Η μάχη του τσαγιού: Έτσι αφανίζει τα βότανα η «μαφία των βουνών» (+FVTO)


του Νίκου Αβουκάτου

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η αποψίλωση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη βόρεια Πίνδο και τον Γράμμο, εξαιτίας της παράνομης διακίνησης τους μέσω των μονοπατιών στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Με εκκλήσεις τους προς τις αρμόδιες αρχές, οι δημοτικές αρχές τονίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος καθώς απειλούνται τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των περιοχών τους.

Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή εξαιτίας των καταδρομικών επιθέσεων από την ελληνοαλβανική μεθόριο. Η λεία των δραστών είναι κυρίως το τσάι του βουνού, αλλά και άλλα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά που πωλούνται μέσω της Αλβανίας σε χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.

Όπως διαπιστώνεται, οι δράστες από τη βιασύνη τους να επιλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα φυτά και να φύγουν ανενόχλητοι τα ξεριζώνουν με αποτέλεσμα να σταματάει η φυσική αναγέννησή τους και να γίνονται στείρα ολόκληρα βουνά.



Ενδεικτικό του μεγάλου προβλήματος είναι ότι από την Άνοιξη μέχρι και σήμερα έχουν κατασχεθεί μεγάλες ποσότητες. Περίπου 236 κιλά τσάι και σπάνια φυτά τα οποία θα εξάγονταν από την Αλβανία στο εξωτερικό κατασχέθηκαν απο αστυνομικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας.



ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΣΑΓΙΟΥ-ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΙΑ
Μέχρι 31-08-2017
ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΣΑΓΙΟΥ
Περιπτώσεις : 6
Συλληφθέντες : 11 υπήκοοι Αλβανίας
Κατασχεμένες ποσότητες τσαγιού: 213 κιλά και 400 γραμμάρια

Τόποι παραβάσεων:
α) Βάρμπα Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας: 2
β) Δόξα Πρέσπες Φλώρινας: 2
γ) Βροντερό Φλώρινας: 1
δ) Οξυά Φλώρινας: 1

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΥΤΩΝ
Περιπτώσεις : 2
Συλληφθέντες : 3 υπήκοοι Αλβανίας

Κατασχεμένες ποσότητες:
α) 2 κιλά και 900 γραμμάρια άνθη και
β) 19 κιλά και 800 γραμμάρια αγριοτρίφυλλο

Τόποι παραβάσεων:
α) Γράμμος-Πυραμίδα 2: 1
β) Οικισμός Γράμμου

«Είναι ανησυχητικό ότι αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το 2017 έχει γίνει αφαίμαξη ποσοτήτων που αντιστοιχούν σε ολόκληρο το 2016. Αυτό μας δείχνει την έξαρση του προβλήματος και ότι συντελείται μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Οι συλλήψεις μας αφορούν αλλοδαπούς που καταφέρνουν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από την Αλβανία με μουλάρια και γαϊδούρια. Με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο δρουν πολύ γρήγορα και καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τη παράνομη δράση τους αρπάζοντας τα πολύτιμα για αυτούς αρωματικά φυτά», είπε στη Greeenagenda.gr ο Γενικός Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Παναγιώτης Ντζιόβαρας.




Όπως είπε, «προσπαθούμε να εμποδίσουμε τη λαθραία είσοδο όσων έρχονται από τη γειτονική χώρα. Με συχνές περιπολίες κατά μήκος του Γράμμου και με τη χρήση θερμικών καμερών εντοπίζουμε την παράνομη δράση τους».

Την έντονη ανησυχία τους για το φαινόμενο εκφράζουν και οι δήμαρχοι Νεστορίου και Πρεσπών. «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι ξεριζώνονται τα φυτά με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά. Οι δράστες επιλέγουν γρήγορα να γεμίσουν τα τσουβάλια τους, χωρίς να αναλογιστούν το καταστροφικό τους έργο και ότι την επόμενη χρόνια δεν θα υπάρχουν νέα φυτά σε αυτά τα σημεία», εξήγησε ο δήμαρχος Νεστορίου Πασχάλης Γκέτσιος.



