Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη



Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στον δημοσιογράφο του thespro-news.gr και της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΤΙΤΑΝΗ Θεσπρωτίας Βαγγέλη Αναστασίου, παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης:

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη στις 26 Μάιου έχουμε τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.
Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για τη σημασία τους και ένα πρώτο μήνυμα προς τους Θεσπρωτούς και τους Ηπειρώτες .

Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους Θεσπρωτούς και τους Ηπειρώτες . 
Με την ευκαιρία θέλω να γνωστοποιήσω σε όσους δεν το γνωρίζουν ότι σε αυτές τις εκλογές , λόγω αλλαγής του εκλογικού νόμου , πέρα από την ψήφο τους στην παράταξή μας ,  προσωπικά χρειάζομαι και το σταυρό προτίμησης τους .  
Σε ότι αφορά το πρώτο ερώτημα σας θέλω να επισημάνω ότι η επόμενη περίοδος για τη Χώρα και για την Ήπειρο είναι πάρα πολύ σημαντική. 
Θα χρειαστούμε ένα αναπτυξιακό σοκ σε όλα τα επίπεδα κυρίως σε   Εθνικό και  Περιφερειακό επίπεδο σε οικονομικούς όρους και αυτό δεν μπορεί να έρθει χωρίς άμεσες ξένες επενδύσεις παράλληλα βέβαια τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ουσιαστική αναμόρφωση του Δημοσίου τομέα και την εξάλειψη  παθογενειών του παρελθόντος . Υπ’αυτήν την έννοια είναι προς όφελος της Χώρας και των Πολιτών άνθρωποι που διοίκησαν και πέτυχαν πρέπει να συνεχίσουν και να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο και άνθρωποι που απέτυχαν η αεροβατούν είτε να πάνε σπίτι τους είτε να καταψηφιστούν .Αυτά σαν μια πρώτη προσέγγιση. 
Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημα σας  , αυτό που εγώ έχω να πω στους Θεσπρωτούς και στους Ηπειρώτες είναι να σκεφτούν ποιοι τους στάθηκαν στα δύσκολα  , ποιοι έφεραν αποτελέσματα , ποιοι δεν χάιδεψαν αυτιά . 
Να σκεφτούν ποιοι έβαλαν στόχους και παρά τα τεράστια εμπόδια της γραφειοκρατίας τους δρομολόγησαν , δούλεψαν πάνω σ΄αυτούς και τελικά τους πέτυχαν. Η απάντηση είναι καταλυτική. Ολα τα άλλα είναι ‘’ για να γίνεται κουβέντα ‘’ .

Στη θητεία σας στην Περιφέρεια δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στις υποδομές.
Το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων , και τα αποχετευτικά δίκτυα – βιολογικοί καθαρισμοί λύνουν χρόνια προβλήματα .
Αν δεν είχε αλλάξει από την Κυβέρνηση ο Εθνικός σχεδιασμός στη Διαχείριση των στερεών απόβλητων δεν θα είχαμε νωρίτερα το εργοστάσιο με ότι αυτό συνεπάγεται και για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων;
Δουλειά κάθε αυτοιδιοικητικού είναι να συνεργάζεται με όποια Κυβέρνηση εκλέγεται στις Εθνικές εκλογές . Συνεργαστήκαμε τους πείσαμε ότι είχαν λάθος και τελικά προχωρήσαμε .Σε ότι με αφορά προσωπικά ουδέποτε - και θέλω να το τονίσω αυτό – ουδέποτε έβαλα προσωπικό η πολιτικό όφελος πάνω από τα συμφέροντα είτε του Δήμου Ηγουμενίτσας είτε της Θεσπρωτίας . Συνεργάστηκα , συνεργάζομαι και με την ψήφο των Θεσπρωτών θα ξανασυνεργαστώ με όλους για το κοινό καλό.
Νομίζω αυτό δεν το αμφισβήτησε ποτέ κανείς και ούτε πρόκειται να δώσω λαβές για να αμφισβητηθεί  στο μέλλον .
Τα έργα που αφορούν το Περιβάλλον θέλουν συνέργειες αλλά πρώτα από όλα θέλουν σταθερή και αποφασιστική πολιτική στάση. Έχουμε υποφέρει σαν Κοινωνία από τις αδιέξοδες λογικές  ‘’μακριά από την πόρτα μου τα σκουπίδια και ας πάνε παρακάτω ‘’ .
Εμείς ουδέποτε χαϊδέψαμε αυτιά ουδέποτε διστάσαμε να πάρουμε δύσκολες αλλά ωφέλιμες αποφάσεις για τον τόπο. Αντί να πληρώνουμε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούμε τους πόρους για έργα.
 
