Ημερίδα-γιορτή για τα μανιτάρια πραγματοποιήθηκε στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας


 
Έχει καθιερωθεί και γίνεται, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ημερίδα-γιορτή μανιταριών, σ' ένα μικρό χωριό της Θεσπρωτίας. 
Πρόκειται για το Πολύδροσο Θεσπρωτίας, όπου οι επισκέπτες δεν απολαμβάνουν μόνο νόστιμα μαγειρεμένα μανιτάρια, αλλά και ενημερώνονται για τη συλλογή τους και τη διάκρισή τους σε δηλητηριώδη ή μη. 
Μανιταρόφιλοι από τη Θεσπρωτία και τα Γιάννινα έδωσαν το παρόν τους. 
Είτε σας αρέσουν, είτε δε θέλετε να τα... βλέπετε και πολύ περισσότερο να τα τρώτε, καλό είναι να γνωρίζετε τα οφέλη των μανιταριών στη διατροφή και την υγεία σας. Και δεν είναι λίγα... 
Επίσης γνωστά ως «μύκητες», τα μανιτάρια παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, η οποία καθιστά δύσκολη την ανάλυση της θρεπτικής τους αξίας. 
Φύονται σε μαλακό και υγρό χώμα και στην πλειοψηφία τους, βγαίνουν το φθινόπωρο, λόγω των βροχών και των συνθηκών υγρασίας. 
Καρποφορίες βέβαια υπάρχουν και την άνοιξη, αλλά και όλο το χρόνο. 
Ουσιαστικά, αυτό που βλέπουμε είναι το σώμα, το «άνθος» του μανιταριού, δηλαδή το όργανο στο οποίο θα αναπτυχθούν τα σπόρια που θα εξασφαλίσουν τη διαιώνιση του είδους. 
Το κυρίως μέρος του μύκητα είναι υπόγειο και σχεδόν πάντα αθέατο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. 
Αρκετά είδη μανιταριών είναι τοξικά, ενώ κάποια από αυτά μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συλλογή τους. 
Σε αρκετές περιπτώσεις, είδη που είναι δηλητηριώδη μοιάζουν αρκετά με τα βρώσιμα, ή τα αβλαβή παίρνουν διάφορες μορφές από την εμφάνιση μέχρι την ωρίμανσή τους, γεγονός που μπορεί να μας μπερδέψει. 



Ημερίδα-γιορτή για τα μανιτάρια πραγματοποιήθηκε στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας  Ημερίδα-γιορτή για τα μανιτάρια πραγματοποιήθηκε στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 13, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.