Οικονομικό Επιμελητήριο: Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις στη γραμμή Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα



Σε ανακοίνωσή του, το Οικονομικό Επιμελητήριο επισημαίνει ότι «οι εξαιρετικά υψηλές αυξήσεις που επέβαλαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες στις τιμές των ναύλων της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας, αναμφισβήτητα πλήττουν σημαντικά τους κατοίκους της Κέρκυρας οι οποίοι μετακινούνται στην ηπειρωτική χώρα για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, τις κερκυραϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του εμπορίου και των υπηρεσιών καθώς επίσης και στους επισκέπτες του νησιού, σε μια δύσκολη αλλά και ταυτόχρονα κρίσιμη οικονομική συγκυρία».

Και συνεχίζει: «Οι εν λόγω αυξήσεις, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν φαίνεται να δικαιολογούνται από κάποιον παράγοντα ο οποίος να αυξάνει σε τέτοιο βαθμό, είτε τα άμεσα, είτε τα έμμεσα, τα κόστη των ακτοπλοϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω γραμμή, όπως για παράδειγμα οι τιμή του πετρελαίου η οποία συνεχίζει να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Όσον, αφορά, δε την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των λιμενικών τελών που επέβαλε ο Οργανισμός λιμένα Ηγουμενίτσας στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, αν και κακώς έχει επιβληθεί, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το ύψος της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων δεδομένου ότι η επιβάρυνση που προκύπτει για τις ακτοπλοϊκές από τον νέο τρόπο υπολογισμού των λιμενικών τελών είναι αναλογικά πολύ μικρότερη από την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων η οποία έχει πραγματοποιηθεί.

Επιπλέον, προβληματίζει το γεγονός ότι οι αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων έγιναν ταυτόχρονα από όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες με ενιαίο τρόπο και ενιαία καθορισμένη τιμή εισιτηρίου, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σαφέστατα ερωτήματα κατά πόσο η συγκεκριμένη αγορά λειτουργεί όντως με ανταγωνιστικούς όρους, κάτι το οποίο, ενδεχομένως, να χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές.

Με τα δεδομένα αυτά καλούμε τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να επαναπροσδιορίζουν την τιμολογιακή τους πολιτική και να άρουν τις υπέρογκες αυξήσεις που έχουν επιβάλει στα εισιτήρια της γραμμής Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας και στην χειρότερη περίπτωση να τις προσαρμόσουν στο ύψος των τελών που τους έχουν επιβληθεί.

Επίσης, καλούμε τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας, να αναθεωρήσει, άμεσα, τον υπολογισμό των Λιμενικών τελών και να τον προσαρμόσει στα ποσά που πραγματικά εισπράττουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες ανά επιβάτη και ανά μετακινούμενο όχημα, λαμβάνοντας υπόψη και τις εκάστοτε εκπτώσεις και προσφορές των ακτοπλοϊκών εταιρειών προς το επιβατικό κοινό. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται τέλη σε ποσά που δεν έχουν εισπραχθεί από τις Ακτοπλοϊκές Εταιρείες, τα οποία στο τέλος μετακυλίονται στο επιβατικό κοινό ακόμη και σε πολλαπλάσιο βαθμό.

Επιπλέον, καλούμε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να αναθεωρήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ακτοπλοϊκών εταιρειών με σκοπό την εγκαθίδρυση ενός υγιούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική βιωσιμότητα των εταιρειών καθώς επίσης και τις πραγματικές ανάγκες του επιβατικού κοινού.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο που προσδιορίζει την επάνδρωση των πλοίων, ανοικτών και κλειστών και να προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες των πλοίων με σκοπό την μείωση των λειτουργικών τους εξόδων. Θα πρέπει, επίσης, να γίνει μείωση των λιμενικών τελών στα όρια τις πραγματικής ανταποδοτικότητας προς το εξυπηρετούμενο κοινό.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων και να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες με σκοπό την μείωση του σχετικού κόστους. Τέλος θα πρέπει να αναδιοργανωθεί το ακτοπλοϊκό σύστημα λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και τις ανάγκες του κοινού, καθώς επίσης να βελτιωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με σκοπό τη μείωση του διοικητικού κόστους που υφίστανται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες», καταλήγει η ανακοίνωση.
Οικονομικό Επιμελητήριο: Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις στη γραμμή Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα  Οικονομικό Επιμελητήριο: Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις στη γραμμή Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Φεβρουαρίου 24, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.