Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ - ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΝΤΟΡΚΟΥ (ntorkos.gr)




Καθημερινά πολλοί φίλοι με ρωτούν αν θα πρέπει να κλαδέψουν τα φυτά τους, να ρίξουν κάποιο λίπασμα και τι φροντίδες θα πρέπει να κάνουν στο χλοοτάπητά τους αυτήν την εποχή ενόψει του χειμώνα. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα.

Αν και στη Θεσπρωτία τα πρώτα ¨βαριά¨ κρύα ίσως αργήσουν ακόμη, εμείς θα πρέπει να προετοιμαστούμε. Η αντοχή των φυτών στην παγωνιά διαφέρει από είδος σε είδος, όμως τα υγιή και εύρωστα φυτά πάντα ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες καλύτερα και ευκολότερα από τα ταλαιπωρημένα. 
Η αντοχή ενός φυτού στις χαμηλές θερμοκρασίες εξαρτάται από τη χρονική διάρκεια και την ένταση του κρύου, από την θρεπτική του κατάσταση κ.α. ΄Έτσι όπως είναι φυσικό δεν είναι εύκολο να δώσουμε τις αντοχές σε ψύχος σε απόλυτους αριθμούς. Ξεκινώντας λοιπόν ας δούμε κάποιες βασικές αρχές για να αποφύγουμε τις ζημίες από την επερχόμενη αλλαγή του καιρού.
  • Κλάδεμα: σταματούμε κάθε είδος του είτε πρόκειται για αειθαλή είτε για φυλλοβόλα φυτά συμπεριλαμβανομένων και των καρποφόρων δένδρων.
  • Λίπασμα: σταματούμε κάθε λίπανση στα φυλλοβόλα είδη, ενώ στα αειθαλή δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αζωτούχα λιπάσματα.
  • Ελαττώνουμε την διάρκεια και τη συχνότητα του ποτίσματος στα αρδευτικά μας δίκτυα.
  • Προστατεύουμε κάποια ευπαθή είδη που ξέρουμε ότι ο χειμώνας ίσως τους δημιουργήσει προβλήματα.
  • Απομακρύνουμε τα πεσμένα φύλλα από το έδαφος και πολύ περισσότερο από το χλοοτάπητα.
  • Στους κάκτους και τα παχύφυτα που βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους σταματούμε το πότισμα και τη λίπανση.

Τα παραπάνω είναι κάποιοι βασικοί γενικοί κανόνες. Ας δούμε τώρα και μερικές συμβουλές για την προστασία των φυτών.
  • Τα ευαίσθητα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες είτε στον κήπο, είτε στο μπαλκόνι, θα πρέπει να μεταφέρονται σε θέση προστατευμένη από το κρύο. Αυτή μπορεί να είναι μια προσήλια θέση μέσα στο σπίτι με καλό αερισμό, ή κάποιος τοίχος.
  • Αυτά που είναι στο έδαφος θα πρέπει να καλυφθούν είτε με τα ίδια τους τα φύλλα, είτε με τα ειδικά προστατευτικά που εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορούν στην αγορά. Πρόκειται για συνθετικό υλικό που προστατεύει ενώ αφήνει το φυτό να αναπνεύσει. Τα φυτά μπορούν να αντέξουν με αυτό το υλικό σκεπασμένα ολόκληρο το χειμώνα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πρέπει να αποφεύγεται η κάλυψη με νάιλον παραπάνω των δυο ημερών διότι έχουμε την συσσώρευση υγρασίας η οποία σε ένα ισχυρό άνεμο θα παγώσει το φυτό.
  • Σε μια δύσκολη νύχτα μπορούμε να καλύψουμε ένα φυτό με κάποιο χαρτοκούτι ή σε έσχατη περίπτωση με αεροπλάστ.
  • Εκεί που το κρύο είναι πολύ δυνατό μπορούμε να καλύψουμε τον κορμό με κοπριά, κομπόστ η ακόμη και χώμα αν είναι απαραίτητο.
  • Είναι λάθος επίσης να μεταφέρουμε ένα παγωμένο φυτό σε ένα θερμό χώρο. Αυτό γιατί το θερμικό σοκ είναι μεγάλο. Έτσι είναι προτιμότερο να το αφήσουμε να υποστεί το κρύο και να το βοηθήσουμε όταν αυτό παρέλθει.
  • Κατά τη διάρκεια του ψύχους ποτίζουμε, αλλά σε μικρές ποσότητες. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα φυτά μας να διψάσουν.
  • Αν έρθει παγετός δεν κλαδεύουμε, αλλά περιμένουμε να δούμε σε ποιο σημείο το φυτό μας θα πετάξει βλαστούς. Εφαρμόζουμε λίπασμα χωρίς καθόλου άζωτο και με μεγάλη ποσότητα καλίου. Ψεκάζουμε με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα.

Τα παραπάνω αποτελούν μια καλή βάση για να προετοιμαστούμε για την έλευση του χειμώνα. Όπως αναφέραμε αποτελούν κάποιους βασικούς κανόνες που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να προετοιμάσουμε τα φυτά μας όσο το δυνατό καλύτερα. Ας αρχίσουμε λοιπόν αυτήν την προετοιμασία. Καλό χειμώνα. 
Τα φυτώρια Ntorkos Plants ιδρύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, από τον κύριο Γεώργιο Ντόρκο, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή εσπεριδοειδών και καλλωπιστικών φυτών εξωτερικού χώρου.
Το έτος 2004 με την προσθήκη του κυρίου Άγγελου Ντόρκου Γεωπόνου Τ.Ε. στο ανθρώπινο δυναμικό, η επιχείρηση ξεκίνησε δυναμικά την επέκτασή της στους τομείς των λαχανικών και εποχιακών φυτών.


 
Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ - ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΝΤΟΡΚΟΥ (ntorkos.gr)  Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ - ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΝΤΟΡΚΟΥ (ntorkos.gr) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 16, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.