Σας παρακολουθώ χρόνια και αυτό οφείλω να το επιβεβαιώσω . 
Τουλάχιστον από αυτά που έχουν πέσει στην αντίληψη μου γιατί δεν σας κρύβω ότι ακούγονται διάφορα για τις σχέσεις σας με κάποιους που ανήκουν στον πολιτικό χώρο που ανήκετε και ποτέ δεν κρύψατε .
Δεν καταλαβαίνω  ακριβώς  τι εννοείτε αλλά …

Ακούγεται ότι κάποιοι εμμέσως η αμέσως  σας υπονομεύουν ...  
Κοιτάξτε , στην πολιτική υπάρχουν αυτά . Σήμερα σε πολεμούν αύριο μπορεί να είναι μαζί σου . Σημασία έχει να βλέπουμε το δάσος και όχι το δένδρο. Και για μένα το δάσος είναι οι πολίτες . Είναι η επίλυση των προβλημάτων τους στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που έχει ο καθένας στην βαθμίδα της διοίκησης που συμμετέχει. Όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Κανένας δεν μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους συμπολίτες μας όταν έχουν οι ίδιοι άποψη για αυτόν. Σας θυμίζω, γιατί το ξέρετε  δυο πράγματα .Πρώτον ότι το γραφείο μου ήταν πάντα ανοικτό σε όλους και το τηλέφωνο μου επίσης . Δεύτερον όταν δεν μπορούσα να ικανοποιήσω ένα αίτημα είτε γιατί δεν το επέτρεπε ο νόμος είτε γιατί υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες , το έλεγα στον συνομιλητή μου από την πρώτη στιγμή . Θα σας εξομολογηθώ κάτι ακόμη . Στις αρχές της Θητείας μου σαν Δήμαρχος Ηγουμενίτσας μου είχε πει ένας στενός μου συνεργάτης . ‘’ Μη πεις ποτέ ψέματα είτε σε ανακοινώσεις είτε  σε δελτία τύπου είτε σε οτιδήποτε γραπτό. Τα γραπτά μένουν και θα τα βρεις μπροστά σου ‘’ . Αυτό τηρήθηκε και όχι μόνο στα γραπτά . Άκουσα τη συμβουλή του αλλά μάλλον το παράκανα …για να αστειευτούμε και λίγο…

