• Επικαιρότητα

  Τι απάντησε ο Υφυπουργός Εργασίας στο Β. Γιόγιακα για τα προνοιακά επιδόματα (+ΒΙΝΤΕΟ)  Το ζήτημα των ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση που, ενώ έχουν πιστοποιηθεί εφ’ όρου ζωής από τις Υγειονομικές Επιτροπές των πρώην Νομαρχιών, καλούνται από τις τοπικές υπηρεσίες Πρόνοιας για επανεξέταση ώστε να αποφασιστεί εκ νέου αν δικαιούνται το προνοιακό επίδομα, έθεσε ο Βασίλης Γιόγιακας με Επίκαιρη Ερώτηση που συζήτησε στη Βουλή με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο.

  Ο βουλευτής Θεσπρωτίας ανέφερε ότι δε θα έπρεπε να ξαναπαρουσιάζονται στις Επιτροπές των ΚΕΠΑ τα άτομα βαριά νοητική υστέρηση - δηλαδή με αναπηρία 80% και πάνω και δείκτη νοημοσύνης κάτω από 30 – η οποία έχει πιστοποιηθεί εφ όρου ζωής πριν τον Σεπτέμβριο του 2011. «Ο νόμος είναι ξεκάθαρος» σημείωσε αναφερόμενος στη σχετική πρόβλεψη της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του νόμου 4331 του 2015. Υπογράμμισε επίσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό από όσους έχουν επανεξεταστεί μέχρι σήμερα κρίθηκε ότι δεν μπορεί να παίρνει το επίδομα για τη βαριά νοητική υστέρηση, καθώς οι βεβαιώσεις των Κέντρων Ψυχικής Υγείας για τη νοημοσύνη των πασχόντων αγνοούνται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕ.Π.Α., οι οποίες προβαίνουν σε δική τους αξιολόγηση για τον δείκτη, που είναι μεγαλύτερη του 30.

  Καταθέτοντας στα πρακτικά της συνεδρίασης σχετικά έγγραφα για περιπτώσεις αχρείαστων επανελέγχων ο κ. Γιόγιακας ρώτησε τι πρόκειται να κάνει το Υπουργείο για εκείνα τα άτομα με βαριά νοητική υστέρηση που κακώς έχουν κληθεί για επανεξέταση καθώς και για εκείνα που μετά την επανεξέταση στερήθηκαν αδίκως το σχετικό επίδομα.

  Ο κ. Πετρόπουλος απάντησε ότι το Υπουργείο οφείλει να ερευνήσει τις περιπτώσεις αυτές και θα εξετάσει τα έγγραφα που κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας. Ανέφερε δε ότι σύντομα θα ισχύσει νέος Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας στον οποίο αυξάνεται το ανώτατο όριο δείκτης νοημοσύνης σύμφωνα με τον οποίο η νοητική υστέρηση θα προσδιορίζεται ως βαριά. 


   
   

  Δεν υπάρχουν σχόλια

  loading...

  Post Top Ad

  http://picasion.com/
  Image and video hosting by TinyPic
  Image and video hosting by TinyPic
  Image and video hosting by TinyPic

  Post Bottom Ad