Με επιτυχία η διημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα - Κέρκυρας

Με επιτυχία η διημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα - Κέρκυρας


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 η διημερίδα με θέμα «Οι προστατευόμενες περιοχές του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα - Κέρκυρας», την οποία συνδιοργάνωσαν ο Φορέας Διαχείρισης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, το ΚΠΕ Κέρκυρας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Την πρώτη μέρα, σε αίθουσα του Τμήματος Πληροφορικής του Ιόνιου Πανεπιστημίου, παρουσιάστηκαν εισηγήσεις σχετικές με το Φορέα Διαχείρισης, τις χερσαίες και θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές και τους υδροβιοτόπους των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσπρωτίας, Κέρκυρας και Πρέβεζας υπό τη χωρική αρμοδιότητα του Φορέα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σημαντική βιοποικιλότητά τους (χλωρίδα, χερσαία / θαλάσσια πανίδα, ορνιθοπανίδα, οικότοποι κ.α.).


Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Σταμάτης Γκίνης, Βιολόγος – Ιχθυολόγος /Τακτικό μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα – Κέρκυρας, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε επιγραμματικά στη σπουδαιότητα των Προστατευόμενων Περιοχών της Κέρκυρας και στη σημαντικότητα του ρόλου του Φορέα, όσον αφορά τη διαχείρισή τους. Χαιρετισμό απηύθυνε έπειτα ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας κ. Σπύρος Ιωάννου, που μας τίμησε παρακολουθώντας το σύνολο των εισηγήσεων και συμμετέχοντας σε σχετική συζήτηση. Την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Χωροταξίας, Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Περιβάλλοντος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, κ. Δημήτριος Κατέχης και από το σωματείο φίλων της Κέρκυρας, ο κ. Κογεβίνας Αντώνιος.




Την επόμενη ημέρα, Σάββατο, πραγματοποιήθηκε εκδρομή που περιελάβανε μετάβαση με λεωφορείο από το λιμάνι της Λευκίμμης στη Λιμνοθάλασσα Κορισσίων, με τους μοναδικούς αμμοθινικούς σχηματισμούς, όπου ακολούθησε συζήτηση – ξενάγηση και αναφορά στα προβλήματα της περιοχής. Στη συνέχεια της ημέρας, οι συμμετέχοντες μετέβησαν στο χώρο του ΚΠΕ Κέρκυρας, στη Λευκίμμη όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία για το έργο του ΚΠΕ από το προσωπικό του, την ορνιθοπανίδα των περιοχών της Κέρκυρας, μέσα από δεδομένα εργασιών πεδίου καθώς και για τη βιώσιμη ανάπτυξη στις εκπαιδευτικές διαδικασίες.
Τόσο από τα θέματα που παρουσιάστηκαν κατά τις δύο ημέρες, όσο και από τις ερωτήσεις που τέθηκαν αλλά και από τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των παρευρισκόμενων, προέκυψαν, πέρα από την ενημέρωση και ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως αυτή του κ. Αυλωνίτη, Επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, σχετικά με αξιοποίηση υφιστάμενης Βάσης Δεδομένων, που δημιουργήθηκε από το Τμήμα στο πλαίσιο παλαιότερου προγράμματος και σε συνεργασία με τον κ. Γκίνη Σταμάτη. Η βάση αυτή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ώστε να προωθηθεί το έργο της συλλογής κι επεξεργασίας δεδομένων για στοιχεία της βιοποικιλότητας των Προστατευόμενων Περιοχών καθώς και παροχής σχετικής πρόσβασης στο κοινό.
Σκοπός της διημερίδας ήταν μια πρώτη προσέγγιση του Φορέα Διαχείρισης προς την τοπική κοινωνία. Ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει την έναρξη μιας δημιουργικής συνύπαρξης.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νικολάου Μάρκος και οι εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα - Κέρκυρας ευχαριστούν τον κ. Αυλωνίτη Μάρκο για την παραχώρηση της αίθουσας του Πανεπιστήμιου και την ενδιαφέρουσα πρότασή του, καθώς και τους κ. Γαστεράτο Γιάννη και κα. Έλενα Παπαδοπούλου για το πληροφοριακό υλικό που μας προμήθευσαν. Ιδιαιτέρως δε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εισηγητές και όλους όσοι μας στήριξαν με την παρουσία τους.









Με επιτυχία η διημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα - Κέρκυρας Με επιτυχία η διημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα - Κέρκυρας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 03, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.