Ο άγνωστος και εγκαταλελειμμένος παραδοσιακός οικισμός "Βραχώνας" στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

Ο άγνωστος και εγκαταλελειμμένος παραδοσιακός οικισμός "Βραχώνας" στα Σύβοτα Θεσπρωτίας


Ο άγνωστος και εγκαταλελειμμένος παραδοσιακός οικισμός "Βραχώνας" στα Σύβοτα Θεσπρωτίας αποτελείται από περίπου 50 ερειπωμένα σπίτια. 

Ο Βραχώνας ήταν ο χώρος αρχικής εγκατάστασης του χωριού των Συβότων και άκμασε κατά τον 20 αιώνα. Οι κάτοικοι του ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. 

Τότε δίνονταν κλήροι στους Θεσπρωτούς, για να εγκατασταθούν στα Σύβοτα, αλλά πολλοί απέφευγαν να τους δεχθούν, θεωρώντας ότι η περιοχή είναι βαλτώδης.

Δεν μπορούσαν με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου, να υπολογίσουν την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, που ήρθε αργότερα. 

Τα περισσότερα ερειπωμένα σπίτια είναι διώροφα με θολωτές κατασκευές στο ισόγειο, κατασκευασμένα από πέτρα της περιοχής και χρονολογούνται από το 18ο – 19ο αιώνα. 

Στα δυτικά του οικισμού υπάρχουν τα ερείπια μικρής ακρόπολης των προϊστορικών χρόνων, η οποία αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό παράδειγμα οχυρωμένου προϊστορικού οικισμού στον ευρύτερο Θεσπρωτικό χώρο.

Ο άγνωστος και εγκαταλελειμμένος παραδοσιακός οικισμός "Βραχώνας" στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Ο άγνωστος και εγκαταλελειμμένος παραδοσιακός οικισμός "Βραχώνας" στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 14, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.