Ο δήμαρχος παραδέχεται ότι το έργο της Αστυνομίας και του Ελληνικού Στρατού έχει συμβάλει καθοριστικά για την αποτροπή περισσότερων λαθρέμπορων στο ελληνικό έδαφος. «Εμείς απευθύνουμε συνεχώς εκκλήσεις στις αρμόδιες αρχές για τη σωστή και αυστηρή φύλαξη των συνόρων», σημείωσε ο κ. Γκέτσιος.

Το ίδιο οξύτατο είναι το πρόβλημα και στην Πίνδο. Οι κάτοικοι στα χωριά των δήμων Κόνιτσας και Πωγωνίου τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουν μεγάλη αφαίμαξη των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Πώς δρα η «μαφία των βουνών»

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, οι δράστες χρησιμοποιούν τα δυσπρόσιτα σημεία της ελληνοαλβανικής μεθορίου και επιστρέφουν αμέσως με τα τσουβάλια γεμάτα από φυτά. Όμως κάποιες φορές προτιμούν να κάνουν κατασκήνωση σε κρυφά σημεία ώστε να συνεχίσουν το έργο τους την επόμενη ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να προωθηθούν εντός του ελληνικού εδάφους φθάνοντας σε περιοχές που απέχουν 100 χλμ από τα σύνορα. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν επεκτείνει την παράνομη δράση τους έως τα Πράμαντα και τα Άγναντα στην περιοχή των Τζουμέρκων, όπου πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις.

Από τις κορυφές των βουνών παρακολουθούν τους διώκτες τους, κυρίως τους αστυνομικούς αλλά και τους ελάχιστους δασοφύλακες. Εκεί στήνουν καραούλι και με τη χρήση κινητών τηλεφώνων μεθοδεύουν τις ενέργειές τους. Χρησιμοποιούν κρυψώνες για την προσωρινή φύλαξη του παράνομου φορτίου αν κάτι δεν πάει καλά, σύμφωνα με το σχέδιο τους και μόλις βρουν την κατάλληλη στιγμή κάνουν τη μεταφορά του μέσα από δυσπρόσιτα μονοπάτια.




Μιλώντας στη Greenagenda.gr ο Ανδρέας Παπασπύρου, δήμαρχος Κόνιτσας, έκανε λόγο για ένα μεγάλο πρόβλημα που γίνεται κατά τα διαστήματα πιο έντονο και επιβεβαίωσε ότι «το σοβαρότερο είναι πως οι δράστες δεν κόβουν τα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, αλλά τα ξεριζώνουν».

Το θέμα της παράνομης συλλογής τέτοιων φυτών θα απασχολήσει το συνέδριο της ΚΕΔΕ το οποίο διεξάγεται την Παρασκευή στη Κόνιτσα.

«Θέλουμε να αναδείξουμε την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών και επιδιώκουμε να αποτελέσει ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης των ορεινών περιοχών της χώρας», τόνισε ο κ. Παπασπύρου.



Από τον περασμένο Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο οι αστυνομικοί των τμημάτων φύλαξης των συνόρων στους Δήμους Πωγωνίου και Κόνιτσας συνέλαβαν 7 υπηκόους Αλβανίας, για παράνομη κοπή ποσοτήτων αρωματικών φυτών και παράνομη είσοδο στη χώρα στο Πωγωνίσκο Ιωαννίνων, στο Πληκάτι, στη Δροσοπηγή και στους Καλαρρύτες Ιωαννίνων. Συνολικά η λεία των δραστών ήταν 80 κιλά τσάι και 70 κιλά αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων.

«Κάθε χρόνο χάνεται το τσάι και η ρίγανη από τα βουνά μας. Δυστυχώς γίνεται μια καλά οργανωμένη αφαίμαξη των αρωματικών μας φυτών στα σύνορα μας ανέφερε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
Η μάχη του τσαγιού: Έτσι αφανίζει τα βότανα η «μαφία των βουνών» (+FVTO) Η μάχη του τσαγιού: Έτσι αφανίζει τα βότανα η «μαφία των βουνών» (+FVTO) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 09, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.