Με επιτυχία η εκδήλωση της Περιφέρειας με καλεσμένο τον πρόεδρο του "Χαμόγελο του παιδιού"



Μια ξεχωριστή εκδήλωση διοργάνωσε την Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 και με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Περιφέρεια Ηπείρου, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου "Angelika Palace", σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, το Κέντρο Πρόληψης - "ΑΡΙΑΔΝΗ", τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας και το teachers4europe.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, προσκεκλημένος της Περιφέρειας Ηπείρου, ήταν ο Πρόεδρος του "Χαμόγελο του Παιδιού", κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος παρουσίασε το έργο του Χαμόγελου, ενός εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που λειτουργεί στην Ελλάδα, τα τελευταία 23 χρόνια, εκπληρώνοντας την επιθυμία του γιου του Ανδρέα, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, στα τέλη του 1995, προκειμένου να βοηθηθούν όσα παιδιά έχουν ανάγκη από υγειονομική περίθαλψη, στέγη, φαγητό, μόρφωση, αγάπη και φροντίδα, μέσα από τη συνεργασία φορέων, με τη συνένωση των δυνάμεών τους.

Όπως ανέλυσε ο κ. Γιαννόπουλος, η δράση του οργανισμού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη φιλοξενία παιδιών, που βρίσκονται σε κίνδυνο ή είναι παραμελημένα, την τηλεφωνική υποστήριξή τους, στο 1056, με συμβουλευτική καθοδήγηση των ίδιων και των γονιών τους, προγράμματα στήριξης και κοινωνικής ένταξης, την ενίσχυση οικογενειών που τελούν σε ένδεια, προγράμματα προληπτικής ιατρικής, τη μεταφορά νεογνών, αναζήτηση ανθρώπινων ζωών με εκπαιδευμένα σκυλιά, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική και εθελοντές κλπ.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος Ντελής, ηγούμενος της Ι.Μ. Γηρομερίου, αναφέρθηκε στο δικαίωμα του παιδιού στην αγάπη, τη στοργή, τη σίτιση, την ασφάλεια στο σπίτι και την ψυχική του γαλήνη, προσεγγίζοντας το θέμα μέσα από τις αρχές και τις αξίες του Χριστιανισμού.

Στη συνέχεια, ο Θεσπρωτός λογοθεραπευτής κ. Τάσος Μώκας ανέλυσε στο κοινό το δικαίωμα και την ανάγκη του παιδιού στο παιχνίδι και τα οφέλη που αποφέρει αυτό στην ψυχοσωματική του ανάπτυξη.

Τέλος, ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, κ. Φώτιος Ντίνης, αναφέρθηκε στους λόγους που οδηγούν στην επιθετική ή παραβατική συμπεριφορά των παιδιών, στο ρόλο του σωφρονιστικού μας συστήματος και στην αναγκαιότητα να αλλάξει η αντιμετώπιση των κρατούμενων ανηλίκων, ενώ, παράλληλα, έκανε έκκληση να σπάσει η σιωπή στην κακοποίηση των παιδιών και την ενδοοικογενειακή βία.

Η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης - "ΑΡΙΑΔΝΗ", κα Αλέκα Κοτσώνη, αναφέρθηκε στην αξία που είχαν οι συναντήσεις που πραγματοποίησε ο κ. Γιαννόπουλος με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας και του Δημοτικού Σχολείου Γραικοχωρίου, κατά την πρωινή του περιοδεία του σε σχολεία της περιοχής, καθώς και στα δικαιώματα στα οποία εστίασαν οι μαθητές, τονίζοντας, πρώτιστα, αυτό της αγάπης, του φαγητού και της στέγης, της υγείας, της μόρφωσης, της κακοποίησης, της ισότητας και της μη διάκρισης.

Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας, επεφύλαξαν μια ευχάριστη έκπληξη στον κ. Γιαννόπουλο, αφιερώνοντάς του το τραγούδι "Μόνο οι φίλοι", σε στίχους του γυμναστή του σχολείου κ. Δημήτρη Θωμάζου και μουσική του μουσικού, κ. Βασίλη Κουλούρη, αποσπώντας τις επευφημίες και το ζεστό χειροκρότημα όλων μας.

Στο χώρο του ξενοδοχείου φιλοξενήθηκε και η έκθεση ζωγραφικής των παιδιών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας, με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών.

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι στα δημοτικά σχολεία που συμμετείχαν στο διαγωνισμό έκθεσης (1ο, 3ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, Γραικοχωρίου, Μαργαριτίου, Νέας Σελεύκειας, Παραμυθιάς, Πέρδικας, Πλαταριάς, Ξηρολόφου). Οι τρεις καλύτερες από τις εκθέσεις που επιλέχτηκαν, με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών, αποσπάσματα των οποίων διαβάστηκαν από την κα Μαρίνα Μπέση, βραβεύτηκαν με βιβλία από την "παιδική λογοτεχνία των νόμων και των δικαιωμάτων", προσφορά του Κέντρου Πρόληψης - "ΑΡΙΑΔΝΗ".

Την εκδήλωση συντόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού Ηπείρου, κα Αντιγόνη Φίλη. Τίμησαν με την παρουσία τους : εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθιάς, οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Σουλίου, κ.κ. Γιάννης Λώλος, Σπύρος Παππά και Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, κ.κ. Δονάτος Μαρτίνης και Χρήστος Γκίζας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Αλκιβιάδης Λάμπρου, Νικόλας Κάτσιος, Ηλιάνα Σπανοπούλου και Δημήτρης Τάτσης, ο Δοικητής του 628 Τάγματος Πεζικού Φιλιατών κ. Χρήστος Καράτζιος, ο Αντιδήμαρχος Φιλιατών και Γραμματέας του Κέντρου Πρόληψης, κ. Θωμάς Γκίκας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., ο πρώην βουλευτής κ. Ηλίας Βεζδρεβάνης, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων, κα Μαρούλα Παπαευσταθίου, η διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσπρωτίας Μαρίνα Μπέση, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας κα Χριστίνα Τζέλλου, η Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων και Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης - " Αριάδνη ", κα Αλέκα Κοτσώνη, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας κ. Νίκος Μπέζας, Διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, γονείς, μαθητές και πλήθος κόσμου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, καθώς και το ξενοδοχείο "Angelika Pallace" για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας.


Με επιτυχία η εκδήλωση της Περιφέρειας με καλεσμένο τον πρόεδρο του "Χαμόγελο του παιδιού" Με επιτυχία η εκδήλωση της Περιφέρειας με καλεσμένο τον πρόεδρο του "Χαμόγελο του παιδιού" Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 23, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.