Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των «καραμανλικών»


Στις «γαλάζιες» λίστες κορυφαία στελέχη της διακυβέρνησης Καραμανλή της περιόδου 2004-2009 ενόψει των τετραπλών εκλογών

Του ΘΑΝΑΣΗ ΦΟΥΣΚΙΔΗ

Την ολική επαναφορά στο «γαλάζιο» προσκήνιο κορυφαίων στελεχών της διακυβέρνησης Καραμανλή της περιόδου 2004-2009 σηματοδοτεί η έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις τέσσερις κάλπες, που θα στηθούν εντός του 2019. Πρόκειται για πρόσωπα που λόγω των αδιαμφισβήτητων «καραμανλικών» τους αναφορών ενισχύουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της απόλυτης ενότητας που επιθυμεί να αναδείξει η Πειραιώς ενόψει της τελικής αναμέτρησης για την επιστροφή της Ν.Δ στην εξουσία.

Ταυτόχρονα, η παρουσία τους στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδομεί περαιτέρω την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και του Πάνου Καμμένου να δημιουργήσουν τεχνητά ρήγματα στους κόλπους της κεντροδεξιάς παράταξης μέσω του αφηγήματος περί δήθεν ψυχικής απόστασης μεταξύ των παραδοσιακών φίλων του πρώην πρωθυπουργού και του σημερινού ηγετικού πυρήνα.

Οι δύο πιο ηχηρές περιπτώσεις, που αν μη τι άλλο προκαλούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έχουν να κάνουν με την εδώ και καιρό «κλειδωμένη» συμμετοχή του τελευταίου υπουργού Οικονομικών του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Παπαθανασίου, στον Βόρειο Τομέα της Αττικής, αλλά και την ισχυρή προοπτική υποψηφιότητας στην ίδια εκλογική περιφέρεια του πάλαι ποτέ κραταίου υπουργού Επικρατείας Θοδωρή Ρουσόπουλου, ο οποίος, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι παροικούντες τη νεοδημοκρατική Ιερουσαλήμ, διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν από τώρα λόγο για βέβαιη κάθοδό του στις εκλογές.

Είναι σαφές ότι η σημειολογία που κουβαλούν μαζί τους τα εν λόγω στελέχη είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστική, αφού ο κ. Παπαθανασίου ήταν εκείνος που ανέλαβε μέσω του σχετικού πονήματος που είχε συγγράψει να αντικρούσει την επιχειρηματολογία περί σημαντικών ευθυνών της κυβέρνησης Καραμανλή για τη διόγκωση του ελλείμματος και του ελληνικού χρέους, ενώ ο άλλοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει χαραχθεί στις μνήμες του «γαλάζιου» στελεχιακού δυναμικού ως ένας από τους εξ απορρήτων συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή στην Ηρώδου Αττικού. Υπενθυμίζεται πως αμφότεροι δεν είχαν πολιτευθεί στις εκλογές του 2015, ενώ ο Θ. Ρουσόπουλος είχε μείνει εκτός μάχης το 2009 και το 2012.

Εκτός των προαναφερθέντων, στον εκλογικό στίβο θα εισέλθει και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ επί προεδρίας Καραμανλή στην Ν.Δ, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος θα διεκδικήσει μια κοινοβουλευτική έδρα στον νομό Φθιώτιδα. Από εκείνους που ήταν υποψήφιοι το 2015, αλλά δεν εξελέγησαν, είναι βέβαιο ότι δυναμικό «παρών» θα δώσουν ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης στη Ροδόπη, με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής να έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο για την προσέγγισή του με το σύστημα Μητσοτάκη και την επούλωση των πληγών της εσωκομματικής διαδικασίας του 2016, όπου ο πρώην υπουργός ήταν μεταξύ των φανατικότερων υποστηρικτών του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και ο Αντώνης Μπέζας στη Θεσπρωτία που αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου της ΝΔ, ενώ ανοικτά παραμένουν όλα τα σενάρια για τον Αλέκο Κοντό στην Ξάνθη.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018)


Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των «καραμανλικών» Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των «καραμανλικών» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.