Στη Λισαβόνα ο Γιάννης Χεκίμογλου για την προώθηση της Θεσπρωτικής Ιχθυοκαλλιέργειας



Στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου Seafood Tomorrow στη Λισαβόνα που χρηματοδοτείται από το Ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020, βρίσκεται απο την Τρίτη το ΣΚΑΛΩΜΑ ΑΕ, ο μοναδικός Έλληνας εταίρος, ανάμεσα στους 35 του έργου, εκπροσωπούμενο από τον υπεύθυνο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της εταιρείας, Ιωάννη Χεκιμογλου.

Το έργο έχει ως σκοπό να καθορίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων Ιχθυοκαλλιέργειας ώστε αυτά να φτάνουν στον Ευρωπαίο καταναλωτή με την εγγύηση της επάρκειας συγκεκριμένων διατροφικών στοιχείων, ασφαλείας αλλά και περιβαλλοντικής διαχείρισης και προστασίας. 

Για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος θα μελετηθούν αλλά και θα ενισχυθούν υπό την καθοδήγηση ερευνητικών Ινστιτούτων και Πανεπιστημίων οι μέθοδοι υδατοκαλλιέργειας σε διάφορες μονάδες και χώρες ανά την Ευρώπη (τσιπούρα, Σολωμός, πέστροφα, μύδια κλπ). 



Επικεφαλής του έργου είναι το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας (IPMA) ενώ συμμετέχουν 35 Ερευνητικά Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, κρατικοί φορείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση Καταναλωτών και μονάδες παραγωγής προϊόντων Ιχθυοκαλλιέργειας. 

Όλοι αυτοί θα βρεθούν, στα πλαίσια των ερευνητικών πειραματικών εργασιών του προγράμματος, στη Λωρίδα Σαγιάδας και τη Θεσπρωτία το επόμενο διάστημα, ενώ τα αποτελέσματα του έργου θα διαχυθούν σε ειδικές συναντήσεις που προβλέπονται, στο σύνολο των μονάδων της περιοχής. 

Η Θεσπρωτία και η Λωρίδα Σαγιάδας επελέγη απο τους επιστήμονες ως η περιοχή στη Μεσόγειο με το καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειων, λαμβάνοντας υπόψη ότι από την περιοχή προέρχεται το 5% της Πανευρωπαϊκής παραγωγής. 


 
Στη Λισαβόνα ο Γιάννης Χεκίμογλου για την προώθηση της Θεσπρωτικής Ιχθυοκαλλιέργειας Στη Λισαβόνα ο Γιάννης Χεκίμογλου για την προώθηση της Θεσπρωτικής Ιχθυοκαλλιέργειας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 22, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.