Έτοιμος ο χάρτης των μειονεκτικών περιοχών




Άλλα 5,2 εκατ. στρέμματα «προστέθηκαν» στον τελικό χάρτη των μειονεκτικών περιοχών, όπως αυτός προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης και θα αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ ο αριθμός των δικαιούχων εξισωτικής αποζημίωσης παραμένει ο ίδιος. Η οριοθέτηση των περιοχών ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι οι αντιδράσεις που υπήρξαν από Δήμους της Ηπείρου, ήταν κατόπιν εορτής κι αφού δεκάδες άλλοι δήμοι της χώρας είχαν φροντίσει να καταθέσουν τις προτάσεις τους, όταν η πρόταση είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το Υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τον νέο χάρτη τονίζοντας ότι ακολούθησε όσα προβλέπονται από τους κανονισμούς και τις κατευθύνσεις για την κατάρτισή του.

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν οι ενισχύσεις στήριξης των Ελλήνων αγροτών και δεν πρόκειται να υπάρξουν αδικίες σε καμία περιοχή. Αυτό ήταν και το πνεύμα της διαδικασίας διαβούλευσης που προηγήθηκε, με βάση την πρόταση για την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών της αρμόδιας Υπηρεσίας και τη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Η πιστή εφαρμογή των κανονιστικών κριτηρίων προκύπτει και από την έγκριση που έχει λάβει η εφαρμοσθείσα μεθοδολογία της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η τελική μεθοδολογία οριοθέτησης είχε ως αποτέλεσμα, οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως υποκείμενες σε φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την υφιστάμενη οριοθέτηση. Στην πρόταση της διαβούλευσης οι εκτάσεις αυτές ανέρχονταν σε 0,78 εκατ. εκτάρια, ενώ στον τελικό χάρτη φτάνουν τα 1,3 εκατ. εκτάρια.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2017, ο αριθμός των δικαιούχων Εξισωτικής Αποζημίωσης στις μειονεκτικές περιοχές με τη νέα οριοθέτηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Κατ’ επέκταση και οι πόροι που θα απαιτηθούν για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών απαιτήσεων του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια σημερινά επίπεδα ή και ακόμη υψηλότερα, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι των περιοχών που χάνουν το χαρακτηρισμό τους και δεν περιλαμβάνονται στη νέα οριοθέτηση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος της ενίσχυσης έως το 2020.

Επισημαίνεται ότι η νέα οριοθέτηση θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την έγκρισή της από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ισχύσει με την πρόσκληση του μέτρου της Εξισωτικής Αποζημίωσης το 2019.


 
Έτοιμος ο χάρτης των μειονεκτικών περιοχών Έτοιμος ο χάρτης των μειονεκτικών περιοχών Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 25, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.