ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: TO ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η Λ.Σ. ΣΤΟ Δ.Σ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΟΨΗΦΙΑ.




Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να αναπροσαρμόσει όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρόθεση της είναι να καταργήσει την σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα και την ίδρυση στην πόλη μας δύο τμημάτων κατάρτισης τύπου ΙΕΚ που θα ανήκουν στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αυτό μέσα στα πλαίσια της «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ.

Άραγε η συγκεκριμένη εξέλιξη από μόνη της δίνει απάντηση στις πραγματικές αγωνίες και ερωτήματα των σπουδαστών, των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών;

Θα σπουδάσουν χωρίς εμπόδια και φραγμούς;

Θα πάρουν σύγχρονες και ολοκληρωμένες σπουδές ώστε να μάθουν καλά το αντικείμενό τους;

Θα βρουν δουλειά με βάση τις ανάγκες πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν;

Θα στελεχωθεί το ίδρυμα με τους αναγκαίους μόνιμους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους;

Θα υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για την λειτουργία τους, στέγαση και σίτιση των σπουδαστών;

Θα υπάρξει επαρκές διδακτικό προσωπικό, εργαστήρια;

Αυτά είναι τα πραγματικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν από την κυβέρνηση ώστε να αναβαθμιστούν πραγματικά οι σπουδές και τα ΤΕΙ.

Το βασικό όμως κριτήριο για τις συγχωνεύσεις τμημάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι η εξοικονόμηση πόρων με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων αλλά και την ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς σε αντίθεση με τις κοινωνικές και επιστημονικές ανάγκες.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «πλέον οι σπουδαστές του νέου πανεπιστημίου θα έχουν πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα» έρχεται σε αντίθεση με τον εργασιακό «μεσαίωνα» που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οπως και με την πραγματικότητα της μαζικής μετανάστευσης δεκάδων χιλιάδων πτυχιούχων στο εξωτερικό.

Δεν θα μπορούσαν βέβαια τα πράγματα να είναι διαφορετικά, αφού με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψήφισε το καλοκαίρι, σε συνέχεια του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, έρχεται να δημιουργήσει ΑΕΙ και ΤΕΙ που να λειτουργούν με όρους επιχειρήσεων, βρίσκοντας μόνα τους πόρους, στρατηγική για μια Ανώτατη Εκπαίδευση άμεσα συνδεδεμένη με τις επιχειρήσεις. 



Η απάντηση στις αγωνίες των σπουδαστών και των εργαζομένων των ιδρυμάτων δεν μπορεί να δωθεί από τις όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες, από όσα βαφτίσια και αν κάνουν, παρά μόνο από μια ολοκληρωμένη πρόταση για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Κόντρα στα σχέδια «ΑΘΗΝΑ» που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ με όσα αυτή συνεπάγεται.

Συγκρότηση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) δημόσιας και δωρεάν.


Ενιαία γιατί δεν θα υφίσταται η αναχρονιστική διάκριση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ αλλά και τμημάτων μεταξύ τους με πιθανές αποκλίσεις στο πρόγραμμα σπουδών.

ΕΑΕ που θα εκπαιδεύει επιστήμονες, ολοκληρωμένα και ολόπλευρα στην υπηρεσία των ολοένα και διευρυνόμενων αναγκών της κοινωνίας.

Δημόσια και δωρεάν για όλους τους φοιτητές με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών του κάθε ιδρύματος

Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών που δεν θα αποκόπτουν την θεωρία από την πράξη. Η πρακτική εφαρμογή της επιστήμης στην παραγωγή να γίνεται οργανωμένα παράλληλα με την εκπαιδευτική διαδικασία, έχοντας χαρακτήρα επιμορφωτικό και όχι λάντζας για τα αφεντικά όπως τα σημερινά προγράμματα πρακτικής άσκησης.

Πανεπιστημιακή έρευνα για το συμφέρον και τις ανάγκες του λαού και όχι για το κέρδος των επιχειρήσεων.

Στην πρόταση αυτή η απόκτηση του πτυχίου σημαίνει η κατάκτηση όλης της απαραίτητης γνώσης για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και αποτελεί την μόνη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα.

Η πρόταση αυτή δεν είναι κάτι ιδεατό. Πατάει στις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα, όπως αυτές καθορίζονται από την ανάπτυξη των ίδιων των μέσω παραγωγής, της ίδιας της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης. Ταυτόχρονα είναι και η μοναδική που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη και προοπτική στους καθημερινούς μας αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών σπουδών!

Για να δοθεί λύση οριστικά και διαπαντός στα προβλήματα που βιώνει ο φοιτητής σήμερα, πρέπει να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα και στο επίπεδο της οικονομίας, να κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής και να φύγει από τη μέση η βασική αιτία για την φτώχεια, την ανεργία, την κατάσταση της παιδείας και όλων αυτών των δεινών που βιώνουμε σήμερα δηλαδή το κέρδος.

Στα πλαίσια αυτά το Δ.Σ. Ηγουμενίτσας ΑΜΕΣΑ διεκδικεί:

· Την χρηματοδότηση του ΤΕΙ ώστε να καλύπτονται οι λειτουργικές του ανάγκες.

· Την κάλυψη των κενών θέσεων διδακτικού προσωπικού με μόνιμους διορισμούς.

· Την εκταμίευση των 300,000 ευρώ που εκκρεμεί ,για την δημοπρασία έργων επισκευής και αναμόρφωσης τις φοιτητικής εστίας.

· Την χρηματοδότηση για στέγαση των υπολοίπων φοιτητών σε ξενοδοχεία της πόλης μας, δεδομένου ότι πρόκειται για παιδιά λαϊκών οικογενειών.

· Την αποδοχή από τον υπουργό της εισήγησης που η Αρχή Διασφάλισης Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) έχει κάνει για την αποκατάσταση της εισαγωγικής κατεύθυνσης Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και την Οικονομία και υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος. Να θυμίσουμε ότι πριν την τελευταία εφαρμογή του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» το αντίστοιχο τμήμα λειτουργούσε με επιτυχία .
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας
Ηγουμενίτσα 13/11/2017


ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: TO ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η Λ.Σ. ΣΤΟ Δ.Σ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΟΨΗΦΙΑ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: TO ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η Λ.Σ. ΣΤΟ Δ.Σ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΟΨΗΦΙΑ. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.