Χωρις ρεύμα λόγω χρεών προς την ΔΕΗ, οι ΤΟΕΒ Παραμυθιάς και Γλυκής


Αναμενόμενη εξέλιξη θα μπορούσε να θεωρηθεί η διακοπή στην ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ Παραμυθιάς και Γλυκής, λόγω υπέρογκων χρεών προς την ΔΕΗ, αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης άλλα και πλημμελής εξόφλησης των λογαριασμών των ίδιων των παραγωγών προς τους ΤΟΕΒ.

Έτσι, χιλιάδες στρέμματα των δύο κάμπων κινδυνεύουν να μείνουν απότιστα κατά τους θερινούς μήνες, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την τοπική οικονομία.

Οι ευθύνες προφανώς είναι μεγάλες και δεν αφορούν μόνο τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ άλλα και όσους παραγωγούς αποφάσισαν να μην πληρώνουν τα χρέη τους επί σειρά ετών, χρησιμοποιώντας την ύδρευση εις βάρος όσων παραγωγών ήταν τυπικοί στις πληρωμές

Ανα διαστήματα και με παρεμβάσεις των τοπικών βουλευτών και της Περιφέρειας, οι 2 ΤΟΕΒ είχαν ενταχτεί σε αρκετές ρυθμίσεις χρεών, ωστόσο καμιά από αυτές δεν προχώρησε καθώς η πιστοληπτική αδυναμία των οργανισμών, είχε ως αποτέλεσμα την απένταξη από την ρύθμιση.

Στον ΤΟΕΒ της Παραμυθιάς αναμένεται νέο υπηρεσιακό ΔΣ τις επόμενες ημέρες, με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί προς το παρόν, αν θα υπάρξει άρδευση κατά τους φετινούς θερινούς μήνες.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης, ειναι πως το 2011, το χρέος του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς ήταν 80.000€, το 2013 έφτασε στα 470.000 ευρώ, ενώ σήμερα εχει ξεπεράσει τα 1,5 εκ. ευρώ. Και στον ΤΟΕΒ Γλυκής, αν και το χρέος είναι σχετικά μικρο σε σχέση με την Παραμυθιά (περιπου 80.000€, δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει λύση.

Έτσι η μονή λύση που φαίνεται να είναι ρεαλιστική, είναι η πολιτική λύση που θα αφορά το σύνολο των ΤΟΕΒ με ρύθμιση που θα συνοδεύεται με γενναία διαγραφή χρεών.

Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε αγωνιά για την έκβαση της ρυθμισης των χρεων και η αβεβαιότητα αυτή τους έχει αναγκάσει να προχωρούν σε περιορισμένη καλλιέργεια, αναμένοντας να δουν την εξέλιξη της υπόθεσης.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθει, η μεγάλη επιβάρυνση που δέχονται οι καλλιεργητές του κάμπου της Παραμυθιάς, αφού το κόστος νερού ανά στρέμμα ξεπερνά τα 30 ευρώ ενώ στον κάμπο της Γλυκής και του Γαρδικίου κυμαίνεται από 4 έως 6 ευρώ. Αυτή η διαφορά οφείλεται στο πλήθος των αντλιοστασίων που απαιτούνται για να φτάσει το νερό στον κάμπο της Παραμυθιάς και στην έλλειψη φυσικής ροής.
Χωρις ρεύμα λόγω χρεών προς την ΔΕΗ, οι ΤΟΕΒ Παραμυθιάς και Γλυκής Χωρις ρεύμα λόγω χρεών προς την ΔΕΗ, οι ΤΟΕΒ Παραμυθιάς και Γλυκής Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 01, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.