Τα θερινά εργαστήρια του Κ.Π. «ΑΡΙΑΔΝΗ» ως μια πρόταση φροντίδας για γονείς και παιδιά - Της Κωνσταντίνας Ζιάγκου

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjovOLMpMJEu9AxO317qwdmtZ0KgyXsT4vM70kN0JPLy3vZKY3AQ-5T7YyWqVzmJ0UaXuvjizj65iEvByklhDzQ5o4ajB8INZVcsRCy67qsjqLdhp9PBjBZYafjsg3mTRNWmbAUrE9tTJU/s1600/%25CE%259A%25CF%2589%25CE%25BD%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25AF%25CE%25BD%25CE%25B1+%25CE%2596%25CE%25B9%25CE%25AC%25CE%25B3%25CE%25BA%25CE%25BF%25CF%2585.jpg

Γράφει η Κων/να Ζιάγκου, ψυχολόγος – επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π. «ΑΡΙΑΔΝΗ» 
Την Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη ολοκληρώθηκαν τα τρίωρα καλοκαιρινά εργαστήρια του Κ.Π. «ΑΡΙΑΔΝΗ» με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση. Επί 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) 72 παιδιά όλων των ηλικιών (5 – 12 έτη) συμμετείχαν καθημερινά σε μια μεγάλη ομάδα τόσο ελεύθερων όσο και οργανωμένων δράσεων και διεργασιών. 
Ξεκινήσαμε δειλά – δειλά με την συμμετοχή 6 παιδιών για να ολοκληρώσουμε τα θερινά εργαστήρια με 32 παιδιά. Ο μέσος όρος συμμετοχής ήταν 22 παιδιά ανά εργαστήριο. Τα παιδιά με την παιδαγωγική καθοδήγηση από τα 3 στελέχη του Κ.Π. (την Άννα Παπαγιάννη ψυχολόγο, τον Θανάση Θεοδώρου κοινωνιολόγο και την Κων/να Ζιάγκου, ψυχολόγο – επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π.) γνωρίστηκαν μεταξύ τους, βρήκαν τρόπους να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν ξεπερνώντας τις ηλικιακές και όποιες άλλες διαφορές. 
Στο έργο μας αυτό είχαμε την πολύτιμη βοήθεια από 14 εθελοντές που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, της τέχνης, του πολιτισμού, εθελοντές με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αξίες και στόχους. Συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία των θερινών εργαστηρίων και ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς ενώ αποτελούν κόμβους για την δημιουργία νέων πολύτιμων δικτύων με την τοπική κοινότητα. 
Τα εργαστήρια και οι δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης περιλάμβαναν παιχνίδια συνεργασίας και επικοινωνίας, κατασκευές με πλήθος υλικών, παντομίμα, θεατρικό παιχνίδι, αφηγηματικές τεχνικές, ζωγραφική, μουσικοκινητική αγωγή, επισκέψεις στο μουσείο και σε αθλητικό σύλλογο, περιπάτους στη φύση, γυμναστική και χορό. Δραστηριότητες με φαντασία, πρωτοτυπία και μοναδικότητα.


Οι παραπάνω δραστηριότητες έδωσαν εναύσματα στα παιδιά ώστε να ενεργοποιηθούν, να μάθουν πώς να εκφράζονται συλλογικά προσφέροντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης. 
Παιδιά και γονείς εξέφρασαν την ικανοποίηση, τον ενθουσιασμό αλλά και την ευγνωμοσύνη τους για την λειτουργία των θερινών εργαστηρίων. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό 60% των γονιών γνώρισαν το Κ.Π. μέσα από τα θερινά εργαστήρια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ταύτισαν το Κ.Π. με Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). 
Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι τα θερινά εργαστήρια είναι ένα μικρό μέρος μόνο από ένα πλήθος δράσεων που υλοποιεί το Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ. 
Τα θερινά εργαστήρια δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα μιας καινοτόμου πρωτοβουλίας του νεοσύστατου διοικητικού συμβουλίου και της νέας επιστημονικής διεύθυνσης του Κ.Π. για διεύρυνση και άνοιγμα των δράσεων προς την ευρύτερη κοινότητα. 
Ως Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας εφαρμόζουμε από το 1999 προγράμματα πρόληψης βασισμένα στη φιλοσοφία της αγωγής και προαγωγής της υγείας. Απευθυνόμαστε σε γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και στην ευρύτερη κοινότητα. 


Οι στόχοι μας ανάλογα με την ομάδα στην οποία απευθυνόμαστε και την διάρκεια της παρέμβασης (ομιλία, ημερίδα, σεμιναρία) είναι: 
  • Η ενδυνάμωση, υποστήριξη και εκπαίδευση των νέων ώστε να υιοθετήσουν μια θετική στάση ζωής και να αναπτύξουν δεξιότητες που να αντιστέκονται στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και σε εξαρτητικές συμπεριφορές όπως τζόγος, διαδίκτυο. 
  • Η συμβουλευτική και υποστήριξη της οικογένειας με σκοπό την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και τη βελτίωση της επικοινωνίας. 
  • Η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων σε θέματα πρόληψης, η ενίσχυση του παιδαγωγικού τους ρόλου και η ενδυνάμωση των σχέσεων εκπαιδευτικών – μαθητών. 
  • Η πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας. 
Στα πλαίσια λοιπόν της μακρόχρονης πορείας του Κ.Π. και της διαρκούς ανατροφοδότησης που δεχόμαστε από τις ομάδες στις οποίες απευθυνόμαστε, τα θερινά εργαστήρια ξεκίνησαν ως μια πρόταση να φροντίσουμε τις ανάγκες γονιών και παιδιών. 
Εκτιμώ ότι με λιγοστά αποθέματά μας σε ανθρώπινο δυναμικό (είμαστε ένα υποστελεχωμένο Κέντρο Πρόληψης εδώ και χρόνια), τους περιορισμούς σε μέσα και υποδομές, ανταποκριθήκαμε με τρόπο αξιοπρεπή στην ανάγκη των γονιών να φροντίσουν τα παιδιά τους τους θερινούς μήνες και κατά αυτό τον τρόπο να φροντίσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. 
Ως ένα από τα 75 Κ.Π. που λειτουργούν σε 50 νομούς της χώρας, είχαμε την χαρά και την μοναδική πρόκληση να υλοποιήσουμε τέτοιας μεγάλης χρονικής διάρκειας και περιεχομένου εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά. Μια πρωτοτυπία που αναγνωρίστηκε από τον ΟΚΑΝΑ (Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών), τον φορέα που έχει την επιστημονική εποπτεία των Κέντρων Πρόληψης. 
Αλλά το πιο σημαντικό όλων που μας ανατροφοδοτεί και μας ενδυναμώνει στο έργο μας είναι ότι κερδίσαμε μια θέση στην καρδιά των παιδιών και των γονιών που μας εμπιστεύτηκαν. 
Καλή αντάμωση σε νέες δράσεις 
Κων/να Ζιάγκου 
Ψυχολόγος – Επιστημονικά Υπεύθυνη 
του Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ
Τα θερινά εργαστήρια του Κ.Π. «ΑΡΙΑΔΝΗ» ως μια πρόταση φροντίδας για γονείς και παιδιά - Της Κωνσταντίνας Ζιάγκου Τα θερινά εργαστήρια του Κ.Π. «ΑΡΙΑΔΝΗ» ως μια πρόταση φροντίδας για γονείς και παιδιά - Της Κωνσταντίνας Ζιάγκου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.