Ηγουμενίτσα: Αυξήσεις και Τιμολόγια της ΔΕΥΑΗ



Η επαναφορά των χρεώσεων των τιμολογίων της ΔΕΥΑΗ στο προηγούμενο καθεστώς του έτους 2016, πριν η δημοτική αυτή επιχείρηση επιβάλει νέες αυξήσεις για να καλύψει τις ανείσπρακτες οφειλές των καταναλωτών, θα πρέπει να είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής.
Η κατάργηση του συντελεστή χρέωσης από 0 – 15 κυβικά νερού, που επέβαλε η ΔΕΥΑΗ στο πιο πρόσφατο τιμολόγιο νερού που ψήφισε, σε συνδυασμό με την έκδοση τετράμηνων τιμολογίων εξόφλησης του νερού, επέφερε, ανάλογα με την κατανάλωση του κάθε νοικοκυριού, αυξήσεις από 50 έως 140 ευρώ ανά έτος.
Με την επαναφορά του συντελεστή κατανάλωσης από 0-15 κυβικά, με την τιμή του κυβικού ως είχε 0,35 ευρώ, θα ευνοηθούν κυρίως οι έχοντες μικρή κατανάλωση, ενώ με την έκδοση τρίμηνων λογαριασμών θα ευνοηθούν όλοι οι καταναλωτές.
Διότι δεν νοείται κοινωνική η πολιτική μιας δημοτικής επιχείρησης, όταν αυτή, σε δύσκολους καιρούς για τους δημότες, αντί να συγκρατήσει τις τιμές, προβαίνει σε συνεχείς αυξήσεις του νερού. Αύξηση το 2011, αύξηση και το 2016, με έμμεσο τρόπο, αφού κατήργησε τα τρίμηνα τιμολόγια και τα έκανε τετράμηνα για να αυξηθούν τα κυβικά τα οποία οι δημότες πληρώνουν με μεγαλύτερο συντελεστή.
Και όλα αυτά με μια μελέτη η οποία αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό και την οποία η ΔΕΥΑΗ αρνείται να δώσει στους δημότες οι οποίοι την πλήρωσαν.
Η δημοτική αρχή αδιαφορεί για την τιμή του νερού και για τις υπερβολικές και παράνομες χρεώσεις σε βάρος των πολιτών, και κωφεύει σε όσα παράπονα κάνουν οι δημότες. Ο δε αρμόδιος αντιδήμαρχος – πρόεδρος της επιχείρησης, απλά ψηφίζει ότι απόφαση του παρουσιάσουν χωρίς να ασκεί κανέναν έλεγχο. Βλέπετε είναι πολύ απασχολημένος, αλλά και πολλαπλά ωφελημένος, από τα διπλά του καθήκοντα και δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί.
Δεύτερη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο έλεγχος της ορθής διαχείρισης των οικονομικών της ΔΕΥΑΗ ώστε να πάψουν οι μεταφορές οφειλών της επιχείρησης από έτος σε έτος και να μειωθούν, επιτέλους, τα υπερβολικά ποσά που έχουν χρεωθεί οι δημότες και δεν εισπράττονται.
Αλλά πως είναι δυνατόν να μην υπάρχουν χρέη και να μην μεταφέρονται οφειλές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθαρή εικόνα των προϋπολογισμών της ΔΕΥΑΗ, όταν για το 1ο τετράμηνο του 2018 ο λογαριασμός εκδίδεται την 28/8/2018 και εξοφλείται έως την 31/10/2018, δηλαδή 6 μήνες αργότερα!
Οι δε κλοπές νερού απλά συνεχίζονται χωρίς κανέναν έλεγχο και οι αντικαταστάσεις των υδρομετρητών παραπέμπονται στις καλένδες αφού τα περισσότερα εκ των χρημάτων που εισπράττονται καλύπτουν «άλλες» δαπάνες. Συνεπώς τρίτη προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής, θα πρέπει να είναι ο έλεγχος και η σταδιακή αντικατάσταση όλων των ρολογιών της ΔΕΑΥΗ, τα οποία, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μεταφερθούν εκτός των οικιών και των οιωνδήποτε εγκαταστάσεων.
Σταύρος Κωστάρας
Ηγουμενίτσα: Αυξήσεις και Τιμολόγια της ΔΕΥΑΗ Ηγουμενίτσα: Αυξήσεις και Τιμολόγια της ΔΕΥΑΗ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.