Δημόσια διοίκηση - Του Σταύρου Κωστάρα




Η οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί την χώρα μας τα τελευταία 9 χρόνια ανέδειξε σε μεγάλο βαθμό τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης.
Τα προβλήματα που αναδείχτηκαν είναι πολλά, και οι λύσεις και μεταρρυθμίσεις τις οποίες καλείται να υλοποιήσει μια κυβέρνηση, η οποία πραγματικά θα ενδιαφέρεται για το μέλλον της χώρας, απαιτούν μακροπρόθεσμα προγράμματα και στοχοθεσία.
Κυριότερες αιτίες, από τις οποίες προέρχεται η κατάσταση, που δυστυχώς δεν φαίνεται να αλλάζει, είναι η διαφθορά, η πολυνομία, η απουσία λογοδοσίας, η γραφειοκρατία και ο κατακερματισμός και σύγχυση αρμοδιοτήτων.
Στις διαπιστώσεις αυτές μπορεί κάλλιστα να καταλήξει και κάθε πολίτης ο οποίος έχει ασχοληθεί με τα κοινά ή ενημερώνεται από πηγές που ασχολούνται με τα θέματα αυτά.
Μόνο η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, σε όλες τις μορφές με τις οποίες αυτή εκφράζεται, μπορεί να θέσει τη χώρα σε μια τροχιά ανάκαμψης, Έχοντας ως βάση μια τέτοια μεταρρύθμιση, η χώρα θα έχει την προοπτική να προχωρήσει άλλες ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα την οδηγήσουν σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.
Κύριοι στόχοι ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να είναι:
- Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα σε όλα τα επίπεδα, και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία και θα φέρει την πολυπόθητη μείωση την γραφειοκρατία.
- Η ενίσχυση της διαφάνειας και καταπολέμηση της διαφθοράς με ταυτόχρονη προσαρμογή των μηχανισμών λογοδοσίας και εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου ελέγχου της παραβατικότητας.. Η έλλειψη ελέγχου και η ατιμωρησία έχουν οδηγήσει στην εντύπωση πως στο δημόσιο ουδείς τιμωρείται για τα πεπραγμένα του.
- Η παροχή κινήτρων για αναβάθμιση δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας των υπαλλήλων που στελεχώνουν την δημόσια διοίκηση, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας.
- Η δημιουργία συνταγματικού ή νομικού πλαισίου το οποίο θα οδηγήσει στην απεξάρτηση της δημόσιας διοίκησης από την εκάστοτε πολιτική εξουσία. Οι πολιτικοί οφείλουν να κατανοήσουν πως είναι άλλος ο ρόλος τους και δεν έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν διοίκηση. Η διαφορά από το τι πρέπει να γίνει έως το πώς θα γίνει αυτό είναι πολύ μεγάλη.
Οφείλουμε να επινοήσουμε τις αλλαγές οι οποίες πρέπει να επέλθουν στους μηχανισμούς και τους τρόπους λειτουργίας του κράτους, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα κράτος καινοτόμο, σύγχρονο και ευέλικτο, το οποίο θα έχει στόχους επιδιώκοντας αποτελέσματα και ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών.
Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αδιάβλητο νομικό πλαίσιο ούτως ώστε η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνει αξιοκρατικά και με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και όχι για την εξυπηρέτηση ημετέρων.
Με την απρόσκοπτη λειτουργία του ο δημόσιος τομέας οφείλει, και πρέπει να γίνει, ο κινητήριος μοχλός, ο οποίος θα έχει την δυνατότητα να στηρίξει την ανάπτυξη του τόπου, συμβάλλοντας έτσι και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη. 
Σταύρος Κωστάρας 


 
Δημόσια διοίκηση - Του Σταύρου Κωστάρα Δημόσια διοίκηση - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 09, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.