Ηγουμενίτσα: Απάντηση των εργαζομένων της ΔΕΥΑΗ στον πρόεδρό της



Την Τρίτη 29 Μαρτίου 2019 δημοσιεύτηκε η απάντηση του προέδρου της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας στον υπ Αριθμ. 265/9-3-2019 έγγραφο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας.

Επί της απαντήσεως του κ. Μήτση, σας καθίστουμε τα γνωστά εξής:

1. Οι διαγωνισμοί γίνονται Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4412/2016, όμως η διοίκηση παρακάμπτει το άρθρο 118 του νόμου αυτού, σύμφωνα με το οποίο «προσφυγή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης επιτρέπεται η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης χωρίς ΦΠΑ είναι ίση ή κατώτερη από το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ.» Και μάλιστα, η διαδικασία αυτή δεν ακολουθείται μόνο για τη χορήγηση των ειδών ατομικής Προστασίας και ειδών θερινής και χειμερινής ένδυσης στους εργαζόμενους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΗ έγινε Απευθείας ανάθεση σε ιδιώτες κατόχους μηχανημάτων έργων απόφαση την οποία το σωματείο εργαζομένων στην ΔΕΥΑΗ υποστήριξε μέσω των εκπροσώπων του ως αποτελεσματική και ωφέλιμη για την τοπική αγορά.

2. Οι προθεσμίες για την διεξαγωγή και την προμήθεια των ειδών χειμερινής και χειμερινής ενδυσης των ετών 2017-2018 φέρουν καταληκτική ημερομηνία για μεν τα χειμερινά την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους Για δε τα θερινά την 1η Ιουνίου σύμφωνα με την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία ισχύει και εφαρμόζεται. Δεδομένου του ότι μέχρι τις ημερομηνίες αυτές δεν μας είχαν χορηγηθεί τα σχετικά αιτήματα για τα παραπάνω έτη εμείς μόνοι μας προέβημεν στην αγορά των κατάλληλων ενδυμάτων και υποδημάτων, ζημιουμενοι το ανάλογο ποσό. Ήδη Έχει κατατεθεί η σχετική αγωγή στο Ειρηνοδικείο Ηγουμενίτσας με την οποία ζητούμε να καταβληθεί από τη ΔΕΥΑΗ το ποσό το οποίο ζημιωθηκαμε και οποία έχει επιδοθεί νόμιμα την 21/12/2018. Παρόλα αυτά, με τις αποφάσεις με αριθμούς 12 και 13 του 2019 η διοίκηση αποφασίζει τη διενέργεια διαγωνισμού για τα έτη 2017 και 2018!! Οχι μόνο είναι εκπρόθεσμος ο διαγωνισμός, αλλά εμείς καλούμαστε να παραλάβουμε το έτος 2019 την ένδυση του 2017 και του 2018 την οποία όμως έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τα αντίστοιχα έτη. Πραγματικά υπάρχει αρμόδιο όργανο της αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου η επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου που θα ελέγξουν τη νομιμότητα των συγκεκριμένων αποφάσεων και θα αποφασίσουν Ότι αυτές είναι σύννομες; ;

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Η κύριος Μήτσης αναφέρει πως διενεργήθηκαν και ολοκληρώθηκαν διαγωνισμοί προμήθειας ειδών χειμερινής και θερινής ένδυσης και μέσων ατομικής προστασίας στο «έτος 2018». Δηλώνουμε πως κανένας διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε για τα είδη Αυτά Μέσα στο έτος 2018 που να αφορά τη χειμερινή ένδυση του 2017 και τη χειμερινή και θερινή ένδυση του 2018. Για το λόγο αυτό μέσα στο 2019 με τις προαναφερθείσες αποφάσεις το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ Αποφάσισε εκ νέου εκπρόθεσμο διαγωνισμό για τα παρελθόντα έτη 2017 και 2018. Η επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής προμηθειών εισηγήθηκε με υπ αριθμόν 4613/6-11- 2018 έγγραφο της ,το εκπρόθεσμο του διαγωνισμού και την ανάκληση της απόφασης του διοικητή της ΔΕΥΑΗ για διενέργεια διαγωνισμού για παρελθόντα έτη τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί η συζήτηση της αγωγής των μελών του σωματείου εργαζομένων.

4. Αναφερόμενοι στα πρακτικά που συνοδεύουν της απόφασης του Δ Σ. της ΔΕΥΑΗ τονίζουν πως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ουδέποτε συμφώνησαν σε κατακύρωση διαγωνισμού που αφορά παρελθόντα έτη ούτε στη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού υποδεικνύοντας τον τρόπο της απευθείας ανάθεσης του άρθρου 118 του νόμου 4412 /2016 ή του προπληρωμένου χρηματικού εντάλματος πρακτική που εφαρμόζεται και από το δήμο Ηγουμενίτσας προκειμένου να τονωθεί η τοπική αγορά αντιθέτως η ΔΕΥΑΗ, όχι μόνο δεν αποδέχτηκε τους τρόπους που προτείνουν οι εκπρόσωποί μας αλλά εμποδίζουν την προμήθεια των ειδών από την τοπική αγορά λαμβάνοντας αποφάσεις 2018 να αναγράφει ως λογότυπο το ακρωνύμιο της επιχείρησης «ΔΕΥΑΗ» στα ενδύματα χειμερινής και θερινής ένδυσης (όχι στα είδη ατομικής προστασίας όπου Ίσως να είχε κάποια βάσιμοτητα) η οποία Εκτός του ότι είναι καταχρηστική και χωρίς συγκεκριμένο σκοπό αναγκάζει τους τοπικούς προμηθευτές να μη συμμετάσχουν διότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν την προϋπόθεση αυτή ωθωντας, λοιπόν η διοίκηση την κατακυρωση του διαγωνισμού σε προμηθευτές εκτος της τοπικής αγοράς.

Για την αλήθεια των αναγραφομενων μπορεί κανείς να αιτηθεί και να λάβει τα πρακτικά των αποφάσεων του ΔΣ της ΔΕΥΑΗ, τα οποία οφείλουν να συνοδεύουν τις αντίστοιχες αποφάσεις.

Τέλος, καταγγέλλουμε την συμπεριφορά αυτή της διοίκησης της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους-όλους εμάς τους εργαζόμενους που στηρίζοντας και αναλαμβανοντας την παρακολούθηση και παραλαβή των έργων της ΔΕΥΑΗ, έχουμε αναγκαστεί να υποβάλουμε ακόμα και της δηλώσεις «πόθεν έσχες» στην οικονομική υπηρεσία, λόγω του ύψους του προβλεπόμενου ποσού για το κάθε έργο και όχι λόγω των εισοδημάτων μας, για τα οποία δεν προβλέπεται «πόθεν έσχες». Και όλα αυτά αγοράζοντας οι ίδιοι τα μικροϋλικα τα γάντια και τα υποδήματα που απαιτούνται για την εργασία μας, παροχές που χορηγούνται στους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα εμπρόθεσμα και χωρίς δικαστικούς αγώνες.

Σωματείο εργαζομένων στην ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας
Η πρόεδρος των εργαζομένων ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας 
Αικατερίνη Μονάχου
Η γραμματέας 
Ειρήνη Χριστοδουλίδου
Ηγουμενίτσα: Απάντηση των εργαζομένων της ΔΕΥΑΗ στον πρόεδρό της Ηγουμενίτσα: Απάντηση των εργαζομένων της ΔΕΥΑΗ στον πρόεδρό της Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 08, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.