Παγίδες για την έγκαιρη ανίχνευση του επικίνδυνου βακτηρίου Xyllela fastidiosa τοποθετήθηκαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Το βακτήριο Xylella fastidiosa είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια των φυτών παγκοσμίως, προκαλώντας μια ποικιλία ασθενειών, με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τη γεωργία. Το παθογόνο βακτήριο έχει μεγάλο εύρος φυτών ξενιστών µε κυριότερους τους Αμυγδαλιά, Ελιά, Αμπέλι, Πυρηνόκαρπα (Ροδακινιά – Δαμασκηνιά –Κερασιά – Βυσσινιά), Εσπεριδοειδή, Μηδική, Πλάτανος, Βελανιδιά, Πικροδάφνη, Μυρτιά, Αβοκάντο, Αχλαδόμηλο, Βατόμουρα, Πεκάν, Λεύκη, Κουτσουπιά, Φτελιά, Καφεόδενδρο, Κόκκινη Μουριά, Μανόλια, Μελισόχορτο, Δενδρολίβανο και πολυάριθμους άλλους φορείς.

Μεταδίδεται σε αμόλυντες περιοχές µε το προσβεβλημένο πολλαπλασιαστικό υλικό (φυτά, δενδρύλλια) σε μεγάλες αποστάσεις ενώ μεταφορά του μπορεί να γίνει και µε την βοήθεια μυζητικών εντόμων φορέων του υιού, όπως τα διάφορα τζιτζικάκια, Cicadellidaea, Aphrophoridae, Cercopidae, Hemiptera που μεταδίδουν το βακτήριο σε διάφορα φυτικά είδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την ασθένεια και πως η διάδοση της εφόσον προσβάλλει μια περιοχή είναι ταχεία και νεκρώνει τα πάντα στο πέρασμα της σε ελάχιστο χρόνο.

Θυμάστε πιστεύω τις καταστροφικές συνέπειες από το σκαθάρι των φοινικοειδών την περασμένη δεκαετία, το όποιο σε έναν χρόνο από την Κρήτη έφτασε στην Πρέβεζα και μετά στην περιοχή μας. Τότε τα έντομα αυτά εξολόθρευσαν ότι βρήκαν στο πέρασμα τους. Αναλογιστείτε λοιπόν αν όλα τα παραπάνω αναγραφόμενα φυτά ξαφνικά ξεραθούν σε όλη την επικράτεια, τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει αυτό για την χώρα μας. Ελαιόλαδο, μανταρίνια, σταφύλι, αμύγδαλο, κεράσι, ροδάκινο κτλ.

Γίνεται πιστεύω αντιληπτό πως η πραγματοποίηση ελέγχων και η διατήρηση της Χώρας μας απαλλαγμένης από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα μείζονος εθνικής σημασίας και ύψιστου Δημοσίου Συμφέροντος.

Για τον λόγο αυτό το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ο μόνος φορέας στην Ελλάδα που μπορεί να πιστοποιήσει το παθογόνο, σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ Θεσπρωτίας, προχώρησαν στην τοποθέτηση παγίδων κατά μήκους του λιμένα του εξωτερικού (κτήρια Τ1 και Τ2 καθώς και περιβάλλοντες χώροι),την προηγούμενη παρασκευή 7 Δεκεμβρίου. 
Στόχος είναι η άμεση πληροφόρηση για την είσοδο του παθογόνου, από την γείτονα η όποια ήταν και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που διαγνώστηκε το πρόβλημα και έχει υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα.

Από το Μπενακειο βρέθηκε στην πόλη μας ο Ειδικός Επιστημονικός συνεργάτης για το παθογόνο Κα Χρυσαυγή Ρέππα, MSc, Γεωπόνος και ο Κος Παρασκευάς Γλυνός, Τεχνολόγος Γεωπονίας, ενώ από το τμήμα ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού έλεγχου της ΔΑΟΚ, οι Θεόδωρος Ζαραβούτσης και Ιωάννης Κιτσιος γεωπόνοι – φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές.

Θα ήθελα να τονίσω ότι οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της ΔΑΟΚ επιτελούν καθημερινά ένα πολύ δύσκολο έργο καθώς είναι οι φύλακες της οικονομίας του νομού μας. Πράγμα που ελάχιστοι από εμάς γνωρίζουν. Οι άνθρωποι αυτοί παλεύουν καθημερινά σε όλον τον νομό με συνεχής ελέγχους για όλα τα παθογόνα. Εγώ προσωπικά τους εύχομαι καλό κουράγιο , καλή συνεχεία και όσον αφορά το βακτήριο της Xyllela τα <<δίχτυα τους>> να είναι πάντα άδεια. 
Άγγελος Ντόρκος


Παγίδες για την έγκαιρη ανίχνευση του επικίνδυνου βακτηρίου Xyllela fastidiosa τοποθετήθηκαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Παγίδες για την έγκαιρη ανίχνευση του επικίνδυνου βακτηρίου Xyllela fastidiosa τοποθετήθηκαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 09, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.