https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τα βενζινόπλοια Σαγιάδα - Κέρκυρα, πριν 88 χρόνια…


Τα βενζινόπλοια Σαγιάδα - Κέρκυρα, πριν 88 χρόνια… 

(απο μια επιστολή που έστειλαν ταξιδιώτες απο του Λιά στην εφημερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ)
Τα βενζινόπλοια Κερκύρας

Αγαπητή «Θεσπρωτία»

Ξέροντας το πραγματικό σου ενδιαφέρον για τον τόπο μας παίρνουμε το θάρρος να σου απευθυνόμαι αυτό γράμμα διαμαρτυρόμενοι διά την κατάστασιν των βενζινοπλοίων που εκτελούν την συγκοινωνία μεταξύ Κερκύρας- Σαγιάδος και τα να πάλιν. 
Οι υποφαινόμενοι ταξειδιώτες επιστρέφοντας στο χωριό και στα σπίτια μας την περασμένη Τετάρτη εκ Πατρών μέσω Κερκύρας κοντέψαμε να σκυλοπνιγούμε εις το μεταξύ του αναφερομένου νησιού και του λιμένος Σαγιάδος καν αλλιώς σταμάτησεν η μηχανή του βενζινοπλοίου καταμεσής της θάλασσας και με καιρό φουτούνα και βροχερό.

Τι τραβήξαμε ένας Θεός το ξέρει. Αλλά και στη Σαγιάδας που μείναμε λόγω της περασμένης ώρας δεν καλοπορέψουμε. Οδύσσεια έγινε το ερημο ταξίδι μας. Και πληρώσαμε να τ’ άλλο στην «παληοβενζίνα» δραχ. 35 κατ’ άτομο παρά την υπόσχεσιν του κ. Μπέμπη ότι θα ενεργήση το κατέβασμά του.

Κι ένα ακόμη που μας ήρθε στο νού όταν σταμάτησε το πλοίο ερμαίο των ανέμων και των αφρισμένων κυμάτων: η έλλειψις σωσιβίων. Φαίνεται πως τα σωσίβια για τους ανθρώπους αυτούς που έχουν πλάτες τους εμπόρους όπως ακούσαμε για λόγους ευκολονόητους και παίρνουν ναύλο 35 δρ. είναι είδος πολυτελείας.

Νομίζουμε πως τα δύο Λιμεναρχεία έχουν καθήκον να τους υποχρεώσουν να προμηθευτούν οι κυβερνητές των πλοίων αυτών σωσίβια. Εν πάση περιπτώσει εμείς τους καθιστώμεν υπευθύνους για κάθε απευκταίο.

Με αγάπη
Οι καλοί σου φίλοι
Ανδρέας Χαϊδής, Ανδρέας Βενέτης, Γρ. Κούμπης, Κ. Χαραμόπουλος
Λειά 12/12/1931
Τα βενζινόπλοια Σαγιάδα - Κέρκυρα, πριν 88 χρόνια… Τα βενζινόπλοια Σαγιάδα - Κέρκυρα, πριν 88 χρόνια… Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 20, 2021 Rating: 5
Από το Blogger.