Αγρίνιο-Σούλι: Η επανασύνδεση μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας η εκδήλωση με θέμα «Σουλιώτες, μια απ' τις κοινότητες θεμέλιο της νεότερης πόλης του Αγρινίου» στο κτίριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος και νυν αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επιστήμονες αλλά και απόγονοι σουλιωτών επιχείρησαν μέσα από τις εισηγήσεις τους να αναδείξουν το σουλιώτικο στοιχείο ως έναν βασικό συνδιαμορφωτή της ταυτότητας της νεότερης πόλης του Αγρινίου.

Για αυτό και το θέμα διαφωτίστηκε από ιστορικής, χωρικής, οικονομικής, δημοσιογραφικής και λογοτεχνικής πλευράς. Σΰγκεκριμένα αφού προηγήθηκε η εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του Συνδέσμου Ευθύμιου Αδάμη για το προεπαναστατικό Αγρίνιο και την επανάσταση του 1821, ακολούθησε η πολεοδομική επισκόπηση της εγκατάστασης των Σουλιωτών από την κα Δώρα Μονιούδη- Γαβαλά, Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα Αγρίνιο.

Ακολούθησε η προσέγγιση του οικονομικού περιβάλλοντος που μεταμόρφωσε την πόλη και συμμετείχε σε αυτό η Σουλιώτικη παροικία από τον Πατρώνη Βασίλη, καθηγητή Οικονομικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια ο Δρ. Ιωάννης Νεραντζής. Διδάκτωρ Ιστορίας αναφέρθηκε εκτενώς στι γεωκτησιακές διεκδικήσεις των Σουλιωτών στην πεδιάδα του Ζαπαντοβράχωρου ως αυτές καταγράφονται στη Λογοτεχνία και τη Δημοσιογράφια του Μεσοπολέμου. Στοιχεία από την εισήγηση του κου Νεραντζή μοιράστηκαν εντύπως στο παρευρισκόμενο κοινό. Λόγω απουσίας του διαβάστηκε η εισήγηση του Νάκου Κωνσταντίνου, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Δυτικής Ελλάδος με τίτλο «Άγιος Δημήτριος και Zωοδόχος Πηγή. Ναοί και ενοριοσυνοικίες που συνδέθηκαν με την παρουσία των Σουλιωτών στο Αγρίνιο»
Το πρόγραμμα των ομιλίων έκλεισε με την ομιλία απόγονου των Σουλιωτών και Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου "Το Σούλι" κου Νικλάου Λάμπρου Κουτσονίκα με τίτλο . "Οι Σουλιώτες στο Αγρίνιο.Τα σημαντικότερα πρόσωπα" Σημειωτέον ο κος Κουτσονίκας ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της εκδήλωσης λόγω της προτέρας δράσης του στην ανάδειξη του συγκεκριμένου ζητήματος, κάτι που τονίστηκε και στη χθεσινή εισήγηση.
Η ημερίδα έκλεισε με διαλογική συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των παρευρισκομένων και των ομιλητών.Τον συντονισμό έκανε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ηλίας ( Λίνος) Υφαντής.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ή τίμησαν με την παρουσία τους από πλευράς φορέων: Ο Δήμαρχος Αγρινίου κος Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Βασίλης Φωτάκης, ο δημοτικός Σύμβουλος Ρόκκος Κωνσταντίνος, Ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Παπαδήμας Σπύρος, Η Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Λογοτεχνικού Ομίλου Κώστας Χαντζόπουλος Μαραγιάννη Βασιλική και Παναγιώτης Δρέλλιας, ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας κος Νίκος Σκιαδάς, η Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου και απόγονη σουλιωτών κα Μαίρη Χρυσικοπούλου, ο αιρετός Δ/θμιας κος Θανάσιος Σαρδέλης, ο πρώην Πρόεδρος ΕΛΜΕ κος Γιώργος Καραμητσόπουλος, απόγονοι Σουλιωτών Ναυπάκτου από την οικογένεια Τζαβελαίων καθώς και άλλοι αξιότιμοι συμπολίτες μας που συμμετείχαν στην διαλογική συζήτηση.

Συλλογή υπογραφών, βιντεοσκόπηση εισηγήσεων και δέσμευση για δημιουργία μνημείου για τους Σουλιώτες Αγρινίου

Η χθεσινή εκδήλωση δεν τελείωσε χθες, ούτε ήταν απλά μια επιστημονική ημερίδα. Το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου εκδηλώθηκε με τη συλλογή υπογραφών εκ μέρους του Συνδέσμου για τη δημιουργία μνημείου για τους Σουλιώτες του Αγρινίου, που συντόνισε το μέλος του ΔΣ του συνδέσμου Μαντώ Ζήβα. Οι υπογραφές ξεπέρασαν τις 100 και θα συνεχιστούν και ηλεκτρονικά. Στο ζήτημα αυτό υπήρξε ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής και προφορική δέσμευση του Δημάρχου Γεώργιου Παπαναστασίου για την υλοποίηση του αιτήματος αυτού. Στο πλαίσιο καταγράφεται και η πρόταση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλη Φωτάκη για δημιουργία Κήπου Ηρώων και στο Αγρίνιο. Παρόμοια πρόταση υπήρξε και για δημιουργία Πάρκου Ιστορίας από τον πρόεδρο των Σουλιωτών Νικόλαο Κουτσονίκα.
Σε ότι αφορά το επιστημονικό κομμάτι, όλες οι εισηγήσεις βιντεοσκοπήθηκαν από τον Γιάννη Γιαννακόπουλο, τον οποίο ο Σύνδεσμος ευχαριστεί θερμά. Εν ενθέτω χρόνω θα είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.


 
Αγρίνιο-Σούλι: Η επανασύνδεση μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα Αγρίνιο-Σούλι: Η επανασύνδεση μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.