Φορολογία Εισοδήματος Φορολογικού Έτους 2018 - Της Ανθούλας Τζάνη



Δύο σημαντικές αποφάσεις μεταξύ άλλων προβλέφθηκαν με το νέο πολυνομοσχέδιο του 2019, όσο αφορά τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2018.
Χωριστές δηλώσεις συζύγων. 
Δίνεται η δυνατότητα σε έγγαμα ζευγάρια να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις εισοδήματος. Αυτό προϋποθέτει την γνωστοποίηση της πρόθεσης υποβολής ξεχωριστής δήλωσης τουλάχιστον από το ένα μέρος του ζεύγους, στον διαδικτυακό χώρο της ΑΑΔΕ, με την υποβολή ηλεκτρονικής γνωστοποίησης εως την 28η Φεβρουαρίου. 
Η επιλογή αυτή είναι δεσμευτική ως προς το φορολογικό έτος που αφορά και για τον άλλο σύζυγο. Με αυτήν την απόφαση πλέον οι σύζυγοι αποκτούν φορολογική ανεξαρτησία, για τα εισοδήματα και την περιουσία που έχει ο κάθε ένας στην κατοχή του. 
Τα θετικά όπου αποκομίζουν τα ζευγάρια που θα αποφασίσουν να κάνουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2018 είναι οτι πλέον δεν θα γίνεται συμψηφισμός του αποτελέσματος της εκκαθάρισης, δηλαδή αν ο ένας εκ των δύο κληθεί να πληρώσει φόρο και ο άλλος έχει επιστροφή, τότε δεν θα υπάρχει συμψηφισμός της επιστροφής με την επιβολή φόρου. 
Επίσης δεν μπλοκάρεται απο την εφορία η δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας για οφειλές ενός εκ των δύο μερών του ζευγαριού, και τέλος υπάρχει η δυνατότητα να καθορίζονται ανεξάρτητα οι δόσεις πληρωμής του φόρου που θα προκύψει στο ζευγάρι. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν όμως και τα αρνητικά δεδομένα, ώστε να μην βρεθούν σε δυσμενή θέση.
-Όσο αφορά τα τεκμήρια, θα πρέπει να γνωρίζουν οι υπόχρεοι πως εφόσον επιλέξουν την υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων, τότε θα πρέπει τα εισοδήματα τους να είναι ανάλογα ώστε να καλύπτουν και τα τεκμήρια. Δεν υπολογίζεται το συνολικό οικογενειακό εισόδημα στην κάλυψη των τεκμηρίων, αλλά το ατομικό. Δεν δίνεται η δυνατότητα χρήσης ανάλωσης κεφαλαίου για κάλυψη τεκμηρίων απο τον έναν σύζυγο στον άλλον. 
- Οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, καθώς και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, που αφορούν τον κάθε σύζυγο βαρύνουν αυτόν ατομικά, κοινώς ο καθένας μόνος του. 
-Τα ανήλικα τέκνα αναγράφονται και στους δύο συζύγους, στον πίνακα προστατευόμενων τέκνων. 
-Τα ανήλικα τέκνα που έχουν κάποια πηγή εισοδήματος, τότε το εισόδημα τους αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείται στο όνομά του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομά του. Σε περίπτωση που ένας εκ των γονέων έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα αυτού. 
- Σε αρκετές περιπτώσεις οι οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν μία σειρά από επιδόματα, όπως είναι το επίδομα παιδιών ή πετρελαίου θέρμανσης, καθώς βασικό κριτήριο για την παροχή τους είναι το οικογενειακό και όχι το ατομικό εισόδημα. 
- Η δαπάνη με αποδείξεις ή ηλεκτρονικό χρήμα που είναι απαραίτητη για την παροχή της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο δεν μεταφέρεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο όταν δεν επαρκεί για τον έναν σύζυγο.
 
Ξεχωριστές εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος. Ακόμα και τα ζευγάρια που δεν θα υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις εισοδήματος, πλέον έχουν την δυνατότητα να πάρουν ατομικό εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης. 
Με την έκδοση ατομικού εκκαθαριστικού ο κάθε σύζυγος θα λαμβάνει την επιστροφή φόρου που δικαιούνται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου. 
Στην υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, που φημολογείται ότι θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται μέσα στον Μάρτιο 2019, θα αναγράφονται τα IBAN και των δύο συζύγων και πλέον το κάθε μέρος του ζευγαριού θα λαμβάνει τυχών επιστροφή που θα προκύψει ατομικά. 
 
Φορολογία Εισοδήματος Φορολογικού Έτους 2018 - Της Ανθούλας Τζάνη Φορολογία Εισοδήματος Φορολογικού Έτους 2018 - Της Ανθούλας Τζάνη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.