Απάντηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας στον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ για το ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα



Καλωσορίζουμε τον πρόεδρο αλλά και την ΟΝΝΕΔ Θεσπρωτίας στην πραγματικότητα. Με χαρά διαπιστώσαμε, μέσω της ανακοίνωσής που κυκλοφόρησε στα μέσα, ότι ανακάλυψαν πως υπάρχει ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα και μάχονται για αυτό. Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ μας λέει ότι «φαντάζει αδιανόητη η κυβερνητική απόφαση μεταφοράς του τμήματος της Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας». Φυσικά δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση. Υπήρξε όμως το 2013 μεταφορά τμήματος από το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, τότε που το τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας Ηγουμενίτσας , έφυγε από την πόλη και μεταφέρθηκε στο Μεσολόγγι, με το σχέδιο Αθηνά που διέλυσε την ανώτατη εκπαίδευση. Τότε δεν είδαμε κάποια αντίδραση. Γιατί άραγε;

Και επειδή ο χώρος της εκπαίδευσης είναι πολύ σοβαρός, για να πετάμε πυροτεχνήματα και ατάκες για να δηλώσουμε παρουσία ας μιλήσουμε για την ουσία:
Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας αντιμετωπίζουμε θετικά οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για τη δημιουργία του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με τη συνεργασία Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων προκειμένου να φτάσουμε σε μια θετική εξέλιξη, τόσο για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στο νομό μας, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου που διεξάγεται, η δική μας πρόταση ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας είναι η αντιστροφή της πραγματικότητας «του σχεδίου Αθηνά» ώστε να γίνει το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων βιώσιμο στο μέλλον, καθώς το κλείσιμο δεν είναι λύση και εκπορεύεται από ορισμένα πανεπιστημιακά συμφέροντα. Πιστεύουμε πως σε θετική κατεύθυνση κινείται, επίσης, η δημιουργία ενός διετούς δωρεάν μετα-λυκειακού κύκλου τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στο χώρο των Α.Ε.Ι. Με αυτό τον τρόπο, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ προστατεύονται από τα ιδιωτικά ΙΕΚ, τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας και αντιμετωπίζουν τους σπουδαστές αποκλειστικά ως πελάτες. Το επόμενο διάστημα, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέριμνα, ώστε οι δημόσιες και δωρεάν δομές μετα-λυκειακής εκπαίδευσης να καλύπτουν τις ανάγκες κάθε περιοχής δίνοντας στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ ουσιαστική εργασιακή προοπτική με δικαιώματα.



Όσον αφορά την νεοσύστατη υπό τον κ. Μητσοτάκη ΟΝΝΕΔ (αφού διέγραψε την παλιά στο συνέδριο με «δημοκρατικό τρόπο») έχουμε να πούμε ότι η νεολαία και οι φοιτητές θυμούνται πολύ καλά τον διαχρονικό τους ρόλο και δεν έχουν να προσδοκούν από αυτούς τίποτα. Θυμόμαστε καλά αυτούς που μείωσαν δραματικά τη χρηματοδότηση της Παιδείας, θυμόμαστε καλά της στάση τους στους νόμους Γιαννάκου για το άρθρο 16 και των Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, θυμόμαστε καλά αυτούς που επένδυσαν στη διαφθορά και επέκτειναν την εξυπηρέτηση «ημετέρων» στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Που ήταν άραγε η ΟΝΝΕΔ όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Υπουργός απέλυε 2500 εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ δημοφιλών ειδικοτήτων διαλύοντας την ΤΕΕ, και διέλυσε τα πανεπιστήμια και τα σχολεία με την απόλυση διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ-ΤΕΙ και των σχολικών φυλάκων;

«Άριστοι της ΟΝΝΕΔ» ήταν οι 106 φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών που κατέθεσαν ακριβώς την ίδια εργασία σε μάθημα της εξεταστικής του περασμένου Ιουνίου, και η ΟΝΝΕΔ ζήτησε επίσημα να μην τιμωρηθούν. Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε έτσι την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκπαίδευση με σημειώσεις από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, κεράσματα και ταξιδάκια αναψυχής με λεφτά από το χρεωμένο κόμμα της ΝΔ. Η παιδεία δεν είναι για λίγους και εκλεκτούς αλλά δημόσιο και δωρεάν αγαθό. Το επόμενο διάστημα, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να εισέλθει σε διαδικασία ανασύνταξης και να αποτελέσει μια ισχυρή μεταβλητή στην εξίσωση των αλλαγών στο χώρο των Α.Ε.Ι. Να αξιοποιήσει τα εργαλεία που σήμερα θεσμοθετούνται από την Κυβέρνηση της Αριστεράς, για να μπει σε θέση μάχης και να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες σπουδών, περισσότερα δικαιώματα και προοπτική για το μέλλον, κόντρα σε αντιδραστικούς πρυτάνεις και τους εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού, μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια.
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση της αριστεράς είναι σημαντικές:
Η επαναφορά των απολυμένων στην εκπαίδευση
η καθιέρωση της μαθητείας στα ΕΠΑΛ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
η καθιέρωση δωρεάν μεταπτυχιακών
H κατάργηση των ντροπιαστικών Συμβουλίων Διοίκησης και η θεσμοθέτηση της συνδιοίκησης
η μείωση του φόρτου εξετάσεων στα Γυμνάσια
η καθιέρωση των σχολικών γευμάτων στα Δημοτικά σχολεία
η στήριξη της Ειδικής Αγωγής με νέα σχολεία και καθηγητές
το άνοιγμα των σχολείων στην ώρα τους με βιβλία και καθηγητές
είναι βήματα προς την κατεύθυνση της στήριξης της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης για όλους. Σήμερα, που οι δυνάμεις της δεξιάς και του κέντρου μάχονται λυσσαλέα το άρθρο 16 του Συντάγματος και τη δημόσια, δωρεάν παιδεία, είναι καθήκον του φοιτητικού κινήματος να ανασυνταχθεί και να παίξει ρόλο πρωτοπόρο στο γκρέμισμα του παλιού και στη δημιουργία μιας νέας πανεπιστημιακής πραγματικότητας, με βασικό γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας 


 
Απάντηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας στον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ για το ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα Απάντηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας στον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ για το ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 11, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.