Ξύπνησε νοσταλγικές μνήμες η παρουσίαση βιβλίου για τη Λαμπανίτσα (Ελαταριά) Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Ξύπνησε νοσταλγικές μνήμες η παρουσίαση βιβλίου για τη Λαμπανίτσα (Ελαταριά) Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)


 
Ξύπνησε νοσταλγικές μνήμες η παρουσίαση βιβλίου για τη Λαμπανίτσα (Ελαταριά) Θεσπρωτίας, που έγινε τη Δευτέρα 12 Αυγούστου στον Παραπόταμο, όπου μετοίκησαν πριν από 75 χρόνια οι Λαμπανιτσιώτες. 
Τώρα το χωριό κατά τους χειμερινούς μήνες είναι σχεδόν έρημο, ενώ τους καλοκαιρινούς αποκτά για λίγο μια μικρή ζωή. Μέσα από το βιβλίο "Λαμπανίτσα (Ελαταριά), με τα μάτια του Κωτσαντώνη" του αείμνηστου Κων/νου Πανταζή, ξεπήδησαν ιστορίες, πόθοι, αλλά και αναμνήσεις για τους παλαιότερους. Λαογραφικά ήθη και έθιμα, αλλά και προσωπικά βιώματα, όπως και παλαιές φωτογραφίες ξανασυνθέτουν τη Λαμπανίτσα του χθες, την κάνουν κτήμα του σήμερα και την παραδίδουν στο αύριο. 
 "Το ζωντάνεμα των έρημων χωριών είναι υπόθεση συλλογικής δράσης" ανέφερε σε δηλώσεις του ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε τον πολιτιστικό σύλλογο Ελαταριάς για την σημαντική προσπάθεια, που καταβάλει και η οποία μάλιστα φέρνει αποτελέσματα, για την αναγέννηση της Λαμπανίτσας. Μια ερημωμένη περιοχή δεν θα πρέπει να αρκείται στην αναπόληση των πάλαι ποτέ ημερών δόξας. Θα πρέπει να οραματίζεται το μέλλον και να πράττει συλλογικά για την υλοποίηση των σχεδίων. Τοπική αυτοδιοίκηση, κεντρική εξουσία, σύλλογοι και φορείς, να συντάξουμε από κοινού και να υλοποιήσουμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για την όλον τον ορεινό μας όγκο, ώστε να αναστρέψουμε την διαφαινόμενη ερημοποίηση των όσων χωριών έχουν ακόμα και σήμερα πνοή", τόνισε ο κ. Καραγιάννης. 
"Σαν Δημοτική Αρχή, θα σταθούμε αρωγοί στην σημαντικότατη δράση του συλλόγου Ελαταριάς, τόσο στην ολοκλήρωση των παρεμβάσεων του παλαιού δημοτικού σχολείου ώστε η εξαιρετική περιοχή να αποκτήσει το πρώτο ορεινό καταφύγιο για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού και όχι μόνο, άλλα και σε όλες τις δράσεις, είτε έχουν να κάνουν με το δίκτυο μονοπατιών είτε με την διατήρηση της ιστορικής μνήμης" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης.


Ξύπνησε νοσταλγικές μνήμες η παρουσίαση βιβλίου για τη Λαμπανίτσα (Ελαταριά) Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)  Ξύπνησε νοσταλγικές μνήμες η παρουσίαση βιβλίου για τη Λαμπανίτσα (Ελαταριά) Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.