10 ερωτήσεις στον υποψήφιο δήμαρχο Σουλίου Νίκο Γώγο



Στην ενότητα «10 ερωτήσεις» η paramythia-online.gr, φιλοξενεί τον στον υποψήφιο δήμαρχο Σουλίου Νίκο Γώγο.

1. Γιατί θέλετε να γίνετε δήμαρχος;

Δεν είναι ζήτημα θέλησης. Είναι ανάγκη. Ανάγκη για αλλαγή, για δημιουργία, για προκοπή. Για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας και τα παιδιά μας. Θα μπορούσα πολύ εύκολα να κάτσω σπίτι μου και να ασκώ κριτική. Δεν μπορώ. Δεν μπορούμε και δε μας επιτρέπεται. Πλέον εμείς, η γενιά μας,έχει την ευθύνη για την τύχη του τόπου. Όπως έχει πει και μια σπουδαία Ελληνίδα, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, «φταίνε οι ικανοί, που τους κυβερνούν οι ανίκανοι». Θεωρώ τον εαυτό μου ικανό για να καταλήξω βορά του καναπέ μου.

Και αυτός είναι ο βασικός σκοπός της προσπάθειάς μας, του συνδυασμού μας· να ενεργοποιηθούν και να ασχοληθούν με τα κοινά όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες, να ασχοληθούν με την καθημερινότητα, να έχουν λόγο, άποψη και δυνατότητα συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων που καθορίζουν τις ζωές μας. Εμείς ως ανεξάρτητος συνδυασμός για αυτό δεσμευόμαστε. Να είμαστε η δημοτική αρχή που θα εκφράζει τους πάντες, το κοινό συμφέρον και να αφήσουμε ουσιαστικό, απτό έργο στους επόμενους. Εμείς δεν θα θυσιάσουμε το συμφέρον των πολιτών στο βωμό οποιουδήποτε κόμματος ή εκλογικής πελατείας. Δεν θα αφήσουμε καμένη γη, υποθηκεύοντας το μέλλον της νέας γενιάς.

2. Γιατί να σας ψηφίσει ο δημότης του δήμου Σουλίου;

Γιατί τόσο εγώ, όσο και όλοι όσοι πλαισιώνουν τον συνδυασμό μας είναι πάνω και πρώτα απ’ όλα απλοί πολίτες αυτού του Δήμου. Και αυτό θεωρούμε πως είναι το σπουδαιότερο προσόν μας. Δεν είμαστε περαστικοί, ούτε επαγγελματίες της αυτοδιοίκησης. Δεν έχουμε εξαρτήσεις ή κομματικά «βαρίδια». Οι ζωές μας, οι ζωές των γονιών μας και των παιδιών μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την Παραμυθιά, tτον Αχέροντα, το Σούλι, τα χωριά του Δήμου μας.

Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, πιστεύουμε στις δυνατότητες των συμπολιτών μας. Οι λύσεις στα προβλήματά μας βρίσκονται ανάμεσά μας. Δεν υπάρχει πρόκληση που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όταν είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να δουλέψουμε συλλογικά για το κοινό καλό.

Επιζητούμε την ψήφο των δημοτών του Δήμου Σουλίου και για ένα ακόμα λόγο, διότι ο Δήμος είμαστε εμείς, οι άνθρωποι που επιμένουμε να μένουμε εδώ, να εργαζόμαστε, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Εμείς διαμορφώνουμε τις γειτονιές μας, εμείς ζούμε τα προβλήματα του Δήμου και εμείς γνωρίζουμε τις λύσεις που αναζητούμε να γίνουν πράξη.

Αυτή η γη είναι ο τόπος μας, το σπίτι μας και γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αυτός είναι πλέον ο σκοπός της ζωής μας και για αυτόν θα αγωνιστούμε.

