ΟΜΙΛΙΑ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (+ΒΙΝΤΕΟ)



Κυρίες και κύριοι υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει και θα επιδιώξει μια ουσιαστική και γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δεν έχει νόημα να επαναληφθεί ό,τι έγινε σε προηγούμενες αναθεωρήσεις, όταν αυτές, είτε υποτάχθηκαν σε πολιτικές σκοπιμότητες, είτε δεν άγγιξαν την ουσία.

Η χώρα δε χρειάζεται άλλη μια τέτοια αλλαγή.

Χρειάζεται, για να δανειστώ μια αγαπημένη λέξη κάποιων από τους συναδέλφους της συμπολίτευσης, μια επανάσταση, μια «θεσμική επανάσταση».

Και είναι η έκταση των προτεινόμενων αλλαγών στον καταστατικό μας χάρτη αυτή που δείχνει, τελικά, τι σημαίνει συντήρηση και τι πρόοδος.

Γιατί εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε δύο προτάσεις όπου καθρεφτίζονται δύο κόσμοι, δύο διαφορετικές αντιλήψεις όχι μόνο για την ποιότητα της δημοκρατίας μας αλλά και για το μέλλον της χώρας.

Απέναντι στην υπονόμευση των θεσμών και την πολιτική τους εκμετάλλευση εμείς θέλουμε θεσμούς πιο δυνατούς, πιο λειτουργικούς και θωρακισμένους απέναντι σε κάθε παρέμβαση.

Απέναντι σε μια εγκαταλελειμμένη, αποκαρδιωμένη δημόσια διοίκηση, εμείς θέλουμε έναν κρατικό μηχανισμό πιο αποδοτικό, πιο ευέλικτο, σύμμαχο της αναπτυξιακής προσπάθειας.

Απέναντι στην εξαρτημένη από το κεντρικό κράτος Αυτοδιοίκηση, εμείς θέλουμε περισσότερη αυτονομία των δήμων και των περιφερειών στην πράξη, αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη των ΟΤΑ απέναντι στην αυτονομία που τους δίνεται.

Απέναντι στο μακρύ χέρι που απλώνει η εκτελεστική εξουσία στη δικαστική, εμείς επιδιώκουμε να βάλουμε φραγμό στις μεταξύ τους υπόγειες και υπέργειες διαδρομές και να περιφρουρήσουμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Στην ψηφοθηρική και κοινωνικά ανεύθυνη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών εμείς προτείνουμε τη διασφάλιση της δημοσιοοικονομικής ισορροπίας, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Απέναντι στην εκπαίδευση του ελάχιστου κοινού παρονομαστή, της ασυδοσίας και της παρακμής, εμείς υπερασπιζόμαστε αναβαθμισμένα και αυτόνομα πανεπιστήμια αλλά και τη δυνατότητα των νέων μας να σπουδάσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια που λειτουργούν με αυστηρή εποπτεία και προδιαγραφές.

Στις δικές πρόχειρες και αποσπασματικές πολιτικές, εμείς πιστεύουμε στον οργανωμένο σχεδιασμό και τη συνέχεια των δημοσίων πολιτικών, με τρόπο συλλογικό και ανοιχτό.

Στην επενδυτική αναιμία που έχετε βυθίσει την οικονομία, εμείς προτείνουμε αλλαγές για ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, με κίνητρα και ξεκάθαρους κανόνες.

Στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και τις κομματικές στρατηγικές εμείς θέλουμε πολιτική σταθερότητα και κυβερνησιμότητα που τόσο χρειάζεται η χώρα.

Και να είστε σίγουροι πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να μην ξανακάνετε την εκλογή Προέδρου έρμαιο των δικών σας σκοπιμοτήτων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προτίμησα να αναφερθώ σε μερικά θέματα με τα οποία καταπιάνεται η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας – όπως η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση, η δικαιοσύνη, η ανάπτυξη, τα δημοσιοοικονομικά και η αυτοδιοίκηση.

Όλα αυτά είναι θέματα που η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει απ’ έξω.

Θα αναρωτιούνται κάποιοι από τους πολίτες που μας παρακολουθούν, γιατί η Κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με τα θέματα αυτά στο πλαίσιο της αναθεώρησης.

Κάποιοι θα πουν ότι η πρόταση της Κυβέρνησης είναι τόσο ρηχή και πρόχειρη, όσο ήταν και πολλές άλλες πρωτοβουλίες της.

Κάποιοι άλλοι θα υποστηρίξουν ότι η αναθεώρηση την ενδιαφέρει μόνο εφ’ όσον με αυτή μπορέσει και ορθώσει περισσότερα εμπόδια στην πορεία της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Και κάποιοι τρίτοι θα πουν ότι γι αυτό το κενό φταίει η ιδεολογική αγκύλωση και η προγραμματική φτώχεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ή ο φόβος του να μην αγγίξει ευαίσθητες χορδές, εκεί από όπου ακόμα νομίζει ότι θα πάρει ψήφους.

Όλοι οι προηγούμενοι, ο καθένας από την πλευρά του, μπορεί να έχουν δίκιο.

Αλλά, πολύ περισσότερο, με την πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ μάς αποκαλύπτει ένα πράγμα:

ότι δε θέλει, ούτε μπορεί, να αλλάξει κάτι από όλα αυτά που στοίχισαν στη χώρα μας τις αμέσως προηγούμενες δεκαετίες.

Και ότι κουβαλάει ακόμα στις αποσκευές του μερικά από τα χειρότερα βαρίδια της μεταπολίτευσης, σε ιδέες, νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία είμαστε στην αντίπερα όχθη.

Θέλουμε η συνταγματική αναθεώρηση να αναμετρηθεί με τις προκλήσεις των καιρών, να στοχεύει στο μέλλον με γνώση αυτού που δε λειτούργησε σωστά στο παρελθόν.

Να εκφράζει μια Ελλάδα σταθερή, αξιόπιστη, με αυτοπεποίθηση, μια Ελλάδα που ενεργοποιεί όλες της τις δυνάμεις.

Αν για εσάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, η έννοια «προοδευτικό πρόσημο» δεν έχει αδειάσει από νόημα σάς καλούμε να δώσετε στην αναθεώρηση το βάθος και την ουσία που της αξίζει.
 
ΟΜΙΛΙΑ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (+ΒΙΝΤΕΟ) ΟΜΙΛΙΑ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.