, ως και την πόλη της Παραμυθιάς, αναμένεται μεγάλη. Επειδή μια φορά το χρόνο (24.Ιουνίου) λειτουργείται η Μονή, αρχής γενομένης από το 2016, αξίζει τον κόπο να ανάψει κανείς ένα κερί, έστω και στην αυλή της.

Μάριος Μπίκας


 
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής και η Μονή της Βέλλιανης στο Προδρόμι της Παραμυθιάς - Του Μάριου Μπίκα Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής και η Μονή της Βέλλιανης στο Προδρόμι της Παραμυθιάς - Του Μάριου Μπίκα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 25, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.