Για μια ακόμη φορά οι προστατευόμενες περιοχές της Θεσπρωτίας αναδεικνύουν τη σημαντικότητά τους

Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) υπό το συντονισμό του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (ΕΟΕ).
Οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). 
Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη που διαχειμάζουν στους υγρότοπους αλλά και αρπακτικά. 
Διενεργούνται σε πάνω από 160 υγροτόπους και αποτελούν ένα από τα μακροβιότερα προγράμματα παρακολούθησης πληθυσμών πουλιών στην Ελλάδα ώστε τα δεδομένα που συλλέγονται να αποσκοπούν σε έναν σχεδιασμό μέτρων διαχείρισης και προστασίας, διατήρησης των πτηνών στα οποία παρατηρούνται μειωτικές τάσεις. 
Παρατηρήθηκαν πάνω από 60 διαφορετικά είδη πουλιών όπως φαλαρίδες, κιρκίρια, τα σφυριχτάρια, τις πρασινοκέφαλες πάπιες και χουλιαρόπαπιες. 
Εκατοντάδες παρυδάτια είδη εντοπίστηκαν, όπως σκαλίδρες, τρύγγες, χαραδριοί κ.α. 



Εκατοντάδες φοινικόπτερα βρήκαν τροφή και καταφύγιο στις λιμνοθάλασσες του Καλαμά και του Αχέροντα. 
Μαυροκέφαλες πάπιες και σαρσέλες ξεχώρισαν ανάμεσα σε εκατοντάδες διαφορετικά είδη χηνόμορφων. 

Συνολικά την ίδια μέρα καταμετρήθηκαν σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές αρμοδιότητας του φορέα διαχείρισης 22.287 υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών. 


Μεγάλος αριθμός αρπακτικών πουλιών όπως γερακίνα, ξεφτέρι, βραχοκιρκίνεζο καλαμόκιρκος και χειμωνόκιρκος αλλά και ο στικταετός έκαναν την εμφάνισή τους όλες τις προστατευόμενες περιοχές. 
Οι κύκνοι και οι πελεκάνοι προτίμησαν και φέτος τις λιμνοθάλασσες του Καλαμά και του Αχέροντα αλλά και του έλους Καλοδικίου. 
Για μια ακόμη φορά οι προστατευόμενες περιοχές της Θεσπρωτίας αναδεικνύουν τη σημαντικότητά τους ως υγρότοποι ιδιαίτερης οικολογικής αξίας για τα διαχειμάζοντα αλλά και για τα μεταναστευτικά είδη πουλιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.



Για μια ακόμη φορά οι προστατευόμενες περιοχές της Θεσπρωτίας αναδεικνύουν τη σημαντικότητά τους Για μια ακόμη φορά οι προστατευόμενες περιοχές της Θεσπρωτίας αναδεικνύουν τη σημαντικότητά τους Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.