Ομιλία Μάριου Κάτση για το ν/σ του Υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (+ΒΙΝΤΕΟ)



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα τόσο για τη μεταμνημονιακή εποχή που ήδη διανύουμε, όσο και για το μέλλον του συνολικότερου σχεδίου το οποίο υλοποιούμε. Το παρόν σχέδιο νόμου είναι ένα ακόμα βήμα, το οποίο σηματοδοτεί μια σειρά από θετικά μέτρα για την κοινωνία και την οικονομία. Τα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και θα έρχονται ένα ένα για ψήφιση. Κάθε θετική σας ψήφος θα είναι και μια ταφόπλακα στην καταστροφολογία σας και μια παραδοχή ότι όσα υπόσχεστε ως αντιπολίτευση εμείς τα υλοποιούμε ως κυβέρνηση.

Πρόκειται λοιπόν για άλλη μια παρέμβαση ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, τόνωση της ανάπτυξης και αποκατάστασης των αδικιών. Με άλλα λόγια, η τεράστια επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια να γίνει αντιληπτή στην καθημερινότητα των πολιτών.

Γνωρίζουμε καλά ότι παρεμβάσεις όπως αυτές που φέρνει το παρόν νομοσχέδιο για τις μειώσεις τις ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, σας στεναχωρούν, γιατί είναι αντίθετες με το ασφαλιστικό του Πινοσέτ το οποίο ονειρεύεστε.
Τι είναι το σχέδιο σας; Είναι μια βαθιά ταξική επιλογή υπέρ των λίγων και ισχυρών. Μείωση εισφορών μόνο για εργοδότες, μεταφορά πόρων στις πολυεθνικές ασφαλιστικές που όποιος έχει χρήματα θα πληρώνει και θα παίρνει σύνταξη αλλά και μείωση καταβαλλομένων συντάξεων αφού θα στερήσετε πόρους από το ασφαλιστικό. Οι υπόλοιποι, οι αδύναμοι, στον καιάδα μαζί με μια φιλοφρόνηση ότι είναι τεμπέληδες και αποτυχημένοι.

Εμείς υλοποιούμε ένα ανάστροφο σχέδιο και μάλιστα με επιτυχία. Ενίσχυση του κόσμου της εργασίας, της αλληλεγγύης των γενεών και την προστασία των αδυνάμων.

Αυτός ήταν κι ο πυρήνας της δίκης σας καταστροφικής πολιτικής που στόχο είχε τη συντριβή του κόστους της και των δικαιωμάτων της. Τι γινόταν λοιπόν στον κόσμο της εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα, μέχρι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας από εσάς?

Είχαμε κατώτατο μισθό 586 μεικτά, υποκατώτατο μισθό 511 μεικτά για νέους έως 24 ετών, ανεργία κοντά στο 27%, 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν αόρατοι για το ασφαλιστικό και εισφοροδοτικά και σε παροχές, μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων 40% χωρίς να μειώσετε εισφορές, και ένα ασφαλιστικό σύστημα με έλλειμμα που ξεπερνούσε το 1 δις €. Τέλος παίρνατε τα λεφτά του ΕΟΠΠΥ για να πληρώνετε συντάξεις με αποτέλεσμα να δημιουργείτε χρέη στα νοσοκομεία.

Πραγματικά, πρόκειται περί κατορθώματος! Είχατε φοβερό ταλέντο στην αναποτελεσματικότητα και τεράστια εμμονή σε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, δεν εξηγείται αλλιώς τέτοια παταγώδης αποτυχία. Αυτή είναι η αλήθεια.

Τι κάναμε εμείς λοιπόν στον αντίποδα? Με την δημιουργία του ΕΦΚΑ καταφέραμε να μειώσουμε τις εισφορές για την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας που με λογικές εισφορές άρχισε να πληρώνει, μειώσαμε την ανεργία στο 18,9% δημιουργώντας 330 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας αυξάνοντας τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Έτσι, το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων το μετατρέψαμε σε πλεόνασμα του ΕΦΚΑ που θα κυμανθεί στο 1,1 δις € για το 2018, καλύψαμε τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάναμε τα νοσοκομεία πλεονασματικά, επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και έχουμε ήδη ενεργοποιήσει 8 κλαδικές οι οποίες αφορούν 200 χιλιάδες εργαζομένους, καταργούμε τον άθλιο υποκατώτατο μισθό και αυξάνουμε τον κατώτατο.

