ΟΜΙΛΙΑ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συμφωνία με τα Σκόπια δείχνει για άλλη μία φορά ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, ότι πορεύεται με γνώμονα την πολιτική της επιβίωση και όχι το εθνικό ή το δημόσιο συμφέρον, ότι την ενδιαφέρει μόνο να διχάσει και να προκαλέσει


Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να επικαλείται ιστορικούς ηγέτες της παράταξής μας για να μας κατηγορήσει ως δήθεν καιροσκόπους και ασυνεπείς. Εμείς τους ηγέτες μας τους τιμούμε, τους σεβόμαστε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς.


Η Νέα Δημοκρατία, όμως, ήταν συνεπής από την αρχή. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή τι δεν πρέπει να παραβιάζει η όποια συμφωνία με τα Σκόπια. Θέλουμε να πούμε στους πολίτες, γιατί η Κυβέρνηση πέρασε για άλλη μία φορά κάτω από τον πήχη των προσδοκιών της, για ποιον λόγο έρχεται να υποθηκεύσει με τους χειρισμούς της και σε αυτό το θέμα τη μελλοντική θέση της χώρας.


Διαφωνούμε σε τρία επίπεδα. Διαφωνούμε επί της ουσίας. Διαφωνούμε με το χρονοδιάγραμμα. Διαφωνούμε με τον χειρισμό.


Σε ό,τι αφορά στην ουσία της συμφωνίας, το λεγόμενο erga omnes, δηλαδή ένα όνομα για όλες τις χρήσεις και προς όλους, ακυρώνεται στην πράξη, γιατί δεν ξεκαθαρίζετε εδώ και τώρα τι θα γίνει με τις ονομασίες, τις επωνυμίες και σήματα για εμπορικές χρήσεις.


Ακυρώνεται από τις αναφορές σε μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ιθαγένεια. Η πρώτη είναι ένα εφεύρημα χωρίς ιστορική και γλωσσική βάση. Η άλλη, η μακεδονική ιθαγένεια δεν συμφωνεί καν με τη σύνθετη ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Αναγνωρίζοντας μια δήθεν μακεδονική εθνότητα και μια δήθεν μακεδονική γλώσσα κάνετε διπλό έγκλημα. Βάζετε τα θεμέλια για την απαξίωση της σύνθετης ονομασίας στο μέλλον. Ποιος και γιατί να χρησιμοποιεί το «Βόρεια» δίπλα στο Μακεδονία;
Το δεύτερο έγκλημα είναι ότι αφήνετε το παράθυρο ορθάνοιχτο για συνέχιση των διεκδικήσεων των σφετερισμών, της προπαγάνδας. Ρίχνετε νερό στο δέντρο του σκοπιανού αλυτρωτισμού, αντί να το ξεριζώσετε. Επί της ουσίας, λοιπόν, ούτε erga omnes ούτε τέλος στον αλυτρωτισμό.


Διαφωνούμε επίσης και με το πότε αναλαμβάνει, ποιος και τι. Ανοίγετε τον δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν ισχύσει η συμφωνία.
Οι όροι της συμφωνίας για το όνομα και η erga omnes χρήση του μέσα και έξω από Σκόπια θα πάρουν τουλάχιστον μία πενταετία μέχρι να εφαρμοστούν πλήρως, αφού δηλαδή οι γείτονές μας έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και έχουν ξεκινήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δίνετε, δηλαδή, όλα μας τα διαπραγματευτικά όπλα πριν κλειδώσετε ακόμα και αυτά που έχετε συμφωνήσει ή νομίζετε ότι έχετε συμφωνήσει.


Έρχομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο τελευταίο μέρος της διαφωνίας μας, αυτό του πολιτικού χειρισμού των διαπραγματεύσεων. Γνωρίζαμε ότι η Κυβέρνηση είναι μυστικοπαθής και ότι της αρέσει να αιφνιδιάζει, γιατί νομίζει ότι έτσι έχει τα πλεονεκτήματά της. Τα έχουμε δει σε διάφορα νομοσχέδια, τροπολογίες, υπουργικές αποφάσεις και άλλα σχετικά. Με το να είστε μυστικοπαθείς, όμως, στα μεγάλα εθνικά θέματα είναι ασυγχώρητο, γιατί μπορεί να είναι εθνικά επιζήμιο. Καμία διάθεση δεν έχετε να αναζητήσετε μια κοινή γραμμή πλεύσης με τα άλλα κόμματα. Δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση μέχρι και μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Όλα κρυφά ή με τις αγαπημένες σας διαρροές. Τώρα, είστε έτοιμοι να υπογράψετε τη συμφωνία χωρίς πρώτα να έχετε συμφωνήσει την έγκριση της Βουλής και χωρίς φυσικά να τη φέρετε για κύρωση από τη Βουλή αμέσως αφού την υπογράψετε.
Έτσι, αν όλα έχουν γίνει από τα Σκόπια, όπως τα περιμένετε όταν ύστερα από μήνες θα έρθει η συμφωνία για να κυρωθεί από τη Βουλή, θα είναι πολύ αργά για να πάρουμε πίσω ό,τι θα έχουμε παραχωρήσει. Τότε, κύριοι, το πιο πιθανό είναι να μην είστε εδώ μέσα. Η χώρα θα βρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων.


Και αναρωτιούνται οι πολίτες αυτής της χώρας από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη:

Τι σας έπιασε να τελειώνετε όπως-όπως με ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα;

Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσετε ως ένα ακόμα εργαλείο στον προεκλογικό σας σχεδιασμό;

Πώς θα περάσετε μια απόφαση στην οποία δεν συμφωνεί ο ένας κυβερνητικός εταίρος;

Και πώς είναι δυνατόν ο εταίρος αυτός να στηρίζει μια κυβέρνηση που υπογράφει μια συμφωνία με την οποία ο ίδιος διαφωνεί, όταν τον Νοέμβριο του 2016 στο 3ο τους Συνέδριο οι ΑΝΕΛ, δια βοής, ομόφωνα, στο σώμα του Συνεδρίου ψήφιζαν το δεύτερό τους ψήφισμα που αφορά την ονομασία των Σκοπίων; Εκεί έλεγαν οι ΑΝΕΛ ότι δεν αποδέχονται σε καμμία μορφή και με κανένα παράγωγο τη χρήση του όρου «Μακεδονία».
Εμείς προσπαθούμε να κόψουμε τον δρόμο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, των ΑΝΕΛ προς τις Πρέσπες. Προσπαθούμε να κόψουμε αυτήν τη συμφωνία.

Τι θα πείτε, κύριοι, στην κοινωνία που έχει εξοργιστεί μαζί σας;

Και, τελικά, πόση άλλη ζημιά θα προκαλέσετε στη χώρα μέχρι να φύγετε;
 
ΟΜΙΛΙΑ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΜΙΛΙΑ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 16, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.