Τσαμαντάς: Το ορεινό χωριό των ευεργετών με τα πέτρινα γεφύρια (+drone)

Τσαμαντάς: Το ορεινό χωριό των ευεργετών με τα πέτρινα γεφύρια (+drone) 




Χτισμένος στους πρόποδες της Μουργκάνας, ο Τσαμαντάς Θεσπρωτίας βρίσκεται 52 χιλιόμετρα βόρεια της Ηγουμενίτσας.

Το ορεινό χωριό οφείλει την ονομασία του στην μεγάλη βυζαντινή οικογένεια των Τσαμαντούρων, στους οποίους η περιοχή το 13ο αιώνα δόθηκε ως φέουδο. Τη δεκαετία του 1920 το χωριό αριθμούσε πάνω από 1.000 κατοίκους. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όμως ξεκίνησε σταδιακά η ερήμωση του. Πλέον όσοι απέμειναν ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Το χωριό των ευεργετών

Από το ορεινό χωριό της Θεσπρωτίας κατάγονται ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, που μέσα από το έργο του άφησε ιστορικές μαρτυρίες για τον Τσαμαντά, ο λόγιος Νικόλας Νίτσος, ο Πέτρος Μπέμπης, ο ιδρυτής του νοσοκομείου των Φιλιατών. Για την υλοποίηση του σκοπού έλαβε από τον Βενιζέλο 400.000 δρχ. Με το αξίωμα του γερουσιαστή ταξίδευε στην Αμερική, Καναδά και Αίγυπτο και συγκέντρωσε το 1/4 της όλης δαπάνης. Στη δεκαετία του ’30 το έργο ολοκληρώθηκε. Το Νοσοκομείο λειτούργησε μετά τον πόλεμο του ’40 και προσέφερε τις υπηρεσίες του στους κατοίκους και το στρατό.



Στο χωριό υπάρχει η προτομή του Σταύρου Μπέλου. Οι κάτοικοι τον τιμούν γιατί άφησε σημαντική περιουσία στο χωριό «για την ανόρθωση διατήρηση και υποστήριξή του», όπως αναφέρει στην διαθήκη του.

Παρά την ερήμωσή του το χωριό διατηρεί την φυσική του ομορφιά. Τα άγρια βουνά και οι χαράδρες που τα περιβάλουν, τα πλούσια κρυστάλλινα νερά του και οι καταπράσινες ρεματιές του είναι τα χαρακτηριστικά που χαρίζουν στους επισκέπτες μια ευχάριστη βόλτα. Τα υπεραιωνόβια πλατάνια επιβάλλονται στο τοπίο. Μάλιστα σύμφωνα με την παράδοση σε ένα από αυτά δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός.



Πριν από την είσοδο του χωριού συναντά κανείς ο γεφύρι του Κένου. Βρίσκεται σε μια χαράδρα και γεφυρώνει το ρέμα του Κένου, από το οποίο έχει πάρει και το όνομα του. Κρυμμένο μέσα στις φυλλωσιές της περιοχής βρίσκεται και ένα ακόμη πέτρινο γεφύρι, που όλα αυτά τα χρόνια στέκει αγέρωχο. Είναι το το γεφύρι της Εκκλησιάς που γεφυρώνει το λάκκο Στέρα.
Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας Λάζαρου Τσάτσου από το κανάλι Epirustravel eu - Drone Flights
 
Τσαμαντάς: Το ορεινό χωριό των ευεργετών με τα πέτρινα γεφύρια (+drone) Τσαμαντάς: Το ορεινό χωριό των ευεργετών με τα πέτρινα γεφύρια (+drone) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 02, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.