Εδώ μια μικρή παρένθεση: Η ηγεσία της ΓΣΕΕ πήρε απόφαση να μην συμμετάσχει στο διάλογο για την αύξηση του κατώτατου μισθού γιατί λέει το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά για ψήφους. Είναι ντροπή και εκφυλισμός για το συνδικαλιστικό κίνημα, ο μόνος 3βάθμιος φορέας που μπορεί να λάβει μέρος στη διαπραγμάτευση να παίζει τα παλαιοκομματικά παιχνίδια σας στην καλύτερη ή στην χειρότερη να ταυτίζεται με τους εργοδότες. )

Εμείς λοιπόν συνεχίζουμε, και με το παρόν σχέδιο νόμου ελαφρύνουμε επιπλέον, 250 χιλιάδες επαγγελματίες μέσω των μειώσεων στις ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Και μάλιστα σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις οι μειώσεις είναι πάνω από 33%. Αποκαθίσταται έτσι μια δυσανάλογα μεγάλη επιβάρυνση στα μεσαία και υψηλά κλιμάκια που έβαλαν πλάτη να βγούμε από τα μνημόνια, και πλέον μπορούμε να τους ανακουφίσουμε και αυτούς. Ακούω το επιχείρημα ότι εφόσον μειώνουμε τις εισφορές, αυτό συνιστά ότι είχατε δίκιο που φωνάζατε τόσο καιρό και άρα δικαιώνεστε. Παραβλέπετε το γεγονός ότι είναι μειοψηφία όσοι πλήρωναν περισσότερα, και τώρα τους ανακουφίζουμε και αυτούς. Αλήθεια όμως , εσείς γιατί δεν μειώσατε ποτέ τις εισφορές για τους πολλούς όσο κυβερνούσατε? Μειώσατε μόνο μια φορά τις εργοδοτικές το 2014 κατά λίγο, και ούτε που νοιαστήκατε για τους εργαζόμενους.

Που είναι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι τα καταστροφολογικά σενάρια που ακούμε εδώ και τόσο καιρό για νέα χαράτσια στις εισφορές για μειώσεις σοκ στις συντάξεις και πάει λέγοντας? Λέτε συνειδητά ψέματα, κάνετε πολιτική με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας όπως έχει παραδεχτεί καταλάθος ο κ Μητσοτάκης.

Τελικά, άλλος έχει το όνομα του ψεύτη και άλλος έχει τη χάρη.
Και για κλείσιμο μια ιστορική αναδρομή:
Τα 2 μεγαλύτερα ψέματά σας είναι τα εξής: 1ον ότι ο Τσίπρας είπε ψέματα στη ΔΕΘ του 2014 και έκανε άλλα και 2ον ότι πήρε το όχι και το έκανε ναι παρότι εσείς ψηφίσατε ναι. Ας ακουστεί μια φορά η αλήθεια:

Το ΟΧΙ του λαού μας έβγαλε από τα μνημόνια. Ζητήσαμε το όχι στη συμφωνία για να φέρουμε μια καλύτερη όχι για να βγούμε από την Ευρώπη. Και αυτό κάναμε. Αν δεν πιστεύετε ρίξτε μια ματιά στα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.
Και ένα 2ο: Μην βιάζεστε. Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα δείτε ότι το πρόγραμμα της ΔΕΘ του 2014 θα έχει εφαρμοστεί σχεδόν όλο έστω και με κάποιους συμβιβασμούς. Τότε θα καταρρεύσει το αφήγημα σας σαν χάρτινος πύργος και θα συγκρίνουμε τα πεπραγμένα σας με τα δικά μας.
Ο κόσμος βλέπει και κρίνει και το βλέπει στην τσέπη του κάθε μήνα ποιος πραγματικά νοιάζεται για αυτόν και έτσι θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του για μια ακόμη 4ετία ώστε να αποκαταστήσουμε πλήρως το χαμένο έδαφος.

Ευχαριστώ.
Ομιλία Μάριου Κάτση για το ν/σ του Υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (+ΒΙΝΤΕΟ) Ομιλία Μάριου Κάτση για το ν/σ του Υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 23, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.