Υπόμνημα Κίνησης Πολιτών Δήμου Ηγουμενίτσας Δ.Ε. Συβότων με σκοπό την βελτίωση της παραλιακής οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας




Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, είναι αναμφισβήτητα το μεγάλο γεγονός που περίμεναν εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι στην Ήπειρο αλλά και τη Δυτική Ελλάδα. 
Αυτή η ολοκλήρωση έχει φέρει στην επιφάνεια, τις μεγάλες ανάγκες οδικών δικτύων που εξακολουθεί να έχει η περιοχή, καθώς σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα παραμένει γυμνή. 
Το τελευταίο διάστημα είδαμε τις προσπάθειες που γίνονται για τους κάθετους άξονες προς Αγρίνιο και προς Πρέβεζα, ενώ εδώ και πολλά χρόνια είναι υπό κατασκευή και ο κάθετος Άκτιο-Αμβρακία.
Εκτός από αυτούς τους τρεις άξονες, υπάρχει άλλος ένας, πολύ σημαντικός καθώς εξυπηρετεί την ακτογραμμή της Ηπείρου, αλλά και τις μετακινήσεις προς Κέρκυρα και Παξούς. 
Ο λόγος για τον οδικό άξονα Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα που είναι από τους πλέον βασανισμένους δρόμους. 
Η αναβάθμιση του σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας έχει ξεκινήσει από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίες, ενώ τώρα απομένουν τρία διακριτά τμήματα. 
Το πρώτο είναι το βόρειο άκρο, το Ηγουμενίτσα-Πλαταριά, το δεύτερο είναι η παράκαμψη Πλαταριάς και το τρίτο ο κόμβος Πάργας-Μεσοπόταμος. 
Η ολοκλήρωση του έργου έχει περάσει από 40 κύματα καθώς το έργο στο παρελθόν είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, απεντάχθηκε και τώρα έχει μείνει ορφανό παρότι έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. 
Εμείς, ως Κίνηση πολιτών του Δήμου Ηγουμενίτσας με μοναδικό σκοπό, την βελτίωση της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένα σημεία, ώστε να κάνουμε κοινώς αντιληπτό το πρόβλημα, το οποίο και τώρα, αλλά πρωτίστως στο μέλλον, θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο, και δυστυχώς δεν έχει δοθεί η ανάλογη βαρύτητα." 



Η βελτίωση της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας έχει μελετηθεί σε 5 υποτμήματα, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί μόνο τα 2, τα υπόλοιπα αναζητούν χρηματοδότηση. 
Η ανάγκη για την ολοκλήρωση και των υπόλοιπων τμημάτων, αντλείται από το γεγονός πως οι σημαντικότερες περιοχές του Ιονίου όπως: Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Ηγουμενίτσα, Σύβοτα, Πάργα, Πρέβεζα, Λευκάδα, αλλά επιπλέον και οι επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας μέσω του Λιμένα Ηγουμενίτσας, του συνοριακού σταθμού Μαυροματίου αλλά και του Διεθνούς Αερολιμένα Ακτίου, κινούνται και θα κινούνται επί του παραλιακού άξονα Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας και της Αμβρακίας Οδού. 
Εμείς ζητάμε να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς προς αναζήτησή πόρων για την υλοποίηση των υπόλοιπων έργων, διότι εάν μείνει ως έχει και δεδομένου της ολοκλήρωσης της Αμβρακίας οδού, θα μιλάμε για μια νέα οδό καρμανιόλα, την παραλιακή Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας". 
ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΠΡΕΒΕΖΑ- ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ!!! 
Ο οδικός άξονας Ηγουμενίτσα-Πρέβεζα και κατ`επέκταση μέχρι την Αμβρακία, δίνει άμεση πρόσβαση στους οδηγούς που κινούνται στα παράλια της Ηπείρου και τα Ιόνια Νησιά, μειώνοντας κατά 50-60χλμ την διαδρομή, σε σχέση με την χρήση του δρόμου μέσω Ιωαννίνων (Ιόνια οδός).
Εξυπηρετεί σειρά από πόλεις, ενώ η χρησιμότητα του φτάνει μεχρι την Κέρκυρα. 
Η μείωση των χιλιομέτρων αλλά και η σύνδεση του Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα με την Αμβρακία Οδό, αλλά και τον μελλοντικό κάθετο Πρέβεζα-Ιόνια Οδό, δημιουργεί ένα σπουδαίο οδικό κύκλωμα στην Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία εξυπηρετώντας όλες τις ανάγκες της περιοχής. 
Το κόστος ολοκλήρωσης για τα 3 τμήματα είναι περίπου 50εκ.ευρώ. 
Προς το παρόν είναι ενταγμένο στα προτεινόμενα έργα στο ΣΠΕΜ 2014- 2025, εκτός από ένα μικρό τμήμα 2,5 χλμ. (υπότμημα 1β) που ήταν ενταγμένο με την Γ1 φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας και απεντάχθηκε πριν δυο μήνες, λόγω ορισμένων λανθασμένων ενεργειών. 
Η υλοποίηση του άξονα θα ολοκλήρωνε τα οδικά έργα στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένου του γεγονότος ότι νοτιότερα είναι έτοιμος να υλοποιηθεί ο μεγαλύτερος οδικός άξονας της περιοχής που δεν είναι άλλος από την Αμβρακία Οδό. 
Οι προσπάθειες που έχουμε κάνει σαν κίνηση πολιτών τα τελευταία 7 χρόνια είναι πολλές, με παρεμβάσεις, ερωτήσεις στη Βουλή, με αποστολή εγγράφων στο Υπουργείο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν αποφέρει καρπούς, κάνοντας τον συγκεκριμένο οδικό άξονα, τον μοναδικό ημιτελή δρόμο σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.


 
Υπόμνημα Κίνησης Πολιτών Δήμου Ηγουμενίτσας Δ.Ε. Συβότων με σκοπό την βελτίωση της παραλιακής οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας  Υπόμνημα Κίνησης Πολιτών Δήμου Ηγουμενίτσας Δ.Ε. Συβότων με σκοπό την βελτίωση της παραλιακής οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.