Έμφραγμα στον ποταμό Καλαμά, από τα νεκρά πλατάνια (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Η  ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου , που προκαλείται από το μύκητα  Ceratocystis platani, είναι  μία  από  τις  σημαντικότερες  ασθένειες  δασικών δένδρων στην Ελλάδα και πρωτοδιαπιστώθηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων από τις αρχές του 2010.

Η ασθένεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στα φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου κατά μήκος των ποταμών, με εμφανέστερο πρόβλημα στον ποταμό Καλαμά στην Θεσπρωτία.

Ολόκληρες παραποτάμιες περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήταν σημεία αναφορά, έχουν κυριολεκτικά απογυμνωθεί από τα πλατάνια, δημιουργώντας μία αποκαρδιωτική εικόνα.

Ειδικά από την περιοχή του Αγίου Βλασίου μέχρι και την αρχαία Φανωτή και ως την Μενίνα, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Το πρόβλημα όμως έχει και άλλες διαστάσεις.




Τα χιλιάδες νεκρά δέντρα, αφού ξεράθηκαν, έπεσαν μέσα στο ποτάμι και παρασύρθηκαν από τα νερά του.

Σε πάνω από 5 σημεία οι κορμοί των δέντρων έχουν κυριολεκτικά φράξει κατά 90% τη κοίτη του ποταμού ενώ και σε πολλά άλλα φαίνεται πως θα συμβεί το ίδιο.

Αυτό, όπως μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, τόσο στο οικοσύστημα του ποταμού, όσο και στις καλλιέργειες του κάμπου, αφού με τις πρώτες δυνατές βροχοπτώσεις, το νερό θα αναζητήσει και θα βρει διέξοδο μέσα από τις ιδιοκτησίες, προκαλώντας και νέες πλημμύρες, ενώ στο διάβα του θα παρασύρει και τα εκατοντάδες δέντρα που βρίσκονται πεσμένα στις όχθες του ποταμού, αυξάνοντας το πρόβλημα.

 

Η παραπάνω κατάσταση έχει γίνει αντιληπτή από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, ο οποίος έχει ήδη καταγράψει τη σημερινή εικόνα του ποταμού με τη χρήση drone και μαζί με τους ειδικούς αναζητούν την ενδεδειγμένη λύση, ώστε και τα φράγματα που έχουν δημιουργήσει τα δέντρα να ανοίξουν, αλλά να μην εξαπλωθεί η νόσος.

Απορίας άξιο είναι πως η αρμόδια υπηρεσία, δηλαδή ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Αχέροντα και Καλαμά, δεν είχε αντιληφθεί έγκαιρα το πρόβλημα, προστατεύοντας το οικοσύστημα του ποταμού.




Το αμέσως προσεχές διάστημα, η Περιφέρεια Ηπείρου θα προχωρήσει στην απομάκρυνση των κορμών ή στην επιτόπια καύση τους, κάτι που θα συναποφασιστεί με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι κατέγραψε η κάμερα του drone κατά μήκος του ποταμού, από το φράγμα Ραγίου μέχρι και την γέφυρα στην αρχαία Φανωτή.
 
Έμφραγμα στον ποταμό Καλαμά, από τα νεκρά πλατάνια (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Έμφραγμα στον ποταμό Καλαμά, από τα νεκρά πλατάνια (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.