Έτσι που τα λέτε θα σας έλεγα εντός εισαγωγικών ότι δεν κάνετε για πολιτικός με την τρέχουσα έννοια και στη συγκεκριμένη συγκυρία και εννοώ κυρίως από οικονομική άποψη . Φαντάζομαι όπως σε όλους τους πολιτικούς τα περισσότερα αιτήματα θα είναι από συμπολίτες που ψάχνουν για δουλειά .
Έχετε δίκιο στο δεύτερο μέρος . Πράγματι ο κόσμος τα φέρνει πολύ δύσκολα και οι δουλειές δυσεύρετες . Νομίζω όμως ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν πια καταλάβει ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας . Σας είπα και στην αρχή ότι μόνο με νέες επενδύσεις θα ανοίξουν δουλειές . Χρέος δικό μας και μέσα στις αρμοδιότητες μας  λοιπόν είναι πρωτίστως να συνδράμουμε ώστε να ολοκληρωθούν οι υποδομές κάτι που κάναμε και κάνουμε συνεχώς . Από την άλλη μεριά είναι να βοηθήσουμε στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υφιστάμενες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις μικροί και μεσαίοι παραγωγοί κυρίως στο πρωτογενή τομέα . Όταν κλείνει ένας δρόμος και ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να πάει στη μονάδα του η όταν δεν έχει νερό λόγω ανομβρίας να ποτίσει τα ζωντανά του εμείς πρέπει να είμαστε δίπλα του . Πρέπει με απλά λόγια κάποιος να κάνει τη δουλειά . Γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτό το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς . Για να επανέλθω στο ερώτημα για την ανεργία και τις θέσεις εργασίας στην περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας και σε ότι έχει σχέση με την Κοινωνική Εργασία ζητήσαμε και πήραμε αρκετές  θέσεις ανακουφίζοντας έστω και για λίγο πολλούς  συμπολίτες  και συμπολίτισσες . Αυτό όμως δε λύνει το πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς . Τώρα αν ο ρόλος του πολιτικού είναι να τάζει θέσεις εργασίας ενώ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει την υπόσχεση του θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω .

Θα επιμείνω κύριε αντιπεριφερειάρχη . Ο κόσμος τα φέρνει δύσκολα. 
Σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και σε ότι αφορά την περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας τι έχετε κάνει;
Κανείς δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Κράτος σε τέτοια θέματα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και το γνωρίζουμε όλοι. Σε ότι αφορά εμάς μέσω της υπηρεσίας Υγείας στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής  συνδρομής του  Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους  Απόρους  έχουμε διανείμει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε εκατοντάδες συμπολίτες που έχουν μεγάλες ανάγκες και πληρούν τα κριτήρια . Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αποπερατώθηκε με χρήματα της Περιφέρειας όπως και ο κόμβος πρόσβασης προς το ΤΕΠ . Δίνουμε λύσεις όπου μπορούμε. Θα το ξαναπώ και ας γίνω κουραστικός . Όλα αυτά τα προβλήματα πέρα από τον απαραίτητο εξορθολογισμό των δαπανών του Δημοσίου δεν θα λυθούν αν δεν μεγαλώσει η πίτα. Αν δεν αυξηθεί το ΑΕΠ της Χώρας . Αυτό θα φέρει έσοδα αυτό θα ανοίξει δουλειές  αυτό θα συντηρήσει συντάξεις . Αυτό γίνεται μόνο με επενδύσεις και αυτές μόνο με σταθερό περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματική δράση . Έτσι γίνεται παντού στον κόσμο καιρός είναι να γίνει και στην Ελλάδα.


 
Ας πάμε σε ένα άλλο θέμα κύριε Πιτούλη που είναι άκρως επίκαιρο λόγω των πλημμυρών στο νομό Χανίων. Φέτος για πρώτη φορά καθαρίστηκαν σε τέτοια κλίμακα τα ρέματα σε όλη τη Θεσπρωτία και σας μεταφέρω κάτι που ήδη ξέρετε ότι αυτά τα έργα έδωσαν μια αίσθηση ανακούφισης και ασφάλειας στους κατοίκους .  Θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια η ήταν κίνηση ενόψει εκλογών.
Κατ' αρχή όπως γνωρίζετε η αρμοδιότητα  των ρεμάτων ήρθε στις Περιφέρειες από τα τέλη Ιουλίου 2018 , αν και μέχρι τότε πολλές φορές είχαμε παρέμβει βοηθώντας τους Δήμους . Για αυτό το λόγο από πέρυσι υπήρξε  και η ολοκληρωμένη  αντιμετώπιση του προβλήματος . Εννοείται ότι αυτή η προσπάθεια δεν πρόκειται να σταματήσει και η παρακολούθηση των αναγκών που θα προκύπτουν θα είναι συνεχής . Ίσως να θυμάστε ότι το 2003 – τους πρώτους μήνες που ήμουν Δήμαρχος Ηγουμενίτσας είχαμε  πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που συνοδεύτηκαν από τις πλημμύρες σε Λαδοχώρι Μαυρούδι και Νέα Σελεύκεια .
Εκείνο το βράδυ έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου όχι μόνο από την έκταση του φαινόμενου και τις συνέπειες του αλλά και από την αυταπάρνηση όλων όσων ρίχτηκαν στη μάχη για να σώσουμε κυριολεκτικά ζωές . Υπάλληλοι του Δήμου , αρμόδιες Υπηρεσίες , Ιδιώτες με μηχανήματα αλλά και πάρα πολλοί συμπολίτες μας. Έχω λοιπόν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό και προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια και σαν Δήμαρχος και σαν Αντιπεριφερειάρχης σε συνεργασία με άλλους φορείς είτε Νομαρχία τότε  , είτε Δήμοι μέχρι πρόσφατα , είτε με τον Οργανισμό Λιμένος να κρατήσουμε όσο μπορούσαμε τα ρέματα καθαρά.
Ξέρετε σε αυτές τις περιπτώσεις όσο δεν συμβαίνει κάτι τραγικό – και αυτό είναι ανθρώπινο – δεν πολυδίνουμε σημασία στο τι έχει γίνει πριν για να μη συμβεί το κακό. Εδώ είστε όμως και για να προλαβαίνουμε .

