Έργα και ημέρες της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας - Του Σταύρου Κωστάρα


Πραγματικά χάρηκα όταν διάβασα την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΗ και του δημάρχου για δημοπράτηση έργων ύψους 3.633.200 ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και θα συνεισφέρουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της επιχείρησης προς τους δημότες.
Το ένα έργο αφορά την «Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού ύδρευσης Δημοτικής Ενότητας Μαργαριτίου», και είναι προϋπολογισμού 1.835.200 ευρώ ενώ το άλλο την «Σύνδεση αγωγού εξωτερικού υδραγωγείου με το εσωτερικό υδραγωγείο της πόλης Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 1.798.000 ευρώ.
Χάρηκα μέχρι που διάβασα προσεκτικά την ανακοίνωση που αναφέρει ότι τα έργα αυτά θα γίνουν «χωρίς να επιβαρύνουν τους δημότες»!
Φυσικά αυτό είναι ανακριβές και αναφέρεται παραπλανητικά αφού η ΔΕΥΑΗ, και μέσω αυτής οι δημότες, θα κληθούν να καταβάλουν τον Φ.Π.Α των έργων αυτών ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στην χρηματοδότηση και ανέρχεται στο ποσό των 638.200 ευρώ!
Και πάλι όμως είπα χαλάλι! Αφού θα γίνουν τόσο σημαντικά έργα δεν πειράζει! Ας συνεισφέρουμε και εμείς οι δημότες.
Αλλά και αυτή η χαρά μου κράτησε λίγο όταν ανέτρεξα στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΗ που ψηφίστηκε την 07/12/2018 (ΑΔΑ: 633ΦΟΡ8Μ-ΜΡ6), και διαπίστωσα ότι τα ίδια αυτά έργα τα είχε ήδη συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό της η ΔΕΥΑΗ με κόστος μόνο 500.000 ευρώ το καθένα (χωρίς ΦΠΑ)! Τώρα πως γίνεται δύο έργα τα οποία είχαν συνολικό κόστος 1.240.000 ευρώ (με τον ΦΠΑ) να φτάσουν τα 3.633.200 ευρώ, δεν μπορώ να το καταλάβω.
Πιθανώς κάποιοι «μαγείρεψαν» τις μελέτες και εξασφάλισαν περισσότερα χρήματα από όσα απαιτούνται! Τώρα τι αλλαγές έγιναν για να προκύψει ποσό σχεδόν τριπλάσιο από το αρχικό δεν μπορώ να γνωρίζω.
Και αυτό όμως ας πούμε ότι είναι θεμιτό! Αυτό που δεν γνωρίζω, και ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ, είναι το που θα πάνε τα υπόλοιπα χρήματα? Διότι, αν από τα 3.633.200 ευρώ αφαιρεθούν τα 1.240.000 ευρώ που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί για τα έργα, περισσεύει ένα ποσό ύψους 2.393.200 ευρώ το οποίο είναι άγνωστο που θα διατεθεί.
Θεωρώ αδιανόητο να έγιναν τέτοιες μεγάλες αλλαγές στις μελέτες οι οποίες να προξένησαν τον τριπλασιασμό της αξίας των έργων που θα γίνουν. Ευελπιστώ δε ότι τα παραπάνω χρήματα, τα οποία διεκδίκησε και πήρε η ΔΕΥΑΗ, θα αξιοποιηθούν για τα έργα και όχι για άλλους σκοπούς.
Υφίσταται βέβαια και η περίπτωση η ΔΕΥΑΗ να μας εξαπάτησε όλους. Και εμάς, τους καταναλωτές, θέτοντας στον προϋπολογισμό έργα ύψους 1.240.000 ευρώ, για τα οποία τελικά εξασφάλισε πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση, αλλά και το υπουργείο που ενέκρινε τα χρηματικά αυτά ποσά.
Η ΔΕΥΑΗ οφείλει να ενημερώσει τους δημότες – πελάτες της αν υφίσταται διάθεση επιπλέον χρημάτων καθώς και που θα διατεθούν τα χρήματα αυτά, και, ακόμη, να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της αφαιρώντας το 1.240.000 ευρώ που είχε προϋπολογίσει για τα έργα αυτά.
Οφείλει να ενημερώσει γιατί οι δημότες, που καλούνται συνεχώς να βάζουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, θα πρέπει να γνωρίζουν που πάνε τα χρήματα των έργων αυτών τα οποία «θα συμβάλουν καθοριστικά στην μείωση της τιμής του νερού» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος.

Σταύρος Κωστάρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με τον συνδυασμό Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία
Έργα και ημέρες της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας - Του Σταύρου Κωστάρα Έργα και ημέρες της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.