Εθεάθη στο Δέλτα Καλαμά το σπάνιο είδος με την ονομασία Λαμπροβούτι (Gavia arctica)

Κατά την επόπτευση των φυλάκων του ΦΔ στο Δέλτα Καλαμά παρατηρήθηκε το σπάνιο υδρόβιο πτηνό με την ονομασία Λαμπροβούτι (Gavia arctica). Πρόκειται για μεταναστευτικά πτηνά που διαβιούν κυρίως στην βόρεια Aμερική και στη βορειότερη Eυρασία. Ωστόσο,υπάρχουν  και  αρκετά  άτομα  που  «περνάνε»  στην  αμερικανική  ήπειρο  (Αλάσκα, Καναδάς, Β∆ ΗΠΑ).Στην Ελλάδα, το λαμπροβούτι είναι σπάνιος και ακανόνιστος χειμερινός επισκέπτης, στις  θαλάσσιες  περιοχές  της  βόρειας  και  κεντρικής  χώρας,  αλλά και στο Δέλτα Καλαμά που εμφανίστηκε πρόσφατα. Δεν αναπαράγεται στην Ελλάδα, αλλά σε γλυκά νερά των αρκτικών περιοχών. Την άνοιξη μεταναστεύει σε βορειότερες χώρες.

Είναι μεσαίου μεγέθους (63-75εκ.). Αναλόγως της εποχή παρουσιάζει δυο χρωματικές μορφές στο φτέρωμα. Το καλοκαίρι έχει το σταχτί χρώμα στο κεφάλι και στο πίσω μέρος του λαιμού, μαύρο λάρυγγα, ασπρόμαυρες κατά μήκος του στήθους ραβδώσεις και άσπρες ωοειδής κηλίδες στη ράχη.
Το χειμώνα, περίοδος που συναντάται και στους Ελληνικούς υγρότοπους, έχει λιγότερο εντυπωσιακά σχέδια. Γκριζόμαυροι και άσπροι τόνοι και φολιδωτή καστανή ράχη. Ξεχωρίζει από τις άλλες Gavia όταν το παρατηρούμε από μακρυά καθώς έχει μια μεγάλη λευκή κηλίδα στα πίσω πλαϊνά μέρη του σώματός του.
Τα κολυμβόμορφα (Gaviiformes) είναι μια τάξη υδρόβιων πτηνών που, στον ελλαδικό χώρο,  είναι  γνωστά  ως  θαλασσοβούτια  ή  βουταναριές, τα  οποία  κολυμπάνε  και καταδύονται με χαρακτηριστική επιδεξιότητα. Τρέφεται με ψάρια που τα πιάνει βουτώντας για αρκετό χρόνο κάτω από το νερό.
Καθεστώς προστασίας:

Ι. Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διατήρηση των άγριων πουλιών.
ΙΙ. Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

Σύμφωνα με την IUCN είναι σε καθεστώς LC (Least Concern) και ο πληθυσμός του είναι μειωμένος στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: https://natureguide.gr/desc/%CE%A0%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%AC/%CE%9B%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B9









Εθεάθη στο Δέλτα Καλαμά το σπάνιο είδος με την ονομασία Λαμπροβούτι (Gavia arctica)  Εθεάθη στο Δέλτα Καλαμά το σπάνιο είδος με την ονομασία Λαμπροβούτι (Gavia arctica) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.