Δεν θέλω, μιας και έχουμε πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές, να μας απαριθμήσετε τα έργα που έγιναν επί των ήμερων σας στη Θεσπρωτία .
Πείτε μας όμως κάτι από αυτά που έγιναν  που να σας ικανοποιεί πιο πολύ.
Που να λέτε αυτά είναι ‘’ δικά μου έργα ‘’ και αναφέρομαι σε όλη την θητεία σας στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού  .

Καλή ερώτηση αλλά να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν με εκφράζει η φράση ‘’ δικά μου έργα ‘’.     Πρώτον για κάθε έργο εργαστήκαν πολλοί και όχι μόνο ο ομιλών . Κυρίως οι Υπηρεσίες και με την ευκαιρία να εκφράσω για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες μου σε όλους τους υπαλλήλους που συνεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να ξέρετε ότι το πλαίσιο μέσα στο όποιο καλούμαστε να ασκήσουμε  διοίκηση δεν είναι και το καλύτερο. Μη οι προσωπικές σχέσεις και η αμοιβαία εμπιστοσύνη, κάθε καλή προσπάθεια και κάθε καλή πρόθεση θα πάει περίπατο. Δεύτερον τα έργα που τελικά υλοποιούνται είναι συνεχιζόμενα . Κάποιος θα τα σκεφτεί και θα τα τρέξει κάποιος θα τα συνεχίσει γρήγορα η αργά κάποιος θα τα δημοπρατήσει κάποιος θα κόψει την κορδέλα . Έτσι είναι αυτά τα πράγματα .
Οι δυο είσοδοι της Ηγουμενίτσας – του Λαδοχωρίου ολοκληρώθηκε – και του Μαυρουδίου εξασφάλισε χρηματοδότηση ήταν άκρως απαραίτητα και είμαι πολύ χαρούμενος που ολοκληρώνονται . Το ότι η Ηγουμενίτσα δεν μένει πια από νερό ούτε μια μέρα επειδή μεταξύ των άλλων αλλάχτηκε σχεδόν όλο το εσωτερικό δίκτυο της ύδρευσης είναι επίσης σημαντικό.
Για τα έργα αποχέτευσης σας ανέφερα παραπάνω. Δεν θα πρέπει να ξεχάσω τις πολυετείς προσπάθειες που τελικά εισακουστήκαν για τη χρηματοδότηση της μελέτης που θα εκπονήσει η Εγνατία οδός ΑΕ για το δρόμο από Ηγουμενίτσα μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα . Κάναμε αγώνα να πείσουμε τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος Ελλάδα –Αλβανία να δεσμεύσει το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων για αυτή τη Μελέτη και όχι να διασκορπιστούν σε μικρότερα έργα . Πιο πολύ όμως  , για να κλείσω γιατί πιστεύω να έχουμε και άλλη ευκαιρία για πιο αναλυτική καταγραφή άλλων πολύ σημαντικών έργων και δράσεων , εκείνο που μου έδωσε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση ήταν ότι ήμουν κοντά στην καθημερινότητα και στον αγώνα επιβίωσης  του κάθε ανθρώπου της παραγωγής,  κυρίως στον πρωτογενή τομέα, με βροχές με χιόνια και με καύσωνες. Δεν θα πρέπει να παραλείψω επίσης την άριστη συνεργασία με όλους τους επικεφαλής των συναρμοδίων Υπηρεσιών .

