Η Ήπειρος εξάγει - Ποια προϊόντα έχουν την πρωτιά, ποια χώρα είναι ο σημαντικότερος προορισμός

Η Ήπειρος εξάγει - Ποια προϊόντα έχουν την πρωτιά, ποια χώρα είναι ο σημαντικότερος προορισμός


Στην χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια προχώρησε ο ΣΕΒΕ με βάση τα στοιχεία του 2018. Η προηγούμενη χρονιά αποδεικνύεται σταθμός για τις ελληνικές εξαγωγές καθώς για πρώτη φορά ξεπεράστηκε το φράγμα των 33 δις ευρώ και επιτεύχθηκε βελτίωση της εξαγωγικής επίδοσης. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι εξαγωγές κινήθηκαν σε ανοδικό επίπεδο και για την Περιφέρεια Ηπείρου σε σύγκριση με τα στοιχεία των τελευταίων ετών. Τα τρόφιμα αποτελούν το δυνατό χαρτί της περιοχής και η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα στη λίστα των χωρών- προορισμών!

Το ύψος των εξαγωγών για την Περιφέρεια Ηπείρου ανήλθε στα 298,7 εκατομμύρια συνεχίζοντας την ανοδική τάση που καταγράφεται από το 2014 όταν το ύψος έφτανε τα 209 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εισαγωγές στην περιοχή έφτασαν στα 293,5 εκατομμύρια και έτσι προκύπτει θετικό εμπορικό ισοζύγιο.

Το μεγαλύτερο μερίδιο στις εξαγωγές για την Περιφέρεια Ηπείρου έχουν τα τρόφιμα με μερίδιο 75% επί του συνόλου των εξαγωγών. Αυτό δείχνει την δυναμική της περιοχής και αποδεικνύει ότι τα βαριά χαρτιά βρίσκονται στον πρωτογενή τομέα.

Γαλακτοκομικά, τυριά, κρέας και πουλερικά αλλά και φρούτα όπως επίσης και ψάρια καθώς οι ιχθυοκαλλιέργειες της Θεσπρωτίας αποτελούν «βαριά βιομηχανία».

Ακολουθούν με μικρά ποσοστά τα χημικά και τα πλαστικά, τα μέταλλα, η κλωστουφαντουργία, τα ξύλα και το χαρτί.

Στην Ολλανδία κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που εξάγονται από την Ήπειρο και συγκεκριμένο το 22,1% ενώ την δεύτερη θέση στη λίστα κατέχει η γειτονική μας Αλβανία με ποσοστό 21,9%.

Ακολουθούν η Ιταλία με 13,7%, η Γερμανία με 8,8 και με μικρότερα ποσοστά η Βουλγαρία, η Αυστραλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Πολωνία και η Κύπρος.
Η Ήπειρος εξάγει - Ποια προϊόντα έχουν την πρωτιά, ποια χώρα είναι ο σημαντικότερος προορισμός Η Ήπειρος εξάγει - Ποια προϊόντα έχουν την πρωτιά, ποια χώρα είναι ο σημαντικότερος προορισμός Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.