3. Σε τι ποσοστό έχει ολοκληρωθεί το ψηφοδέλτιο σας και πόσο αντιπροσωπευτικό είναι στα επαγγέλματα της τοπικής κοινωνίας;

Η διαδικασία συγκρότησης του ψηφοδελτίου μας προχωρά απρόσκοπτα και σταθερά. Όπως ανέφερα και στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου, συστήνουμε έναν συνδυασμό ανεξάρτητο, απολύτως αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας μας. Θα φτιάξουμε μια συνεκτική ομάδα από συμπολίτες μας και όχι από πολιτικούς γυρολόγους και «εκλεκτούς», μια ομάδα έτοιμη να παράξει έργο από την πρώτη μέρα. Γι’ αυτό τον λόγο στο συνδυασμό μας όλοι έχουν θέση, γιατί όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν. Οι επαγγελματίες της πρωτογενούς παραγωγής, εργάτες, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, έμποροι κι ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι κι επαγγελματίες του τουρισμού. Όλοι ξέρουμε από δουλειά και αυτό θα κάνουμε. Θα δουλέψουμε για τους συνδημότες μας.

4. Πως χαρακτηρίζετε τους συνυποψήφιους σας;

Θέλω να πιστεύω πως όλοι μας έχουμε τον ίδιο σκοπό, το καλό των συμπολιτών μας και του τόπου. Αυτό με ενδιαφέρει αναφορικά με τους συνυποψήφιους μου και τίποτε άλλο. Ξέρετε το νέο νομικό πλαίσιο που διέπει την Αυτοδιοίκηση, το πλαίσιο του «Κλεισθένη Ι» επιβάλει συνεργασίες.

Πιστεύω πως έχουμε όλοι ως κοινή συνισταμένη την πρόοδο του Δήμου μας και την βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Πραγματικά ελπίζω να επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης, και όχι διχαστικές και καθόλα αντιπαραγωγικές απόψεις. Απόψεις που υποκρύπτουν μικροπολιτικά και κομματικά συμφέροντα και υποκινούνται από πολιτικά κέντρα που ούτε γνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του τόπου και ούτε ενδιαφέρονται.

Θα απογοητευτώ εάν οι συνυποψήφιοί μου δεν αφήσουν στην άκρη τυχόν «χρίσματα» και εκλογικές «προίκες» που ίσως κάποιοι τους υποσχέθηκαν. Οι συμπολίτες μας δεν είναι πρόβατα για να θεωρούνται «προίκα» και να χειραγωγούνται κατά το δοκούν από οποιουδήποτε νομίζει πως είναι παράγοντας. Τέτοιες ιδέες και πρακτικές ανήκουν στο παρελθόν, όπως και αυτοί που τις υποστηρίζουν και οι συνδημότες μας θα το αποδείξουν έμπρακτα στην κάλπη.

5. Πως χαρακτηρίζετε την απερχόμενη δήμαρχο Σταυρούλα Μπραΐμη;

Δεν πιστεύω πως προσφέρει κάτι στον δημόσιο διάλογο και πολύ περισσότερο στους συμπολίτες μας, ο οποιοσδήποτε δικός μου χαρακτηρισμός για την απερχόμενη Δημάρχο. Η κα Μπραΐμη εξέτισε δύο συνεχόμενες θητείες. Έτσι αποφάσισαν οι πολίτες του Δήμου μας και αυτό λέει κάποια πράγματα. Όμως, σε αυτές τις εκλογές που αφορούν τον Δήμο Σουλίου θα απέχει κι αυτό λέει, επίσης πολλά.

Δεδομένης και της συγκυρίας θέλω, όμως να τονίσω πως νιώθω δικαιωμένος για την επιλογή μου να συμμετάσχω σε αυτές τις εκλογές. Νιώθω δικαιωμένος, γιατί η δική μας προσπάθεια δεν έχει να κάνει με «δαχτυλίδια διαδοχής» και παράταιρες συνεργασίες με αυτοσκοπό την πολιτική επιβίωση. Εμείς μέσα από την προσπάθειά μας αυτή θέλουμε μόνο να δώσουμε και να δουλέψουμε για τον Δήμο. Δεν μας αφορούν οποιουδήποτε είδους συναλλαγές και πολύ περισσότερο οι ανταλλαγές ψηφοφόρων. Αρκετά όμως, με το παρελθόν. Το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στο μέλλον, στο αύριο, στη δημιουργία. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, μπορούμε όμως όλοι μαζί – και το εννοώ όλοι – να θέσουμε τις βάσεις για ένα αύριο όπου ο Δήμος μας θα αξιοποιήσει τα ανεκμετάλλευτα πλεονεκτήματά του και θα παράξει έργο ανάπτυξης για όλους.

6. Πως χαρακτηρίζετε την απερχόμενη δημοτική αρχή. Που πέτυχε και που υστέρησε;

Κατ’ αρχάς το γεγονός πως η παρούσα αρχή «αποχωρεί», χωρίς να έχει ηττηθεί σε εκλογές έχει την αξία του. Επιτρέψτε μου όμως, να απαντήσω χρησιμοποιώντας τα πρόσφατα στοιχεία ενός καθόλα ανεξάρτητου και αξιόπιστου επιστημονικού φορέα. Σύμφωνα, λοιπόν με στοιχεία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών οι δήμοι Φιλιατών, Πάργας, Μετσόβου, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Ιωαννίνων, Δωδώνης, και Κεντρικών Τζουμέρκων, επιτυγχάνουν σημαντικές επιδόσεις σε πεδία όπως η οικονομική διαχείριση, η διαφάνεια και η λογοδοσία, καθώς και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες. Σε αυτή, λοιπόν, την έρευνα που τόσοι Δήμοι της Ηπείρου, γειτονικοί μας Δήμοι, διαπρέπουν – δήμοι μικρότεροι από τον δικό μας, με πολύ πιο δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο και σίγουρα λιγότερες δυνατότητες τουριστικής, αλλά και παραγωγικής ανάπτυξης- δεν υπάρχει πουθενά ο Δήμος Σουλίου. Είμαστε ένα είδος «παρία» της περιοχής που χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα σε πλήθος τομέων.

Αυτή η εικόνα δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δυνατότητες του Δήμου και των Δημοτών. Είναι μια στρεβλή εικόνα που δε μας αξίζει και την οποία θα αφήσουμε σύντομα,οριστικά στο παρελθόν.

7. Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που θα εκλεγείτε δήμαρχος;

Θα μιλήσουμε, θα ακούσουμε και θα διαβουλευτούμε. Βασικές προτεραιότητές μας είναι η ανάπτυξη και η καθημερινότητα. Σε αυτά τα 2 θα έχουμε αποτέλεσμα, μόνο αν στο “παιχνίδι” μπουν οι παραγωγικοί φορείς του δήμου, οι σύλλογοι και οι ίδιοι οι κάτοικοι. Τους θέλουμε όλους συμμέτοχους στην προσπάθεια μας καθώς χωρίς αυτούς δεν θα μπορέσει να συμβεί το κάτι μεγάλο που επιδιώκει η παράταξή μας. Παραδείγματος χάριν η επιτροπή διαβούλευσης που είναι θεσμοθετημένη εδώ και 8 χρόνια θα είναι πραγματική επιτροπή διαβούλευσης. Θα είναι ένα βασικό εργαλείο λόγου, γνώσης και παρότρυνσης.

8. Ποιες είναι οι πρώτες 3 παρεμβάσεις σας για το τουριστικό προϊόν της περιοχής;

Το τρίπτυχο Αχέροντας – Σούλι – Παραμυθιά αλλά και ο ευρύτερος ορεινός όγκος, θα είναι το σημείο αναφοράς στα σχέδια μας για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος. Εμείς σαν Δημοτική Αρχή, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου μας θα θεσμοθετήσουμε αντιδήμαρχο Τουρισμού,ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στον τομέα αυτό όσο πιο σύντομα γίνεται. Και πάντα σεβόμενοι τόσο το περιβάλλον, όσο και την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο αντιδήμαρχος τουρισμού θα είναι το σημείο επαφής ανάμεσα στους τοπικούς φορείς και τους επαγγελματίες του τουρισμού. Δουλειά μας είναι να ακούμε, να διαμορφώνουμε βιώσιμες και επωφελείς για όλους και συντεταγμένα να υλοποιούμε.