Είμαστε μια τουριστική περιοχή .
Σε θέματα τουρισμού έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια .
Θέλετε να μας πείτε κάτι περισσότερο;

Η ολοκλήρωση της Ιόνιας  οδού και η επαναλειτουργία του αεροδρομίου Ιωαννίνων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τουριστικών ροών. Η συνεχής παρουσία της   Περιφέρειας Ηπείρου σε στοχευόμενες τουριστικές Εκθέσεις έδωσε την ευκαιρία σε πολλές επιχειρήσεις να δικτυωθούν και να έχουν πρόσβαση σε νέες αγορές. Δεν μείναμε όμως εκεί. Σταθερός μας στόχος η συνεργασία του πρωτογενούς τομέα με τον τουριστικό κλάδο για να έχουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις επιχειρήσεις μας .Σημαντικότατο επίσης εγχείρημα που στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία και τα οφέλη του θα είναι πολλά είναι η πιλοτική δράση με τα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου σε συνεργασία με το Διάζωμα . Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά υπάρχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και προχωράμε. Η Πολιτιστική μας κληρονομία αναδεικνύεται και βοηθάει  σε πολλούς τομείς . Να μη παραλείψω και τη προώθηση της Μελέτης από την Π.Ε. Θεσπρωτίας για  τη δημιουργία του Καταδυτικού Πάρκου στα Σύβοτα ενισχύοντας  τον εναλλακτικό τουρισμό πέρα από τον συνεδριακό τον Θρησκευτικό  και άλλων μορφών Τουρισμού.

Κλείνοντας αυτή την πρώτη μας προεκλογική συνέντευξη μπαίνω στον πειρασμό να σας ρωτήσω .
Όταν η καθημερινότητα σας τρώει τόση ενέργεια και χρόνο , πότε προλαβαίνετε να κάνετε προεκλογικό αγώνα;
Καλά η παράταξη , αλλά χρειάζεστε και το σταυρό με το νέο εκλογικό νόμο.

Εκείνο που προέχει είναι να γίνει η δουλειά . Κάποιος πρέπει να την κάνει. Δεύτερον προέχει η παράταξη και πιστεύω ότι οι Ηπειρώτες θα αποφασίσουν από την πρώτη Κυριακή όπως και το 2014 για το ποιός θα τους υπηρετήσει καλύτερα.
Σε ότι αφορά τους μέχρι τώρα συνυποψήφιους και συνυποψήφιες μου έχω να πω ότι με τιμά η συνυποψηφιοτητά τους και όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη πρώτα για την Παράταξη και για το καλό του τόπου και μετά ο καθένας και η κάθε μια για την εκλογή του. Σε ότι αφορά εμένα προσωπικά σας το επαναλαμβάνω και πάλι οφείλω να επικοινωνήσω σε όλους και όλες τους Θεσπρωτούς  και τις Θεσπρωτές  ότι εφόσον αποτιμούν θετικά το έργο μου όλα αυτά τα χρόνια ,  για να εκλεγώ χρειάζομαι Σταυρό προτίμησης .

Σας ευχαριστώ κύριε Πιτούλη και ελπίζω να τα ξαναπούμε και πάλι μέχρι τις εκλογές .
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη Reviewed by ebagelos on Δευτέρα, Μαρτίου 18, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.