Συνέντευξη με τη Νικόλ Κολιομίχου-Μυσκέτα, Διευθύντρια του Θεσπρωτικού Ωδείου Ηγουμενίτσας - Της Βασιλικής Β.Παππά

ΧΩΡΙΣ Πολιτισμό μια πόλη θα είναι πάντα ΦΤΩΧΗ

Επιμέλεια:
Βασιλική Β.Παππά
vas_nikpap@yahoo.gr
Η Νικόλ Κολιομίχου-Μυσκέτα γεννήθηκε στο Δυρράχιο Αλβανίας αλλά τα τελευταία 6 χρόνια διαμένει στην Ηγουμενίτσα. Παράλληλα με τις εγκύκλιες σπουδές της στο 3ο Λύκειο Ιωαννίνων σπουδάζει στο Πνευματικό Κέντρο <<Τσακάλωφ>> από όπου παίρνει το πτυχίο Ανωτέρων Θεωρητικών μαθημάτων το 2008, το πτυχίο Πιάνου το 2010, το πτυχίο Αντίστιξης το 2011 και το Πτυχίο Φυγής το 2013. Επίσης, είναι τελειόφοιτος του ΑΤΕΙ Λογιστικής Πρεβέζης.

Από το 2002-2014 διετέλεσε συντονίστρια της Junior Συμφωνικής Ορχήστρας <<Τσακάλωφ>> ενώ το 2015-16 συντονίζει και παρουσιάζει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''. Από το 2014-2016 διδάσκει στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ηγουμενίτσας. Το 2016 τιμάται από την Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος-Εταιρεία Γραμμάτων και καλών Τεχνών για την προσφορά της στην μουσική παιδεία και τέχνη. Βραβευμένη δύο φορές από το Περιοδικό Art & Art Magazine για την παρουσία και την προσφορά της στα καλλιτεχνικά δρώμενα του οποίου σήμερα είναι Αντιπρόεδρος.

Παντρεμένη με τον Θύμιο Κολιομίχο από την Κεστρίνη Θεσπρωτίας.

Β.Π.: Ασχολείσθε με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία, διευθύνετε το Θεσπρωτικό Ωδείο Ηγουμενίτσας και τελευταία αρχίζετε να φλερτάρετε και με την πολιτική συμμετέχοντας στο συνδυασμό «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία» του κ. Γόγολου παρά το νεαρό της ηλικίας σου, αν και επικρατεί η αντίληψη, ότι η νέα γενιά είναι αποξενωμένη από την πολιτική. Λόγω της επαγγελματικής σας ιδιότητας, έρχεσθε καθημερινά σε επαφή με νέους ανθρώπους. Παρατηρείτε κάποια σημάδια επιστροφής σε μια πολιτικοποιημένη θεωρία ζωής ή ασπάζεστε την άποψη που προανέφερα;

Ν.Κ-Μ:Οι νέοι απομακρύνονται από τα κοινά και την πολιτική. Και απομακρύνονται γιατί θεωρούν ότι δεν έχουν ρόλο να διαδραματίσουν. Γιατί πιστεύουν ότι η συμμετοχή τους δεν θα κάνει καμιά διαφορά. Κατανοώ την απογοήτευση και τη στάση αποχής που πολλές φορές επιλέγουν αν και θεωρώ, ότι η στάση τους αυτή δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Γι' αυτό και μέσα από την υποψηφιότητα μου θέλω να στείλω το μήνυμα πως είναι η ώρα οι νέοι να τολμήσουν και να αλλάξουν όλα όσα τους ενοχλούν. Να καταστούν συμμέτοχοι στη διαμόρφωση του δικού τους μέλλοντος.

Β.Π.: Βρισκόμαστε στο 2019. Η γυναίκα σήμερα μπορεί να έχει κατακτήσει πολλά, μπορεί να έχει προχωρήσει σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πνευματικής ζωής, εντούτοις, τα ποσοστά γυναικών στην πολιτική δεν είναι εφάμιλλα των ανδρών. Πώς βλέπετε την Ελληνίδα γυναίκα σήμερα; Ποιος είναι ο ρόλος της στην πολιτική και γιατί συνήθως οι άντρες τρομάζουν μπροστά σε μια δυναμική γυναίκα;

Ν.Κ.-Μ.: Η δυνατή γυναίκα γνωρίζει ότι τη μια στιγμή μπορεί να ελέγχει πλήρως την κατάσταση, αλλά την άλλη μπορεί μόνο να διδαχτεί και να υπομένει. Οι περισσότεροι άντρες δυσκολεύονται με μια δυναμική γυναίκα λόγω του ότι μια ισχυρή γυναίκα δεν χρειάζεται έναν άντρα για να την υπερασπιστεί, ξέρει τι θέλει, δεν εκφοβίζεται από την οικειότητα, απαιτεί ειλικρίνεια σε όλα τα επίπεδα, μπορεί να διακρίνει τα ψέματα, απαιτεί εντιμότητα και ακεραιότητα, είναι έντονη, αγαπά άνευ όρων και δείχνει ποια πραγματικά είναι.

