ΟΙ ΘΕΣΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΟΙ ΘΕΣΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ


«ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» 1/2/1947 

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΑΣ
Την πατριωτική τους ψυχή και την μεγάλη τους καρδιά την βλέπομε να εκδηλώνεται τώρα με την μεγάλη συμφορά του δευτέρου και του μεγαλυτέρου παγκοσμίου πολέμου. Μόλις ελευθερώθηκε η Ελλάς έστειλαν κατά χιλιάδες τα δέματα στη Θεσπρωτία ,τα χρηματικά εμβάσματα που έσωσαν ολόκληρες οικογένειες από την πείνα τη δυστυχία και τη γύμνια.
Μα και πρώτα οι καλοί μας ελησμόνησαν. Σ’έναν έρανο μεγάλο που έγινε το 1931 τότε που πήγε ο κ. Μπέμπης στην Αμερική, μας έδωσαν 1.000.000 δραχμές για το Νοσοκομείο Φιλιατών δηλ. λίρες περίπου. Αλλά και τώρα νέαν πάλιν χειρονομία τους μας κάνει να τους ευγνωμονούμεν και να τους καμαρώνομε περήφανα. Μαζεύουν για το Νοσοκομείο Φιλιατών 50.000 χιλιάδες δολάρια. Με συνεισφορές μεταξύ των, μεταξύ των άλλων Ηπειρωτών και των εξαιρετικών Ελλήνων της Αμερικής που αγαπούν και λατρεύουν την Ελλάδα μας.
Την νέα τους χειρονομία, ο σεβάσμιος Θεσπρωτός δημοσιογράφος εν Λονδίνω κ.Χρ. Καίσαρης, ο οποίος τελευταίος επεσκέφθη την Αμερικήν και είδε και εξετίμησεν τον φλογερόν πατριωτισμό των καλών μας πατριωτών μας την περιγράφει στο ‘’Έθνος’’ της 1-2-4, ως εξής:

ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΑΙ
Το Γούστερ θεωρείται η Μέκκα του Ελληνισμού της Αμερικής. Εκεί δρούν οι Ηπειρώται εν μεγάλη πλειοψηφία. Οι Έλληνες εκεί υπερβαίνουν τους 30 χιλιάδας ,όλοι ευκατάσταται ,άριστα εγκατεστημένοι και ακμάζοντες. Ένας Κοτσίδας, βιομήχανος γλυκισμάτων και τουρτών από φρούτο, τόσον πολύ προώδευσεν, ώστε με είκοσι φορτηγά αυτοκίνητα προμηθεύει όλην την πλούσιαν αυτήν πόλιν με τας 180-200 χιλιάδας κατοίκων. Είναι από την κώμην της Βασιλικής την Πλεσιβίτσαν. Ο Τζίμης, ο Τζούρας, ο Μπαμπουριώτης με τους καρπούς και τα παντοειδή λαχανικά προμηθεύει χίλια ξενοδοχεία του Γουόστερ. Ο Τάτσης και τόσοι άλλοι Ηπειρώται εκεί διαπρέπουν εις τας εργασίας των. Όλοι αυτοί και άλλοι Έλληνες έπαιξαν σπουδαίον ρόλον εις τας εκλογάς υπέρ των Ρούζβελτ, και ο αείμνηστος εκείνος πολιτικός το ανεγνώριζεν. Ο Μόσχος από το Φοινίκι διατηρεί εις Γουόστερ μέγα ξενοδοχείον.

Η ΜΕΡΙΜΝΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟΝ
Προκειμένου περί Ηπειρωτών πρέπει να γράψω ότι μεγάλος ενδιαφέρονται, δια τον εφοδιασμόν της Ηπείρου, την οποίαν ο πόλεμος εξεγύμνωσε κυριολεκτικώς ενώ αι ελληνικαί Κυβερνήσεις από του Βενιζέλου και εντεύθεν ελάχιστα είχον φροντίσει διά την ελληνικωτάτην αυτήν γωνίαν του Ελληνισμού. Διαρκούσης της Διασκέψεως της Ειρήνης του πρώτου πολέμου ενθυμούμεθα, ότι αναφέραμεν εις τον Βενιζέλον παράπονα από την Ήπειρον.
-Να τους γράψης-μας είπε να κάνουν υπομονήν έως ότου τελειώσουν τα μεγάλα ζητήματα…
Οι εν Αμερική λοιπόν Ηπειρώται, πληροφορηθέντες πως οι Γερμανοιταλοί, φεύγοντες από τους Φιλιάτες, εξεγύμνωσαν το εκεί Νοσ/μείον καύσαντες κάθε τι που δεν μπορούσαν να το μεταφέρουν, απεφάσισαν να ανεφοδιάσουν το Νοσοκομείο ως τέλειον ίδρυμα συνάζοντες μεταξύ των συνεισφοράς μέχρι του ποσού 25χιλ.δολλ. Εις το ποσόν τούτο συνεφωνήθη να προσθέση άλλας 25 χιλιάδας το Γκρήκ-Γουώρ Ρηλίφ,ώστε να επαρκέσουν ,όπως αρχίση αμέσως πλήρης η λειτουργία του,απαραίητος διά την όλην Θεσπρωτίαν. Επί κεφαλής των εράνων έρχεται ο προμνημονευθείς κ.Κοτσίδας με 5 χιλ.δολλ., αναλόγως δε φιλοτιμούνται όλοι οι Ηπειρώται να συνεισφέρουν κατά τους πόρους τους έκαστος>.
Τους συγχέρομεν τους ευχαριστούμεν και τους καμαρώνομεν και ημείς οι εν Αθήναις Θεσπρωτοί.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΔΟΥΡΟΣ
Εκ Πόβλας Φιλιατών

ΟΙ ΘΕΣΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΟΙ ΘΕΣΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 19, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.