Γιατί τα τυλιγμένα πόδια γύρω από μια καρέκλα, μπορεί να σημαίνουν δυσκολίες στην ανάγνωση και την γραφή - Επιμέλεια: Τάσος Μώκας


Επιμέλεια: Τάσος Μώκας, Εκπαιδευτικός, Λογοθεραπευτής s.i. 
Επιστημονικός υπεύθυνος Κιβωτού Εξέλιξης 
Ένα διατηρούμενο αρχέγονο αντανακλαστικό είναι ένα από τα πιο κοινά αντανακλαστικά που μπορεί να παραμένουν σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Περίπου το 75% των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, έχουν αρχέγονα αντανακλαστικά το οποία μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως διάσπαση προσοχής και προβλήματα συμπεριφοράς μέσα στην τάξη. Αυτά λοιπόν τα αντακλαστικά μπορεί να οδηγήσουν και κάποια παιδιά στο να τυλίγουν τα πόδια τους γύρω από μια καρέκλα.
Το αρχέγονα αντανακλαστικά συχνά θα το βρείτε και θα το καταλάβετε όταν το παιδί θα στηρίζεται στην καρέκλα του ή θα ξεκουράζει το κεφάλι του, στο γραφείο ή στο θρανίο του . Αυτό συμβαίνει γιατί το αρχέγονο αντανακλαστικό έχει προκαλέσει στο παιδί κακή μυϊκή ρύθμιση στον κορμό και στο πίσω μέρος του σώματος.
Υποθετικά εάν ο δάσκαλος ζητήσει από το παιδί να καθίσει στην καρέκλα του ή το παιδί πρέπει να χαμηλώσει το κεφάλι του, έτσι ώστε να γράψει, το αντανακλαστικό ενεργοποιείται αυτόματα και το παιδί αναγκάζεται να τυλίξει τα πόδια του γύρω από καρέκλα για μεγαλύτερη ισορροπία ώστε να μπορεί να εστιάσει, να συγκεντρωθεί και να γράψει στο χαρτί. Η περιτύλιξη των ποδιών γύρω από την καρέκλα εμποδίζει το αντανακλαστικό, και έτσι δεν αναγκάζει τα πόδια τους να κινηθούν προς τα έξω ή κάτω από το γραφείο τους, καθώς χαμηλώσουν το κεφάλι τους για να διαβάσουν ή να γράψουν.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ένα διατηρούμενο αρχέγονο αντανακλαστικό μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στην ανάγνωση και τη γραφή. Το παιδί πρέπει πρώτα να έχει τον έλεγχο του σώματός του, πριν να αποκτήσει τον έλεγχο της κεφαλής και της θέσης του σώματος (κορμός ), για ανάγνωση και γραφή. Για να εξουδετερωθούν αυτές οι δυσλειτουργίες, το παιδί προτιμά να κινείται το σπίτι ή να στέκεται όρθιο από το να κάθετε σε μια καρέκλα.
«Το παιδί που διατηρεί αρχέγονα αντανακλαστικά μπορεί να εμφανίζει υποτονικότητα και μαλθακή εικόνα. Καθώς μεγαλώνει, μπορεί επίσης να παρουσιάσει κακή στάση, υπολειτουργία ή υπερλετουργία της ωμικής ζώνης , η ελαφρός λυγισμένα γόνατα . Η στάση του παιδιού μπορεί να είναι κακή, καθώς το κεφάλι του συνήθως χαμηλώνει στο γραφείο όταν εργάζεται.
Άλλα σημεία ενός διατηρούμενου αρχέγονου αντανακλαστικού ή χαμηλού μυϊκού τόνου μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Καταρρέει ή πέφτει πάνω στο τραπέζι όταν γράφει ή ολοκληρώνει την εργασία του.
Χρησιμοποιεί τους αγκώνες για να στηρίξει το σώμα του.
Στηρίζεται με το στομάχι τους στο τραπέζι.
Δυσκολεύεται στην αντιγραφή από τον πίνακα.
Έχει κακή γραφή και αργή ταχύτητα επεξεργασίας.

Δυσκολίες με τις σακκαδικές κινήσεις των ματιών και δυσκολίες προσαρμογής.
Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου στην τάξη;
Τα παιδιά που εξακολουθούν να έχουν χαμηλό μυϊκό τόνο χρειάζονται μικρές κινητικές δραστηριότητες και ασκήσεις για να ενισχύσουν το σώμα τους προτού βελτιώσουν τη στάση τους για την ανάγνωση, τη γραφή και την εγρήγορση στην τάξη. Ο πιο ασφαλής τρόπος όμως για να έχετε σωστή καθοδήγηση είναι να επισκεφθείτε παιδιατρικούς ειδικευμένους στην αισθητηριακή ολοκλήρωση και bobath εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές ή λογοθεραπευτές.


 
Γιατί τα τυλιγμένα πόδια γύρω από μια καρέκλα, μπορεί να σημαίνουν δυσκολίες στην ανάγνωση και την γραφή - Επιμέλεια: Τάσος Μώκας Γιατί τα τυλιγμένα πόδια γύρω από μια καρέκλα, μπορεί να σημαίνουν δυσκολίες στην ανάγνωση και την γραφή - Επιμέλεια: Τάσος Μώκας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.