9. Πότε θα είστε σε θέση να μας αναπτύξετε το πρόγραμμα σας;

Πολύ σύντομα. Σύντομα θα παρουσιάσουμε τον μεγαλύτερο αριθμό των μελών του συνδυασμού μας και λίγο αργότερα θα ακολουθήσει και αναλυτική παρουσίαση του προγράμματός μας. Ούτως ή άλλως δεν βιαζόμαστε. Κάθε κίνησή μας γίνεται κατόπιν πολλής σκέψης και συζήτησης με τα μέλη του συνδυασμού. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούμε δημοκρατικά, με συνέπεια, πρόγραμμα και θέτοντας συγκεκριμένους στόχους κάθε φορά που μπορούμε να κατακτήσουμε άμεσα. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα. Έτσι δουλεύουμε σήμερα, έτσι θα δουλεύουμε και μετά τις εκλογές. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος πάντα με γνώμονα το κοινό συμφέρον.

10. Επιγραμματικά ποιοι είναι οι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα σας;

Ανάπτυξη – Καθημερινότητα – Διαφάνεια. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονές μας.

Ανάπτυξη. Αξιοποίηση συνολικά της δημοτικής περιουσίας. Αποτελεσματική κι επικερδής – για τον πολίτη – εκμετάλλευση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Δήμου, αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που διαθέτουμε και το οποίο είναι ικανότατο, εκμετάλλευση κάθε χρηματοδοτικού – αναπτυξιακού προγράμματος. Συνεργασίες και συνέργειες με θεσμικούς και άλλους φορείς με στόχο την άμεση ανάδειξη κι αξιοποίηση στο έπακρο των πλεονεκτημάτων τις περιοχής.

Σκοπός όλων αυτών είναι η ενίσχυση τόσο της τουριστικής, όσο και της αγροτικής ανάπτυξης. Τόσο ο τουρισμός, όσο και τα αγροτικά μας προϊόντα μπορούν να γίνουν ισχυρά brand, ισχυρά εμπορικά ονόματα, τόσο για την εγχώρια αγορά, όσο και τη διεθνή. Δεν υστερούμε σε Τ Ι Π Ο Τ Ε, αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Ζούμε σ’ ένα ευλογημένο τόπο και έχουμε ανθρώπους που μπορούν να καταφέρουν πολλά. Οι πολίτες του Δήμου Σουλίου και κυρίως οι πιο νέοι είναι ο πλούτος που τόσα χρόνια δεν εκμεταλλευόμαστε. Μαζί τους και κυρίως γι’ αυτούς, για το μέλλον του τόπου, θα αγωνιστούμε και θα κατακτήσουμε όσα τους αξίζουν, το καλύτερο αύριο που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

Καθημερινότητα. Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να γνωρίζουμε πως ο Δήμος είναι υπεύθυνος για το πεζοδρόμιο που βρίσκεται στο κατώφλι των σπιτιών μας μέχρι το νηπιαγωγείο και το σχολείο των παιδιών μας, έως και τις κοινωνικές δομές για τους ασθενέστερους, τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας, τη διαχείριση των απορριμμάτων και πολλά ακόμη. Δεσμευόμαστε, λοιπόν, να είμαστε στο πλευρό κάθε πολίτη για οποιασδήποτε ανάγκη του. Δεσμευόμαστε οι πολίτες του Δήμου μας να έχουν την καθημερινότητα που τους αξίζει, σε πόλεις και χωριά καθαρά, με λειτουργικές κι αξιόπιστες υποδομές και πάνω απ’ όλα ασφαλή για εμάς και τα παιδιά μας.

Διαφάνεια. Μόνο έτσι μπορούν οι δημότες να συμμετέχουν πραγματικά και να έχουν λόγο στα του Δήμου. Με τη διαφάνεια επιτυγχάνουμε την συμμετοχικότητα και την συνδιαμόρφωση των πολιτικών μας, μαζί με τους δημότες. Δεσμευόμαστε για τον εξορθολογισμό και την ανταποδοτικότητα των δημοτικών τελών. Κάθε ευρώ του δημότη πρέπει και θα πιάνει τόπο! Στο πλαίσιο πάντα καθαρών και διαφανών διαδικασιών. Δεν νοείται να μην ξέρουν οι πολίτες που πάνε τα λεφτά τους. Όταν για παράδειγμα ο Δήμος χρωστά αυτό σημαίνει πως και οι πολίτες χρωστούν και πρέπει να ξέρουν το γιατί.
10 ερωτήσεις στον υποψήφιο δήμαρχο Σουλίου Νίκο Γώγο 10 ερωτήσεις στον υποψήφιο δήμαρχο Σουλίου Νίκο Γώγο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 12, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.