Σε διαβούλευση ο νέος «Κλεισθένης» - Πως θα διοικηθούν Δήμοι και Περιφέρειες

Σε διαβούλευση ο νέος «Κλεισθένης» - Πως θα διοικηθούν Δήμοι και Περιφέρειες 



 
Με μία σειρά σημαντικών αλλαγών το Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα σε Δήμους και Περιφέρειες που προκύπτουν από την απλή αναλογική και να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα κατά τη νέα τετραερία. Το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή την Παρασκευή. Με το νομοσχέδιο δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις μπορούν να συμπράξουν, εάν μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Η νέα παράταξη θα λειτουργεί ενιαία και θα θεωρείται ότι είναι η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης ώστε να συγκροτηθούν και τα συλλογικά όργανα διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια τους.

Ακόμη η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης.

Παράλληλα, εισάγονται ρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίζεται ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Οι ρυθμίσεις έγιναν προκειμένου στους 231 δήμους και στις επτά Περιφέρειες, να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα καθώς λόγω της απλής αναλογικής των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στα συμβούλια, αφού δεν εξασφάλισαν τουλάχιστον 50% την πρώτη Κυριακή.

Ακόμη, εισάγεται μια καινούρια διαδικασία ψήφισης προϋπολογισμού, καθώς και του τεχνικού προγράμματος, του επιχειρησιακού προγράμματος, του προγράμματος αξιοποίησης της περιουσίας και του ορισμού φόρων, τελών και εισφορών.

Έτσι, περιπτώσεις οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις μπορούν να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες συζητούνται και ψηφίζονται πέρα από την πρόταση του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Η πρόταση που θα εγκριθεί είναι αυτή που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, κάποιες αρμοδιότητες των συμβουλίων μεταφέρονται στην Οικονομική Επιτροπή προς άμεση λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η μεταφορά αυτή κρίνεται σκόπιμη καθώς συμβάλλει στην σωστή λειτουργία των δήμων και των Περιφερειών, στη γρήγορη λήψη αποφάσεων ενώ εξασφαλίζει πως τα συμβούλια τη δυνατότητα με θέματα μείζονος σημασίας για τη διοίκηση των δήμων και των Περιφερειών.

Με τις νέες ρυθμίσεις ακόμη, η θητεία των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων ορίζεται σε τουλάχιστον ένα έτος και δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά την πάροδο έξι μηνών από τον ορισμό τους αλλά με αιτιολογημένη απόφαση.

Τέλος, καταργείται ο Δημοτικός και Περιφερειακός Διαμεσολαβητής και επανέρχεται σε ισχύ ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης και ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης που θεσμοθετήθηκαν με τον «Καλλικράτη».

Ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ
Σε διαβούλευση ο νέος «Κλεισθένης» - Πως θα διοικηθούν Δήμοι και Περιφέρειες Σε διαβούλευση ο νέος «Κλεισθένης» - Πως θα διοικηθούν Δήμοι και Περιφέρειες Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.