Η δήμαρχος Σουλίου απαντά στον Θεόδωρο Πάγκαλο: «Οι Σουλιώτες ήταν, είναι και θα είναι Έλληνες!»


 
Την απάντηση της στον Θεόδωρο Πάγκαλο ο οποίος με αφορμή την επέτειο για τα 215 χρόνια από τον χορό του Ζαλόγγου έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ότι οι Σουλιώτισσες ήταν πλήρως Αλβανόφωνες, δίνει η Δήμαρχος Σουλίου, Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση.
Όπως αναφέρει στην σελίδα protothema, «εγώ θα έλεγα ότι οι Σουλιώτες ήταν, είναι και θα είναι Έλληνες. Αισθάνονταν και αισθάνονται Έλληνες. Είμαι πολύ περήφανη που είμαι Δήμαρχος Σουλίου, αν και η καταγωγή μου είναι από την Μάνη, μια άλλη ιστορική περιοχή με ιδιαίτερη προσφορά στην ελευθερία του ελληνικού γένους όπως το Σούλι. Η αρβανίτικη φυλή, η σαρακατσάνικη, η βλάχικη είναι διάσπαρτες σε όλη της Ελλάδα. Προασπίστηκαν το ελληνικό έδαφος αισθανόταν Έλληνες, πολεμούσαν σαν Έλληνες. Ως Δήμαρχος δεν πρέπει να αναλωθώ σε άλλου είδους επιστημονικές προσεγγίσεις. Ο καθένας μπορεί να λέει την άποψη του».
Σύμφωνα πάντως με ιστορικές πηγές, οι πρώτοι κάτοικοι του Σουλίου, κατάγονταν από τα γύρω χωριά αλλά και από περιοχές της Βορείου Ηπείρου. 
Ήταν Αρβανίτες στην καταγωγή, κατά κύριο λόγο, ενώ υπήρχαν Παραμυθιώτες και Λελοβίτες. 
Σχημάτισαν τέσσερα χωριά, το Σούλι (ή Κακοσούλι), τη Σαμονίδα, την Κιάφα και το Αβαρίνο. Αργότερα, κτίστηκαν κι άλλα επτά χωριά. 
Περί το 1600 μ.Χ., οι Σουλιώτες φέρονται να μετανάστευσαν από τις πεδιάδες της Θεσπρωτίας στα βουνά της Μούργκας, όπου μια συνομοσπονδία των γενών συγκρότησε ενιαίο μέτωπο έναντι των Οθωμανών. 
Διακρίθηκαν σε όλους τους αγώνες για την απελευθέρωση της Ελλάδας κι έγιναν θρύλοι για τις πολεμικές τους ικανότητες και τις άλλες αρετές τους.


 
Η δήμαρχος Σουλίου απαντά στον Θεόδωρο Πάγκαλο: «Οι Σουλιώτες ήταν, είναι και θα είναι Έλληνες!»  Η δήμαρχος Σουλίου απαντά στον Θεόδωρο Πάγκαλο: «Οι Σουλιώτες ήταν, είναι και θα είναι Έλληνες!» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες