Μηνάς Σπ. Παράς: Σαράντα έξι χρόνια στα κάτεργα του Χότζα (1945-1991)



Για σαράντα έξι ολόκληρα χρόνια ο ελληνοδιδάσκαλος Μηνάς Σπ. Παράς (Παππάς), ήταν στα κάτεργα του Χοτζικού καθεστώτος της Αλβανίας. 
Για 46 ολόκληρα χρόνια πέρασε απ' όλους τους κύκλους των μαρτυρίων και έσερνε στο σακούλι του τα πτώματα των ονείρων του. 
Γι' αυτό αναδείχθηκε σ' έναν πραγματικό μύθο. 
Και το μεγάλο παράπονό του ήταν το ελληνικό κράτος ποτέ δεν του αναγνώρισε έμπρακτα τήν προσφορά του. 
 Σ΄ένα συγκλονιστικό βιβλίο, αυτοβιογραφική έκδοση του 1997, μαρτυρά για τα μαρτυριά του. 



Χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα: 
"Μέσα στο κελί μου τα υγρά περιττώματα και οι ακαθαρσίες είχαν φτάσει στο μάτι του ποδαριού. Κατεβαίνοντας από την πόρτα του υπογείου ήταν ένα στενό σκαλοπάτι και χαμηλό. Καθόμουν εκεί και έβαζα τα δύο παππούτσια το ένα επάνω στο άλλο και επάνω σ' αυτά έβαζα τα πόδια. Το σακάκι για κάθισμα. Ναι, αλλά το σκαλοπάτι ήταν στενό και κουραζόμουν πολύ. Ναι, αλλά όταν άνοιγαν την πόρτα, την άνοιγαν με δύναμη, μου τσάκιζαν τα πλευρά. Στήν αρχή, καταλάβαινα ότι θα άνοιγαν την πόρτα από το θόρυβο και σηκωνόμουν γρήγορα. Αλλά αργότερα δεν καταλάβαινα και μέ έριχναν κάτω στις ακαθαρσίες. Μια μέρα άνοιξε η πόρτα πέρα πέρα. Εγώ έπεσα κάτω και περιλούστηκα στα σκατόνερα! Το εσώρουχο είχε κολλήσει πάνω μου. Και ήταν όλο πληγές τα οπίσθια. Τα πόδια πάνω κάτω πληγές... Αργότερα ένας σύντροφός στις φυλακές μου έλεγε: "Ούτε του διαβόλου δεν του πηγαίνει η γνώμη να κάνει τέτοια πράγματα, σαν και αυτά που κάνουν σε σένα". Πιστεύω στα θαύματα. Ήταν ένα θαύμα να βγω ζωντανός από εκεί μέσα". 
Τα σχόλια περιττεύουν. 
Αυτό μόνο: Οι αδούλωτες ψυχές , τα υπόγεια βογκητά, οι μυστικές παρακλήσεις όλων των ταλαιπωρημένων Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, η ίδια η φωνή της μοίρας, είναι το κάλεσμα να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπειά μας, την ιστορία μας, για το είναι μας.


Μηνάς Σπ. Παράς: Σαράντα έξι χρόνια στα κάτεργα του Χότζα (1945-1991) Μηνάς Σπ. Παράς: Σαράντα έξι χρόνια στα κάτεργα του Χότζα (1945-1991) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 06, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.