https://picasion.com/

Μάριος Κάτσης: «Άνθρακες ο θησαυρός για τις δήθεν ελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης»

Μάριος Κάτσης: «Άνθρακες ο θησαυρός για τις δήθεν ελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης» 


Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, κατά συζήτηση του Φορολογικού Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών. 

Στα κυριότερα σημεία της ομιλίας του, ο Μάριος Κάτσης ανέφερε τα εξής: 

· Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι η τελευταία αλλά όχι έσχατη κωλοτούμπα της Νέας Δημοκρατίας που αποδεικνύει ότι στις 7 Ιουλίου ο λαϊκισμός στην Ελλάδα δεν έχασε, αλλά κέρδισε. Γκρεμίζεται άλλο ένα κορυφαίο αφήγημα με το οποίο κέρδισε τις εκλογές, αυτό της ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης. 

· Αυτοί που ωφελούνται σημαντικά από το 1 δις ευρώ των φοροελαφρύνσεων είναι το άνω 15% της κοινωνίας, οι ελίτ, οι λίγοι και πλούσιοι. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 50% του ποσού αυτού κατευθύνεται στις επιχειρήσεις και, μάλιστα, κατά 80% ωφελείται των 2,5% αυτών. 

· Η μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα βλέπουν ισχνές ή καθόλου φοροελαφρύνσεις, ενώ αυξάνεται η υποχρέωση για ηλεκτρονικές συναλλαγές. Επιπλέον, με το νέο ασφαλιστικό που έρχεται, ο κάθε αυτοαπασχολούμενος θα κάνει ταμείο και θα διαπιστώσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα τον επιβαρύνει στο σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών του. Σύντομα θα κληθούν οι μικρομεσαίοι να πληρώσουν το λογαριασμό για τα δώρα στα μεγάλα εισοδήματα και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Τι έχει να πει τώρα η Νέα Δημοκρατία σε όλους αυτούς που την πίστεψαν; Άνθρακες ο θησαυρός. 

· Ταυτόχρονα, για 7 στους 8 ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, κόβεται το κοινωνικό μέρισμα που επί 3 συναπτά έτη έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούσε γι’ αυτούς ανάσα και ενίσχυση για την πραγματική οικονομία. Τότε, η Νέα Δημοκρατία έλεγε «είναι ψίχουλα» και «τα παίρνουν οι λαθρομετανάστες». 

· Στο σχέδιο νόμου αποκαλύπτεται και η προκλητική, σκανδαλώδης εύνοια σκοτεινών συμφερόντων στον ευαίσθητο τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σε συνέχεια του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου που απάλλαξε από υποχρέωση ονομαστικοποίησης μετοχών σε Οργανισμούς Συλλογικών και Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΣΕΚΑ και ΟΕΕ) στα ΜΜΕ, καθώς και υποβολής πόθεν έσχες των μετόχων τους σε τηλεοπτικά κανάλια, έρχεται τώρα να τους εξαιρέσει και από Ειδικό Φόρο Ακινήτων, που είναι εργαλείο αποκάλυψης offshore, μειώνοντας ταυτόχρονα σκανδαλωδώς τη φορολογία τους. 

· Επιπλέον, κι ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας έλεγε ότι, δήθεν για να ελαφρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους από υπέρογκα συμβόλαια, η ΕΡΤ «έδωσε» τα τηλεοπτικά δικαιώματα των 2 πιο εμπορικών ΠΑΕ δώρο στη NOVA-Forthnet που εξαγόρασε σκανδαλωδώς ιδιοκτήτης ΠΑΕ, έρχεται τροπολογία για μεγάλη μείωση της φορολογίας των συμβολαίων των αθλητών στις ΠΑΕ και στις ΚΑΕ από το 45% στο 22%. 

· Αντί, όπως σχεδίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ, να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ και την προκαταβολή φόρου, να καταργήσουν την εισφορά αλληλεγγύης, δίνουν συνεχώς δωράκια στους εγχώριους Μπερλουσκόνι, καναλάρχες και ιδιοκτήτες ΠΑΕ, οι οποίοι δεν πρόκειται καν να επενδύσουν σε μεταγραφές μεγάλων αθλητών. 

· Τέλος, με άλλη τροπολογία, επιχειρούν να σβήσουν ίχνη σκανδάλων και λαθροχειρισμών του παρελθόντος, καταργώντας την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου που είχε συγκροτήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία της Ειδικής Διαχείρισης της ΕΡΤ μετά το «μαύρο» του 2013 και τις επιπτώσεις του σε βάρος του Δημοσίου. 

· Η καλή, αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, οι φοροελαφρύνσεις και η ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, για τα οποία πανηγυρίζει η Νέα Δημοκρατία, είναι το έτοιμο έργο που βρήκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έχει, όμως, τεχνογνωσία στο να τα διαλύσει όλα και να χρεωκοπήσει ξανά τη χώρα και τους πολίτες. Είναι ευθύνη των πολιτών, αλλά και των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων να μη τους το επιτρέψουμε. Γιατί η μνήμες είναι νωπές και η χώρα δε μπορεί να γυρίσει πίσω.
Μάριος Κάτσης: «Άνθρακες ο θησαυρός για τις δήθεν ελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης» Μάριος Κάτσης: «Άνθρακες ο θησαυρός για τις δήθεν ελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: