Βασικά σημεία της τοποθέτησης του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ΤΕΙ, στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας



· Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «η ενοποίηση των Πανεπιστημιακών σχολών με τα ΤΕΙ είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά είναι κακή για την Θεσπρωτία». Προκύπτει το ερώτημα. Γιατί είναι καλή; Για ποιόν; Τι προβλήματα θα λύσει στην παιδεία ,στην Ανώτατη εκπαίδευση; Θα μαθαίνουν περισσότερα; Θα βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά οι απόφοιτοι του Νέου Πανεπιστημίου Ηπείρου;

· Τα έχουμε συζητήσει αυτά όταν καταργήθηκε το τμήμα Ιχθυοκομίας - Αλιείας και τάζανε οι τότε κυβερνόντες την ίδρυση νέου τμήματος οπτικής- οπτομετρίας. Και τότε βάλαμε το ερώτημα .Αν δεν πάει καλά η παιδεία γενικότερα ,πως μπορεί να πάει καλά στην Ηγουμενίτσα;

· Σας είναι γνωστό ,τουλάχιστον από τις πολλές συζητήσεις στο Δ.Σ., ότι από το 1999 με την συνθήκη της Μπολόνια έχουν ξεκινήσει οι αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Συνεχίστηκαν με τα σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Σήμερα η σταδιακή κατάργηση του θεσμού των ΤΕΙ που επιχειρείται, αποτελεί την επιλογή της κυβέρνησης και της αστικής τάξης της χώρας, προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση του "Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας" στην Ελλάδα, σύμφωνα με την προωθούμενη στρατηγική της ΕΕ.

· Σας είναι επίσης γνωστό ότι ένας από τους λόγους της συγχώνευσης είναι και η περιστολή των κρατικών δαπανών. Αλήθεια αν παραμείνει το ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα πως και για πόσο καιρό θα λειτουργήσει ,με μόνο 3 μέλη του ΔΕΠ; Σας είναι επίσης γνωστό ότι η κρατική χρηματοδότηση για έρευνα στα ΑΕΙ έχει καταργηθεί, ότι τα ΑΕΙ θα δουλεύουν με χορηγούς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Πόσα ΑΕΙ νομίζετε ότι θα επιβιώσουν τελικά σε ένα τέτοιο τοπίο; Τόσο τα περιφερειακά όσο και τα κεντρικά.

· Για αυτό ένα ψήφισμα που δεν θα αντιτίθεται σε αυτές τις κατευθύνσεις , που δεν θα ζητάει γενναία κρατική χρηματοδότηση για τα ΑΕΙ, που δεν θα απαιτεί άμεσες προκηρύξεις νέων θέσεων ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, που δεν θα ζητά χρηματοδότηση για συγγράμματα, στέγαση και σίτιση των φοιτητών δεν έχει νόημα. Δεν μπορεί να έχεις αποτέλεσμα αν δεν χτυπάς την αιτία που δημιουργεί τα προβλήματα.

· Η Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνεί με το πλαίσιο της εισήγησης του Δημάρχου. Σε προηγούμενη συνεδρίαση με το ίδιο θέμα τον Νοέμβριο καταθέσαμε σχέδιο ψηφίσματος, που περιελάμβανε τα παραπάνω, το οποίο απορρίφτηκε από το Δ.Σ. Επιμένουμε στις θέσεις μας που έχουν επαληθευθεί από την ζωή. Στο επιχείρημα ότι είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να μην υπάρχει ομοφωνία στο θέμα του ΤΕΙ. Απαντάμε ότι κατά γνώμη μας είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να επιμένετε στην ίδια κατεύθυνση. Μια θέση που και από την εμπειρία του Δ.Σ έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι είναι ,τουλάχιστον, αναποτελεσματική.

· Με αυτές τις σκέψεις καταθέτουμε και σήμερα το ίδιο ψήφισμα που καταθέσαμε τον Νοέμβρη , άλλωστε πολύ λίγα αλλάξανε από τότε.

Βασικά σημεία της τοποθέτησης του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ΤΕΙ, στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας Βασικά σημεία της τοποθέτησης του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ΤΕΙ, στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 12, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.