Β.Π.: Ποια εφόδια, ποιες ειδικές ικανότητες και προϋποθέσεις θεωρούνται απαραίτητες ώστε να ακολουθήσει κανείς μια καριέρα στο χώρο της πολιτικής;

Ν.Κ.-Μ.: Κατά την προσωπική μου εκτίμηση πρέπει να είναι θαρραλέος, να έχει ένα ισχυρό σύστημα πεποιθήσεων για να υπομένει και να αντεπεξέρχεται στις σύγχρονες προκλήσεις του άκρως ανταγωνιστικού στίβου. Να έχει την ικανότητα να βλέπει καλύτερα από τους υπόλοιπους. Να διαθέτει περιέργεια και να χαρακτηρίζεται από αυτό που ο Pόμπερτ Kάβετ ονομάζει «Θεία Aνικανοποίηση». Να έχει την ικανότητα να προκαλεί αλλαγές αλλά και να καλωσορίζει την αλλαγή σαν τη μόνη σταθερά της ζωής.Ένας εμπνευσμένος πολιτικός ψάχνει για την ευκαιρία μέσα στην αλλαγή και καταλαβαίνει ότι δεν είναι αναγκαίο να είναι αρεστή. Εννοείται να είναι ηθικός και να έχει έντονο το αίσθημα της ισότητας και της δικαιοσύνης.

Β.Π.: Γνωρίζω, ότι είσθε ένας άνθρωπος, που δεν εφησυχάζει ποτέ. Έχουμε ανάγκη από πολιτικούς με όραμα και αγάπη για την Τέχνη και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Κατά τον Roberto Alagna «η τέχνη είναι σαν να βλέπεις ένα κομμάτι του Παραδείσου όταν όλα γύρω θυμίζουν Κόλαση». Τι αντιπροσωπεύει η Τέχνη για σας;

Ν.Κ-Μ: Η τέχνη μπορεί να προκαλέσει ενσυναίσθηση στον θεατή, η οποία μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Όταν δεν έχεις καλή ψυχολογική διάθεση, η τέχνη μπορεί να σε βοηθήσει. Βλέποντας μια ταινία ή διαβάζοντας ένα βιβλίο όπου ο χαρακτήρας μπορεί να καταπιάνεται με κάτι που να σου θυμίζει μια κατάσταση σου ή σε κάνει να ταυτιστείς μαζί του, μπορεί να σε κάνει να την χειριστείς καλύτερα ή το λιγότερο να μην αισθάνεσαι μόνος σου στις δύσκολες στιγμές. Η μουσική μπορεί να εξυψώσει το πνεύμα και να αλλάξει την διάθεση σου. Αυτό έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην ευτυχία σου και στο ευ ζην σου.Για εμάς τους καλλιτέχνες η τέχνη τις περισσότερες φορές είναι θέμα ζωής και θανάτου.

Β.Π.: Ποια αρχή είναι απαραβίαστη στη ζωή σας; Ποια ιδιότητα θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Ν.Κ.-Μ.: Η αρχή της Ζωής μου? Το Χαμόγελο.. είναι το εισιτήριο για μια ευτυχισμένη Ζωή. Η Ευτυχία είναι απρόβλεπτη έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις. Μπορεί να έρθει με ένα τηλεφώνημα, με μια λέξη που θα ακούσεις, με ένα βλέμμα, με ένα χαμόγελο, με ένα χάδι, με μια αγκαλιά, με ένα τραγούδι, με ένα χέρι που απλώνεται για να σε κρατήσει, με ένα χορό στη βροχή, με ένα σ' αγαπώ.. Άρχισε εσύ να χαρίζεις τα χαμόγελά σου, τα χάδια σου, τις αγκαλιές σου, τα σ' αγαπώ σου και πολύ γρήγορα θα καταφτάσει στο κατώφλι σου...

Όσο για την ιδιότητα που θαυμάζω σε έναν άνθρωπο...μα φυσικά τι άλλο.. την ταπεινότητα.

Κανένας δεν θέλει να ακούει όλη την ώρα πόσο φοβερός είναι κάποιος άλλος - ιδιαίτερα όταν το λέει κάποιος για τον εαυτό του. Με την δουλειά μπορεί να μιλήσει ο καθένας-με το έργο του. Μην πέφτουμε στην παγίδα της αυτό-διαφήμισης για καθετί που συμβαίνει. Η αυτοπεποίθηση είναι θαυμάσιο χαρακτηριστικό, αλλά πρέπει να επιδεικνύεται με μέτρο.

Β.Π.: Ποιοι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον;

Ν.Κ.-Μ.: Στόχος μου ήταν, είναι και θα είναι, τα παιδιά να αγαπήσουν την μουσική. Μέσω της διδασκαλίας μου θέλω τα παιδιά να μην βλέπουν την μουσική σαν ένα υποχρεωτικό μάθημα υποχρεωτικό που τους το επιβάλλει ο μπαμπάς ή η μαμά. Αναμφισβήτητα πιστεύω ότι η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα γι' αυτό ένας μουσικός μπορεί να επιβιώσει σε κάθε αντίξοη συνθήκη και δίνει χαρά στο παγκόσμιο ανθρώπινο γίγνεσθαι.

Φιλοδοξία μου....στην πόλη της Ηγουμενίτσας που πλέον την θεωρώ και δική μου πόλη - αφού είμαι ενεργός πολίτης εδώ - να δημιουργηθεί ένα Πολιτιστικό κέντρο με όλες τις προδιαγραφές, όπου θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ορχήστρες, χορωδίες, μπάντες, καλλιτεχνικούς θιάσους, μπαλέτα κ.α.Θα ήθελα να κλείσω με μια φράση: ΧΩΡΙΣ Πολιτισμό μια πόλη θα είναι πάντα ΦΤΩΧΗ. Αυτός λοιπόν είναι ο στόχος μου, να κάνω πλούσια την πόλη της Ηγουμενίτσας.
Συνέντευξη με τη Νικόλ Κολιομίχου-Μυσκέτα, Διευθύντρια του Θεσπρωτικού Ωδείου Ηγουμενίτσας - Της Βασιλικής Β.Παππά  Συνέντευξη με τη Νικόλ Κολιομίχου-Μυσκέτα, Διευθύντρια του Θεσπρωτικού Ωδείου Ηγουμενίτσας - Της Βασιλικής Β.Παππά Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 14, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.