ΕΣΠΑ: Απογοητευτικές επιδόσεις, μηδενικές απορροφήσεις των μεγάλων δήμων



Με εξαιρετικά χαμηλές πτήσεις κινούνται οι μεγάλοι Δήμοι της Ηπείρου στην υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ. Παρότι βρισκόμαστε στην πέμπτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος, που σημαίνει ότι τα περισσότερα έργα θα έπρεπε να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η γενική εικόνα που παρουσιάζεται είναι αυτή της ανύπαρκτης σχεδόν απορρόφησης. Οι τέσσερις Δήμοι- πρωτεύουσες της Ηπείρου- παρουσιάζουν δείκτες που κανένας δεν τους ζήλευε και παρότι χρήματα υπάρχουν άφθονα αδυνατούν να ωριμάσουν έργα και απορροφήσουν πόρους. Το πρόβλημα προφανώς είναι μεγαλύτερο για τον Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος μόνο από το Περιφερειακό Πρόγραμμα έχει δεσμευμένα τριάντα εκατομμύρια.

Πρόκειται για τα κονδύλια που χρηματοδοτούν το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης, το οποίο προχωρά με ρυθμούς χελώνας! Κι αδιάψευστος μάρτυρας είναι τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει στα σχετικά εργαλεία το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης!

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου ο Δήμος Ιωαννιτών έχει εντάξει μόλις τέσσερα έργα. Στην πραγματικότητα όμως έχει καταφέρει να εντάξει μόλις ένα έργο και δύο μελέτες. Το τέταρτο έρχεται από την προηγούμενη δημοτική αρχή και την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Πρόκειται για τις πεζοδρομήσεις στα Μπεζεστένια. Έργο που είχε ξεκινήσει προ του 2014 και στην πορεία ολοκληρώθηκε. Το κονδύλι του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, όσος δηλαδή ήταν ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης παρέμβασης, είναι και η μοναδική απορρόφηση που έχει να παρουσιάσει ο Δήμος από το τρέχον ΕΣΠΑ.

Το μοναδικό έργο που εντάχθηκε στην θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής, στο Περιφερειακό Πρόγραμμα είναι η ανέγερση νηπιαγωγείου στους στρατιωτικούς φούρνους, το οποίο ακόμη δεν έχει ξεκινήσει και έτσι η απορρόφηση είναι μηδενική. Συνολικά οι εντάξεις του δήμου Ιωαννιτών ανέρχονται στα 3,6 εκατομμύρια και οι δαπάνες στο 1,3 εκατομμύρια όσο κόστισε το μεταφερόμενο έργο των πεζοδρομήσεων.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία ο Δήμος έχει εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) ένα ακόμη πολυδιαφημισμένο έργο, την ανάπλαση στις στρατιωτικές φυλακές, το οποίο ακόμη δεν έχει δημοπρατηθεί και η απορρόφηση είναι μηδενική.

Καλύτερη τύχη δεν έχει ούτε το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΙ που περιλαμβάνει την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού και αποχετευτικά δίκτυα. 36 εκατομμύρια τα δεσμευμένα κονδύλια και μηδενική η απορρόφηση.

Το ουσιαστικότερο ζήτημα ωστόσο, που επηρεάζει συνολικά τους δείκτες του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ηπείρου, είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης. Χρηματοδοτείται στο σύνολό του, με δεσμευμένα τριάντα εκατομμύρια από το σύνολο των κονδυλίων για την Ήπειρο και παρουσιάζει μηδενική απορρόφηση.

Χαμηλές πτήσεις ωστόσο κάνουν και οι άλλοι τρεις μεγάλοι δήμοι της Ηπείρου στο Περιφερειακό Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αντλούνται από τις σχετικές πηγές του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Δήμος της Άρτας έχει εντάξει μέχρι τώρα οκτώ έργα με συνολικό προυπολογισμό 7,6 εκατομμύρια –υπερδιπλάσιο των Ιωαννίνων- και έχει δαπανήσει 412 χιλιάδες ευρώ.

Η Ηγουμενίτσα έχει εντάξει εννέα έργα με προυπολογισμό 6,8 εκατομμύρια ευρώ και δαπάνες που φτάνουν στις 311 χιλιάδες.

Τέλος ο Δήμος Πρέβεζας έχει εντάξει οκτώ έργα προυπολογισμού 5,2 εκατομμυρίων και οι δαπάνες φτάνουν στο 1,1 εκατομμύρια καθώς και εδώ υπήρχε μεταφερόμενο έργο ύδρευσης από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Διευκρινίζουμε ότι όλα τα στοιχεία αφορούν αποκλειστικά στους Δήμους και όχι στα νομικά τους πρόσωπα.
ΕΣΠΑ: Απογοητευτικές επιδόσεις, μηδενικές απορροφήσεις των μεγάλων δήμων ΕΣΠΑ: Απογοητευτικές επιδόσεις, μηδενικές απορροφήσεις των μεγάλων δήμων Reviewed by ebagelos on Τρίτη, Μαρτίου 19, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.